Πώς η FIFA έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην Ινδονησία λόγω Ισραήλ και παλαιστινιακού

Πώς η FIFA έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην Ινδονησία λόγω Ισραήλ και παλαιστινιακού

Η πολιτική εισχώρησε ξανά στα αθλητικά δρώμενα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου να αφαιρεί μια σημαντική διοργάνωση από τη νησιωτική χώρα.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η FIFA αφαίρεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 από την Ινδονησία, διότι η νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στο Ισραήλ, καθώς δεν το έχει αναγνωρίσει διπλωματικά.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο και η κοινή γνώμη επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία για το Παλαιστινιακού, διοργανώνοντας συχνά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Ισραήλ.

Τον προσεχή Μάιο και Ιούνιο η Ινδονησία θα διοργάνωνε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που έχει αναλάβει ποτέ. Η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, θα φιλοξενούσε 24 εθνικές ομάδες U20, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε έξι γήπεδα της Ιάβας, της Σουμάτρας και του Μπαλί. 

Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο μακριά από τις καταγγελίες για διαφθορά και παράνομο στοίχημα. Ομως, η Ινδονησία, εκτός από 4η πληθυσμιακά χώρα σε όλο τον κόσμο είναι και η πρώτη σε αριθμό μουσουλμάνων, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αναμενόμενο να προκύψει νέο πρόβλημα με το Ισραήλ, σε συνδυασμό πάντα και με το παλαιστινιακό ζήτημα.

Το Μπαλί, εκτός από ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο, είναι κυρίως ινδουιστικό. Στις 14 Μαρτίου, ο κυβερνήτης του νησιού, Wayan Koster, διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στον υπουργό Αθλητισμού της χώρας για τη συμμετοχή του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει διπλωματική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης της Ινδονησίας και της ισραηλινής κυβέρνησης. Ζητάμε από τον υπουργό να υιοθετήσει μια πολιτική που να απαγορεύει στην ισραηλινή ομάδα να αγωνίζεται στο Μπαλί», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του, μια κίνηση την οποία ακολούθησε στην πορεία η Τζακάρτα.

Αυτή η στάση του Μπαλί ήταν που «πάτησε» το κουμπί του συναγερμού για τη FIFA, η οποία είχε ήδη λάβει τα πρώτα μηνύματα σχετικά με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και την περασμένη Κυριακή ανέβαλε την κλήρωση, που ήταν προγραμματισμένη για αυτήν την Παρασκευή στο νησί. 

Μια αναβολή που προκάλεσε αναστάτωση στην Ινδονησία, ένα, αναμφισβήτητα, παθιασμένο ποδοσφαιρικό ασιατικό κράτος, τόσο εντός, όσο και… εκτός των γηπέδων. 

Διαφθορά (ο πρώην πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Nurdin Halid φυλακίστηκε) και πολλές χαμένες ζωές (η χώρα εξακολουθεί να «αναρρώνει» από τον θάνατο 135 φιλάθλων τον περασμένο Οκτώβριο σε αγώνα πρωταθλήματος), έχουν στιγματίσει τη χώρα, η οποία προσπαθεί αγωνιστικά να κερδίσει έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη. 

Ετσι, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20, φάνταζε ως μία τεράστια ευκαιρία για ένα βήμα προς τα μπροστά. Οι κακοί οιωνοί ήρθαν πριν από μία εβδομάδα με την ακύρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης για άτομα με ειδικές ικανότητες στη Μαλαισία για τον ίδιο λόγο. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ινδονησίας, Εκιρ Τοχίρ (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τοχίρ είναι πρώην ιδιοκτήτης της Ιντερ και νυν συνιδιοκτήτης της Οξφορντ Γιουνάιτεντ), είχε επαφές με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Joko Widodo, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Ισραήλ δεν θα άλλαζε τη μακροχρόνια στάση της Ινδονησίας σχετικά με το παλαιστινιακό: «Εγγυώμαι ότι η συμμετοχή του Ισραήλ δεν θα αλλάξει τη θέση μας και την εξωτερική πολιτική μας απέναντι στην Παλαιστίνη. Μην ανακατεύετε θέματα αθλητισμού και πολιτικής», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όμως, φάνηκε, ήταν πλέον πολύ αργά. Η παγκόσμια ομοσπονδία αντιλήφθηκε ότι το άνοιγμα προς την Ινδονησία έκρυβε μεγαλύτερο ρίσκο από το αναμενόμενο και η αναδίπλωση ήρθε απότομα και άκομψα. Ο Τοχίρ συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με στελέχη της FIFA στην Ελβετία, αλλά – όπως αποδείχθηκε- χωρίς αποτέλεσμα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή