«Με ένα ολυμπιακό μετάλλιο γίνεσαι γνωστός»

«Με ένα ολυμπιακό μετάλλιο γίνεσαι γνωστός»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, Απόστολος Χρήστου, πήρε το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και μιλά στο Kathimerini.gr

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Απόστολος Χρήστου, στο πρόσφατο διεθνές μίτινγκ «Ακρόπολις» που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε στο «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και συμπλήρωσε το «καρέ» στις, μέχρι τώρα, ελληνικές προκρίσεις.

Για τον 26χρονο πρωταθλητή μας θα είναι η 3η του συμμετοχή στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Με ένα βιογραφικό γεμάτο διακρίσεις και ρεκόρ, σε ένα δύσκολο άθλημα, δεν… δρέπει τις δάφνες της δημοσιότητας γιατί, όπως δήλωσε στο www.kathimerini.gr, «στο άθλημα γίνεσαι γνωστός με ένα ολυμπιακό μετάλλιο».  

Στις 15 Αυγούστου 2022, ο Απόστολος Χρήστου έγινε ο 3ος Έλληνας που ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου σε ένα πρωτάθλημα Ευρώπης. Πρώτευσε στα 50μ. ύπτ. και η κραυγή χαράς που έβγαλε όταν είδε το αποτέλεσμα στον φωτεινό πίνακα ήταν σαν να ταξίδεψε από τη Ρώμη και να έφτασε μέχρι την Πετρούπολη. Εκεί όπου είχε την πρώτη του επαφή με το… χλώριο.  

Ο Απόστολος Χρήστου ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία επτά ετών. Οι γονείς του, ο κύριος Θωμάς και η κυρία Ελπίδα, τον έγραψαν στον Αίολο Πετρούπολης και ο πιτσιρικάς άρχισε να… μετράει τα πλακάκια της πισίνας. Στην αρχή δεν του άρεσε το άθλημα όμως το υγρό στοιχείο τον «τύλιξε» σιγά σιγά στη μαγεία του και γρήγορα φάνηκε ότι ο μικρός διέθετε ταλέντο για κάτι περισσότερο… 

Ο πρωταθλητισμός έφερε στη ζωή του και τις θυσίες. Ο Τόλης, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, έβλεπε τους συμμαθητές του να ζουν τις χαρές της εφηβικής ζωής, ενώ ο ίδιος θα έπρεπε να ξυπνήσει πρωί για να κάνει προπόνηση. Όμως το κολύμπι αποτελούσε, πλέον, μέρος της καθημερινότητάς του και έτσι δεν παραπονιόταν. Σιγά σιγά άρχισαν οι διακρίσεις. Αρχικά σε πανελλήνιο και ύστερα σε διεθνές επίπεδο. Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήταν το χάλκινο μετάλλιο (50μ. υπτ.) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πόζναν, το 2013. 

Ύστερα από έναν χρόνο, στο ευρωπαϊκό εφήβων της Ολλανδίας, θα πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με χρόνο 54.41. Από το 2014 μέχρι σήμερα η συλλογή μπορεί να έχει εμπλουτιστεί αλλά η επίτευξη αυτού του παγκοσμίου ρεκόρ κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. «Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Είναι μεγάλη επιτυχία να είσαι ο γρηγορότερος έφηβος στον κόσμο», μας είπε.  

Ο πρωταθλητισμός έχει χαρές αλλά και λύπες. Πολλές φορές ένα κακό αποτέλεσμα έχει ωθήσει μεγάλα ταλέντα να φύγουν από τον χώρο. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκε κάποιες φορές και ο Απόστολος Χρήστου αλλά η αγάπη του για την κολύμβηση ήταν τόσο μεγάλη και, έτσι, συνέχισε να… μετράει πλακάκια. «Υπήρχαν φορές που σκέφτηκα να σταματήσω. Τότε κοίταζα τη γενικότερη εικόνα και έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν αξίζει, για μία άσχημη στιγμή, να κάνω κάτι τέτοιο», υπογράμμισε. 

«Με ένα ολυμπιακό μετάλλιο γίνεσαι γνωστός»-1
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Στη συλλογή των μεταλλίων και των διακρίσεων, πριν από λίγες ημέρες, προστέθηκε και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι η 3η συμμετοχή του. «Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτός ο στόχος ήρθε σε μία περίοδο προετοιμασίας και, μάλιστα, μέσα στη χώρα μου. Πέτυχα αυτόν τον χρόνο χωρίς να πιεστώ ιδιαίτερα και νιώθω μια… ανακούφιση που ξεμπέρδεψα από αυτό και μπορώ να αφοσιωθώ στην προετοιμασία μου», μας είπε και όταν τον ρωτήσαμε για τον στόχο που έχει στο προσεχές παγκόσμιο, απάντησε: «Η διοργάνωση της Φουκουόκα απoτελεί τον βασικό στόχο της χρονιάς. Θέλουμε εκεί μία καλή εμφάνιση. Προετοιμάζομαι με στόχο να προκριθώ στον τελικό κι από εκεί και πέρα ότι είναι να έρθει, ας έρθει. Θα αγωνιστώ στα 50 και τα 100 μ. υπτ. Θα ήθελα να πλησιάσω ή να βελτιώσω τους χρόνους μου.» 

«Δύσκολη η πορεία μέχρι τον πρωταθλητισμό» 

Προκρίσεις σε Ολυμπιακούς, μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις, ρεκόρ. Υπάρχει στήριξη από τους αρμόδιους για έναν κολυμβητή αυτού του επιπέδου; «Από τη στιγμή που είσαι σε υψηλό επίπεδο, ως ένα σημείο, υπάρχει στήριξη. Το δύσκολο για έναν αθλητή είναι η πορεία μέχρι τον πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου», μας είπε. 

Πριν από, περίπου, έναν χρόνο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν δεκάδες μετάλλια και κύπελλα. Τον ρωτήσαμε εάν, μέσα από την κολύμβηση, μπορεί να γίνει κάποιος αναγνωρίσιμος. «Δεν είναι τόσο εύκολο. Πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό άθλημα. Στον χώρο του αθλητισμού μάς γνωρίζουν τα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση. Αυτά μας ζητάνε να βγάλουμε φωτογραφίες ή κάποιο αυτόγραφο. Μόνο με ένα ολυμπιακό μετάλλιο γίνεσαι γνωστός.»  

Η Ελλάδα βρέχεται από το υγρό στοιχείο αλλά, σε αθλητικό επίπεδο, τώρα αρχίζει να δημιουργεί παράδοση διακρίσεων στην κολύμβηση. «Έχουμε ανέβει αρκετά αλλά είναι πολύ υψηλός ο ανταγωνισμός. Στο κολύμπι, σιγά σιγά, γινόμαστε υπολογίσιμη δύναμη. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν υπάρξει καλή δουλειά στις μικρές κατηγορίες, τότε τα επόμενα χρόνια οι κολυμβητές της χώρας μας θα πρωταγωνιστούν σε πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Απόστολος Χρήστου. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή