Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία

Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία

Η βιωσιμότητα αποτελεί, πλέον, βασική παράμετρο και στον αθλητισμό, από την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι την καθημερινότητα ενός αθλητή.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο όρος βιωσιμότητα να έχει εισχωρήσει στο λεξιλόγιό μας τις τελευταίες δεκαετίες όμως, στην ουσία, εφαρμόζεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, από την παλαιολιθική εποχή οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για το περιβάλλον και φρόντιζαν για την επιλεκτική διαχείριση των θηραμάτων τους. Στη σύγχρονη εποχή, η βιωσιμότητα αποτελεί προϋπόθεση ακόμα και για την ανάληψη μιας αθλητικής διοργάνωσης. Στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ ένας από τους φακέλους που εξέτασε η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήταν αυτός της βιωσιμότητας. Μάλιστα, υπεύθυνος σε αυτόν τον τομέα ήταν ένας Έλληνας, ο Γιώργος Μηξιούδης, ο οποίος εργάζεται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων της FIFA.

Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία-1
Ο Γιώργος Μηξιούδης

«Στον φάκελο που υποβάλλει μία υποψήφια χώρα, μεταξύ άλλων, πρέπει να υπάρχουν αναφορές για το περιβάλλον, όχι μόνο της περιοχής που θα διεξαχθεί η διοργάνωση αλλά και της περιοχής η οποία θα προμηθεύσει τα υλικά. Οι τομείς της βιωσιμότητας είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι εγκαταστάσεις, π.χ. ο προσανατολισμός των γηπέδων, η διαχείριση των αποβλήτων, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η διαχείριση των υδάτων και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε ότι αφορά τον τελευταίο τομέα, στο Κατάρ, τα γήπεδα βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο ενώ, π.χ., στη Ρωσία έπρεπε να πραγματοποιηθούν αεροπορικά ταξίδια κλπ.», δήλωσε ο Γιώργος Μηξιούδης στο kathimerini.gr.

Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία-2

Η στρατηγική βιωσιμότητας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, έθεσε τις βάσεις για τον τρόπο που θα διοργανώνονται, ως προς την αειφορία, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Τα γήπεδα «Καλίφα» και «Αλ Τζανούμπ» πιστοποιήθηκαν από τον Global Sustainability Assessment System(παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης αειφορίας) με τέσσερα αστέρια. Στο «Αλ Μπαΐατ», το 70% του εξωτερικού φωτισμού πραγματοποιήθηκε με πάνελ ενώ η τέντα του, η οποία στην αρχική πρόταση ήταν μαύρη, βάφτηκε με άσπρο χρώμα διότι για το μαύρο απαιτείται περισσότερος φωτισμός, άρα χρησιμοποίηση ενέργειας. Οι φίλαθλοι μπορούσαν να φορτίσουν ακόμα και το κινητό τους με τη βοήθεια των κατάλληλων πάνελ. Στο «Αχμάντ Μπιν Αλί», μετά το παγκόσμιο, η χωρητικότητα έχει προβλεφθεί να μειωθεί στο μισό ενώ σε ότι αφορά την ανακατασκευή του το προηγούμενο στάδιο ανακυκλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά 90%. Στο «Αλ Τουμάμα», το 80% των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν προήλθε από την εγχώρια αγορά και για το «Εντουκέισον Σίτι Στάδιο» το 55% των υλικών κατασκευής προμηθεύτηκε από το Κατάρ.

Το στάδιο – πρότυπο στον τομέα βιωσιμότητας

Αυτό όμως που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν… οδηγός βιωσιμότητας είναι το «974». Το συγκεκριμένο γήπεδο μεταφέρθηκε μέσα σε κοντέινερ και για την κατασκευή του, εκτός από τα υλικά που υπήρχαν στα κοντέινερ, χρησιμοποιήθηκαν και τα ίδια τα κοντέινερ. Έτσι, διέθετε φυσικό εξαερισμό και υπήρξε και μείωση ενέργειας. Στη συνέχεια, το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση, την τοποθέτησή του μέσα στα κοντέινερ και τη μεταφορά του σε άλλη χώρα.

Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία-3

«Σύμφωνα με το UN Sustainable Davelopment Goals, μεταξύ άλλων, υπήρξε 30% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας μέσα από τις μονώσεις και τον σωστό προσανατολισμό των γηπέδων, την ενεργειακή απόδοση και τα Led φωτιστικά. Τα 850.000μ2 νέων χώρων πρασίνου, με 16.000 δέντρα, με οικότοπους και ανακυκλωμένο νερό βοήθησαν στη μείωση της γενικότερης θερμοκρασίας. Η κατανάλωση νερού ήταν 30% λιγότερη από τον αρχικό στόχο διότι χρησιμοποιήθηκε ανακυκλωμένο νερό και εκμεταλλεύτηκαν οι υδρατμοί. Μέσα από τον σωστό σχεδιασμό των γηπέδων 170.000 καθίσματα θα δωριστούν, θα υπάρξει αποσυναρμολόγηση γηπέδων και μετεγκατάσταση. Τα γήπεδα θα είναι λειτουργικά όλο τον χρόνο με ανασυρόμενες στέγες. Κάποια άλλα θα επαναχρησιμοποιηθούν από τη κοινότητα ως νοσοκομεία, σχολεία, χώροι λατρείας, ξενοδοχεία αλλά και ως αθλητικές εγκαταστάσεις για περπάτημα, ποδηλασία κλπ. Το 25% των λεωφορείων ήταν ηλεκτροκινούμενα και υπήρξαν 100 σταθμοί φόρτισης. Ανακυκλώθηκαν 2.000 τόνοι απορριμμάτων από τους αγώνες, δηλαδή το 80% », μας είπε ο κ. Γιώργος Μηξιούδης.

Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το Μουντιάλ σε μία δεύτερη ευκαιρία-4

Η επόμενη ημέρα, μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει βρει τον κ. Μηξιούδη να εργάζεται προκειμένου μία άλλη ποδοσφαιρική διοργάνωση να «αγκαλιάσει» το περιβάλλον. Η βιωσιμότητα αποτελεί, πλέον, βασική παράμετρο και στον αθλητισμό, από την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι την καθημερινότητα ενός αθλητή. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εκπονήσει καμπάνια, μέσα από την οποία, ενθαρρύνει τους αθλητές και τις αθλήτριες να εμπνευστούν από ενέργειες που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και, στη συνέχεια, να αποτελέσουν και οι ίδιοι ένα είδος πρεσβευτή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής προκειμένου ο αθλητισμός να αφήνει το στίγμα του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων για ένα καλύτερο μέλλον.   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή