Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο

Πίσω από αυτό το «θαύμα» βρίσκεται μία παρέα «Απολλωνιστών» με γνώσεις από την υδατοσφαίριση

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπου υπάρχει μεγάλη αγάπη, υπάρχουν πάντα θαύματα», έχει γράψει η Αμερικανίδα συγγραφέας Γουίλα Κάθερ και από μία τέτοια μεγάλη αγάπη προέκυψε το… θαύμα του Απόλλωνα Σμύρνης.

Το τμήμα υδατοσφαίρισης του συλλόγου ιδρύθηκε το 2013, συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες το 2014 (πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής) και, μέσα σε λιγότερα από 10 χρόνια, προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πίσω από αυτό το «θαύμα» βρίσκεται μία παρέα «Απολλωνιστών» με γνώσεις από την υδατοσφαίριση και με αγάπη για τον σύλλογο, που έχει τις ρίζες του στη Σμύρνη, της Μικράς Ασίας. Μία αγάπη την οποία τους μεταλαμπάδευσαν οι παππούδες τους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την Τετάρτη του Πάσχα στις 19.45, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» του πόλο θα αντιμετωπίσει την ισπανική Τεράσα, στον πρώτο από τους δύο τελικούς του Τσάλεντζερ Καπ της LEN.

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο-1

Οταν τους πρώτους μήνες του 2014 έγινε γνωστό, στον χώρο της υδατοσφαίρισης, ότι η οικογένεια Αφρουδάκη (και ειδικότερα ο Γιώργος και ο Ζάχος) δημιούργησαν τμήμα κολύμβησης και πόλο στον Απόλλωνα Σμύρνης, ίσως ούτε και οι ίδιοι οι δημιουργοί να μη φαντάζονταν την εξέλιξη αυτού του τμήματος.

Με το… καλημέρα ο Απόλλων Σμύρνης αναδεικνύεται πρωταθλητής Γ’ Εθνικής. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το «στέμμα» στη Β΄ Εθνική και τη σεζόν 2015- 2016 έφτασε αήττητος στην τελική φάση αλλά μία ήττα από τον Πανιώνιο στον ημιτελικό δεν τον άφησε να μπει στα «σαλόνια» του αθλήματος, κάτι που το κατόρθωσε το καλοκαίρι του 2017. 

Μία «νεοφώτιστη» ομάδα σε μεγάλη κατηγορία συνήθως έχει, συνήθως, στόχο την παραμονή. Ο Απόλλων Σμύρνης δεν αρκέστηκε σε αυτό και βρέθηκε στην 6η θέση. Τη σεζόν 2018-2019, στην κανονική διάρκεια, τερμάτισε τρίτος, πίσω από τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» μπήκε στους «δυνατούς» της ελληνικής υδατοσφαίρισης και, τις επόμενες περιόδους, έδειξε ότι η θέση της είναι εκεί. Ποια όμως είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το… θαύμα αγάπης;

«Θέλουμε να “παράγουμε” παίκτες»

Ο… σπόρος για τη δημιουργία ομάδας πόλο μπήκε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Απόλλωνα. «Καλλιεργητής» ένας αθλητής που έχει υπηρετήσει -και υπηρετεί- το άθλημα, ο Γιώργος Αφρουδάκης.

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο-2

«Η οικογένειά μου κατάγεται από τη Σμύρνη. Ο παππούς μου ήταν Απολλωνιστής. Τη δεκαετία του ’60 ασχολήθηκε και διοικητικά στον Ερασιτέχνη. Φίλαθλος του Απολλώνα είναι και ο πατέρας μου. Την ημέρα που γεννήθηκα έπαιζε Απόλλων-ΟΦΗ. Ο πατέρας μου ήταν στο γήπεδο και η μητέρα μου τον περίμενε να γυρίσει σπίτι προκειμένου να πάνε στο νοσοκομείο. Πήγαινα στο γήπεδο από ενός έτους. Συνδέθηκα με την ομάδα και, παρά τις προκλήσεις στο σχολείο από τους συμμαθητές μου, δεν άλλαξα ποτέ. Από το 2000 μέχρι το 2012 δεν την παρακολουθούσα. Όταν ο σύλλογος ξανανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία βρέθηκα και πάλι δίπλα του. Κάπου εκεί έπεσε η ιδέα να ενεργοποιηθεί ο Απόλλωνας και σε άλλα αθλήματα. Έγινε η πρόταση στον ερασιτέχνη και προσφέρθηκα να αναλάβω το οικονομικό κομμάτι. Η ομάδα ξεκίνησε το 2014 με παίκτες την παρέα μου. Τα πρώτα χρόνια ενεργοποιήθηκαν οι παλιοί μου συμπαίκτες της Βουλιαγμένης που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Γι’ αυτή την προσφορά τους θα βραβευτούν, μεθαύριο, λίγο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού με την Τεράσα», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο Γιώργος Αφρουδάκης, ο οποίος από το 2014 έχει συνδέσει το όνομά του με το τμήμα. 

Η… εκκίνηση του Απόλλωνα μοιάζει με ένα παραμύθι. Κανένα παραμύθι όμως δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος εάν μέσα σε αυτό δεν υπάρχει ένας καλός μάγος. Και αυτόν τον μάγο ο Απόλλωνας τον βρήκε, σύμφωνα με τον παλαιό διεθνή πολίστα, στο πρόσωπο του Σταμάτη Βελλή.

«Από την άνοδό μας στη Β΄ εθνική κι έπειτα το τμήμα το αγκάλιασε ο παλιός πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας, ένας γνήσιος Απολλωνιστής. Μπορεί εγώ και η οικογένειά μου να είχαμε την ιδέα αλλά εάν δεν θα υπήρχε ο κ. Βελλής δεν θα μπορούσε τίποτα να γίνει. Η ομάδα τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις καλύτερες τέσσερις του ελληνικού πρωταθλήματος», είπε ο Ολυμπιονίκης του πόλο.

Ο Γιώργος Αφρουδάκης δεν πρόλαβε να φορέσει το σκουφάκι του Απόλλωνα. Από την πρώτη στιγμή εργάζεται γι’ αυτόν με… πολιτικά ρούχα. Σαν μαέστρος ασχολείται τις περισσότερες ώρες της ημέρας με τον σύλλογο και με τη διοικητική… μπαγκέτα του τον οδηγεί σε επιτυχίες.

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο-3

Οταν τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο τίτλος του στο τμήμα αυτό που καταλάβαμε ότι τον εκφράζει είναι η λέξη «Απολλωνιστής». «Από την πρώτη ημέρα θέλαμε ο Απόλλων να πάρει την προβολή που του έλειπε. Και αυτό το πετύχαμε. Το κολυμβητήριο γέμισε, οι φίλαθλοι έφτιαξαν πανό και στην ακαδημία μας έχουμε, σχεδόν, 100 παιδιά. Εάν είχαμε δικό μας κολυμβητήριο θα ήταν καλύτερα. Τώρα μας φιλοξενεί ο Δήμος Αθηναίων. Προέρχομαι από τις ακαδημίες της Βουλιαγμένης και θεωρώ ότι το υγιές πρότζεκτ για μία ομάδα είναι το να παράγει παίκτες από τις ακαδημίες της».

Η πρόκληση της πρώτης συμμετοχής σε ευρωπαϊκό τελικό

Ο Απόλλων Σμύρνης, στη σύντομη ιστορία του, κατάφερε να γίνει η 5η ελληνική ομάδα πόλο που θα έχει συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε επτά τελικούς έχει παίξει ο Ολυμπιακός, σε δύο η Βουλιαγμένη και ο Πανιώνιος και μία συμμετοχή έχει ο ΝΟ Πατρών.

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο-4

Στο προπονητικό «τιμόνι» του Απόλλωνα βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια ο Νίκος Δεληγιάννης. Ως πολίστας ήταν συμπαίκτης με τον Γιώργο Αφρουδάκη στην εθνική και αντίπαλος του στο πρωτάθλημα. Ως συναθλητές, όμως, έχουν πετύχει πολλές πρωτιές. Τώρα, σε αυτή τη συλλογή, θέλουν να προσθέσουν ακόμη μία: την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου.

«Με τον Γιώργο έχουμε την ίδια φιλοσοφία. Μαζί πήραμε τίτλο σε παγκόσμιο εφήβων, μαζί πήραμε και τρόπαιο σε παγκόσμιο ανδρών. Την πρώτη φορά που μπήκαμε με την εθνική σε τετράδα Ολυμπιακών Αγώνων ήταν παρέα με τον Γιώργο. Είναι όμορφο να τα θυμάσαι αυτά και να περπατάς στη ζωή σου με ανθρώπους που αγαπάνε τον αθλητισμό. Στο Απόλλωνα υπάρχει πολλή όρεξη για δουλειά. Είναι ένα μωρό που μεγαλώνει κάθε μέρα. Μου γεμίζει τη ζωή», μας είπε και όταν τον ρωτήσαμε για τη σύσταση της ομάδας, απάντησε: «Στρατολογήσαμε παιδιά με φιλοδοξίες που ήθελαν να πάνε ένα βήμα παραπάνω. Αυτό είναι πολύ δημιουργικό και το απολαμβάνουμε όλοι. Προσφέρουμε ο καθένας από το δικό του πόστο».

Απόλλων Σμύρνης: Το «θαύμα της αγάπης» διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο-5

Το χρονόμετρο μετράει αντίστροφα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό. Η προετοιμασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και την Τετάρτη, στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» θα αντιμετωπίσει την ισπανική Τεράσα.

«Πρόκειται για τη, μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη πρόκληση και ανυπομονούμε να τη ζήσουμε. Περπατήσαμε σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είμαστε στους ημιτελικούς και στη Ευρώπη θα παίξουμε στους τελικούς του Τσάλεντζερ Καπ. Μπορεί να μας θεωρούν αουτσάιντερ, αλλά εμείς δεν θα παίξουμε με αυτή τη λογική. Θα πάμε να διεκδικήσουμε το τρόπαιο ως φιναλίστ του θεσμού», επισημαίνει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή