Ζοζέ Μουρίνιο: Ο άρχοντας των δακτυλιδιών

Ζοζέ Μουρίνιο: Ο άρχοντας των δακτυλιδιών

Έτοιμος για έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό o «Special One» που μετρά συνολικά 26 τίτλους στην καριέρα του ως πρώτος προπονητής (κι άλλους 8 ως δεύτερος).

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρόμα νίκησε στο «Ολύμπικο» 1-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν, έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Europa League και ο ξεχωριστός Ζοζέ Μουρίνιο άρχισε να προβάρει το 6ο ευρωπαϊκό δακτυλίδι στη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας.

Δεν είναι όλα… χρυσά όπως τα 4 του Κάρλος Αντσελότι στο λαμπερό Champions League, αλλά καλύπτουν κάθε απόχρωση. Με την κατάκτηση του Conference League πέρυσι με τη Ρόμα, ο Special One έγινε ο πρώτος (και μοναδικός έως τώρα) προπονητής που έχει κατακτήσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, όλα μέσα στη νέα χιλιετία.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής από την Μπενφίκα το 2000 και μέσα σε μια διαδρομή 23 χρόνων πρόλαβε να γεμίσει (μεταφορικά) το δεξί του χέρι με 5 δακτυλίδια, απλώνοντας τώρα το αριστερό, έτοιμος να ξεκινήσει νέα σειρά με το 6ο!

Στη δεύτερη νιότη του, ο 60χρονος πια Μουρίνιο έχει ένα εξαιρετικό επίτευγμα: πέντε φορές προκρίθηκε με μια ομάδα του σε ευρωπαϊκό τελικό και δεν έχασε ούτε έναν! Μετρά βέβαια 8 τελικούς συνολικά, αλλά οι άλλοι 3 που έχασε, είναι στο Super Cup, όπου φτάνει κανείς… διορισμένος από την περυσινή του επιτυχία και όχι μέσα από μια διαδικασία προκρίσεων. Στις 5 φορές που έφτασε στη βρύση, ήπιε σε όλες νερό: δύο φορές στο Champions League με Πόρτο και Ίντερ, μία στο Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άλλη μία στο Conference League με τη Ρόμα, συν εκείνη την (παρθενική του) κατάκτηση μιας διοργάνωσης που δεν υπάρχει πια, το UEFA Cup με την Πόρτο.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτή την τελευταία επιτυχία του με τους «τζιαλορόσι» την πανηγύρισε περισσότερο κι από την πρώτη του πριν ακριβώς 20 χρόνια, όταν κατέκτησε το UEFA Cup με την Πόρτο το 2003, μια χρονιά πριν πάρει και το Champions League με την ίδια ομάδα το 2004. Και την πανηγύρισε τόσο πολύ, που ο Ντέιβιντ Μόγιες τον μνημόνευσε όταν μερικοί έσπευσαν να υποτιμήσουν προκαταβολικά την πιθανότητα να πάρει το Conference League με τη Γουέστ Χαμ: «Μικρή επιτυχία; Για θυμηθείτε πόσο έντονα πανηγύρισε πέρυσι ο Μουρίνιο αυτό το τρόπαιο κι ας είχε ήδη κατακτήσει το Champions και το Europa League νωρίτερα».

Για να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι αυτής της επιτυχίας, ο Μουρίνιο «κτύπησε» και ένα τρίτο τατουάζ και το παρουσίασε στους ακολούθους του στο Instagram, δίπλα στα προηγούμενα δύο Κύπελλα που είχε ζωγραφίσει, με τα ονόματα της Πόρτο και της Ίντερ κάτω από το ένα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάτω από το δεύτερο.

«Αυτό είναι το τατουάζ μου. Η χαρά των Ρωμαίων με ώθησε να το κάνω. Είναι ένας τρόπος για να τιμήσω όλους τους συλλόγους με τους οποίους έχω κερδίσει ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό το τελευταίο με τη Ρόμα, όμως, είναι ένα μοναδικό τατουάζ, ένα που είμαι ο μοναδικός που θα μπορούσε να το έχει!» εξήγησε και είχε απόλυτο δίκιο. Αυτός κατέκτησε την παρθενική διοργάνωση πέρυσι, αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να το βάλει δίπλα στα άλλα δύο ευρωπαϊκά του τρόπαια.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jose Mourinho (@josemourinho)

Η συμμετοχή της Ρόμα στον εφετινό ημιτελικό του Europa League είναι η 12η φορά που βρίσκει τον Μουρίνιο να οδηγεί μια ομάδα του στους ημιτελικούς μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και είναι από μόνο του εντυπωσιακό επίτευγμα αυτό αν αναλογιστεί κανείς ότι μετρά 23 χρόνια καριέρας ως πρώτος προπονητής και (σχεδόν) στα μισά απ’ αυτά (12 στα 23) έχει καταφέρει να φέρει μια ομάδα του ένα βήμα πριν από έναν ευρωπαϊκό τελικό. Από τις 11 προηγούμενες απόπειρες, αποκλείστηκε στις 6, αλλά στις 5 που κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, κατέκτησε κάθε φορά το τρόπαιο – δεν είχε ούτε μία αποτυχία!

Ο καημός του Μουρίνιο είναι ότι και τις 5 φορές που κατάφερε να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, έφτασε πάντα ως αουτσάιντερ. Ποιος άραγε θα πόνταρε υπέρ του δύο φορές με την Πόρτο, εκείνη με την Ίντερ που είχε 45 χρόνια να τα καταφέρει, με την αποδεκατισμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κατέβηκε στον τελικό με τους μισούς παίκτες της να εμφανίζονται στο γήπεδο με πατερίτσες ή με τη Ρόμα που είχε πάρει όλο κι όλο ένα Κύπελλο Εκθέσεων το μακρινό 1961; Όταν προσπάθησε, όμως, να πετύχει κάτι ανάλογο στο τιμόνι μιας «ναυαρχίδας» σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι, ομάδων – φαβορί κτισμένων με αμέτρητα εκατομμύρια, έπεσε σε ύφαλο και ναυάγησε. Ενώ τα κατάφερε με τα λίγα, απέτυχε με τα πάρα πολλά, σε μια διαδρομή που αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο την παράλογη λογική του ποδοσφαίρου!

Ο Special One μετρά συνολικά 26 τίτλους στην καριέρα του ως πρώτος προπονητής (κι άλλους 8 ως δεύτερος), περισσότερους από έναν κατά μέσο όρο για κάθε χρόνο της 23χρονης καριέρας του. Έχει παίξει με τις ομάδες του σε 30 τελικούς ή για την ακρίβεια σε 29, γιατί όταν προκρίθηκε με την Τότεναμ στον τελικό του αγγλικού League Cup, ο Ντάνιελ Λίβι τον απέλυσε μία εβδομάδα πριν το ραντεβού με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ήττα των «spurs» με 1-0 στον τελικό, έδειξε ότι αυτή η μάλλον εκδικητική κίνηση, ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Ο 4 φορές καλύτερος προπονητής (2003, 2004, 2009, 2011) της Ευρώπης, έχει πάει 9 φορές σε τελικό με την Τσέλσι, 6 με την Πόρτο, 5 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από 4 με την Ίντερ και τη Ρεάλ, μία με τη Ρόμα και άλλη μία (που δεν τον άφησαν να πάει ενώ το είχε κερδίσει) με την Τότεναμ. Στο σύνολο 29+1 τελικοί, εκ των οποίων κέρδισε τους 18 και έχασε τους 11+1!

Για την ιστορία, οι 5 κερδισμένοι ευρωπαϊκοί τελικοί του Ζοζέ Μουρίνιο: Σέλτικ -Πόρτο 2-3 (UEFA Cup 2002-03), Μονακό – Πόρτο 0-3 (Champions League 2003-04), Μπάγερν-Ίντερ 0-2 (Champions League 2009-10), Άγιαξ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (Europa League 2016-17), Ρόμα-Φέγενορτ 1-0 (Conference League 2021-22).

Και οι 26 τίτλοι που έχει πάρει συνολικά στην καριέρα του:

  • Τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, όλα με την Τσέλσι: 2004-05, 2005-06, 2014-15
  • Δύο Champions League: 2009-10 Ίντερ, 2003-04 Πόρτο
  • Ενα Κύπελλο Αγγλίας: Τσέλσι 2006-07
  • Τέσσερα League Cup Αγγλίας: 2004-05 Τσέλσι, 2006-07 Τσέλσι, 2014-15 Τσέλσι, 20016-17 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Ενα πρωτάθλημα Ισπανίας: 2011-12 Ρεάλ Μαδρίτης
  • Ενα Κύπελλο Ισπανίας: 2010-11 Ρεάλ Μαδρίτης
  • Ενα Super Cup Ισπανίας: 2012-13 Ρεάλ Μαδρίτης
  • Δύο πρωταθλήματα Ιταλίας με την Ίντερ: 2008-09, 2009-10
  • Ενα Κύπελλο Ιταλίας: 2009-10 Ίντερ
  • Ενα Super Cup Ιταλίας: 2008-09 Ίντερ
  • Δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας με την Πόρτο: 2002-03, 2003-04
  • Ενα Κύπελλο Πορτογαλίας: 2002-03 Πόρτο
  • Ενα Europa League: 2016-17 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Ενα UEFA Cup: 2002-03 Πόρτο
  • Ενα Σούπερ Καπ Πορτογαλίας: 2002-03 Πόρτο
  • Δύο CommunityShield: 2005-06 Τσέλσι, 2016-17 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Ενα Conference League: Ρόμα

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή