Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό

Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό

Ο Γιώργος Τζελίλης εξομολογείται στο kathimerini.gr ως αντιπλοίαρχος, πως έζησε μια εξαήμερη άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γαλόνια που φορούσε μέχρι τώρα ο Γιώργος Τζελίλης στη στολή του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούσαν ένα είδος παράσημου για τις επιτυχίες του στον αθλητισμό. Ο παλαιός αρσιβαρίστας όμως αποφάσισε να «γυαλίσει» αυτά τα γαλόνια με τη συμμετοχή σε μία άσκηση με πραγματικά πυρά. Ο αντιπλοίαρχος Π.Ν. έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που συμμετείχε σε αντίστοιχη άσκηση και, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr, οι στιγμές που έζησε μπορούν να συγκριθούν μόνο με την κατάκτηση ενός μεταλλίου σε διεθνή διοργάνωση.  

«Υπηρετώ, περίπου, 27 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να πάρω μέρος σε κάποια άσκηση. Αρχικά υπηρετούσα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τώρα είμαι στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσα χρόνια όμως δεν είχα βρεθεί ποτέ σε κατάστρωμα πλοίου. Σε μία εκδήλωση είχα τη χαρά να συναντήσω τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση Π.Ν. και του εξέφρασα την επιθυμία μου να βρεθώ σε μία άσκηση. Με συγκίνησαν τα λόγια του όταν μου είπε ότι μπορώ να πάω όποτε θέλω. Μου πρότεινε, μάλιστα, να πάρω μέρος στη συγκεκριμένη άσκηση», μας είπε ο 4ος Ολυμπιονίκης της Ατλάντας.

Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό-1
Φωτογραφία Kathimerini.gr

Ο Γιώργος Τζελίλης γεννήθηκε στον Αυλώνα της Αλβανίας. Στην περιοχή όπου έμενε υπάρχει μία ναυτική βάση. Όταν ήταν παιδί έβλεπε τους αξιωματικούς και θαύμαζε τις στολές τους. «Από μικρό παιδί ήθελα να γίνω αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα από τον αθλητισμό κατάφερα να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Από τότε που κρέμασα τα ρούχα του πρωταθλητισμού είχα στην άκρη του μυαλού μου να βρεθώ σε ένα πλοίο και να μοιραστώ μαζί με τους συναδέλφους μου, του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού μας, στιγμές από την, εν πλω, ζωή τους. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση Π.Ν. που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία».

«Στιγμές που συγκρίνονται μόνο με μετάλλιο»

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε στις θαλάσσιες περιοχές του Μυρτώου, του βορείου Κρητικού Πελάγους και των Δυτικών Κυκλάδων. Συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Αεροπορίας Ναυτικού και Υποβρυχίων Καταστροφών. Από την ημέρα που ο παλαιός πρωταθλητής ενημερώθηκε ότι μπορεί να πάρει μέρος στην εν λόγω άσκηση άρχισε να ζει το όνειρό του. «Φόρεσα τη στολή μου και πήγα στη Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» που μου υπέδειξαν. Το ταξίδι μας ξεκίνησε το πρωί από το σημείο που είχε γίνει η Μάχη της Σαλαμίνας. Στο μυαλό μου ήρθαν όλα όσα έχω διαβάσει για την, ανά τους αιώνες, ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Από την ώρα που σηκώθηκαν οι άγκυρες άρχισα να ζω κάποιες από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής μου. Μπορώ να πω ότι αυτές οι στιγμές συγκρίνονται μόνο με την κατάκτηση ενός μεταλλίου σε έναν πολύ μεγάλο αγώνα».

Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό-2
Φωτογραφία Kathimerini.gr

Η πτήση με το ελικόπτερο και τα… ρεβίθια

Ο παλαιός αρσιβαρίστας μπήκε στη φρεγάτα και σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την υπηρεσία σε μία μη μάχιμη μονάδα. «Γρήγορα γνωρίστηκα με τους συναδέλφους που υπηρετούν στο πλοίο καθώς και με τον Κυβερνήτη Φ.Κ., Αντιπλοίαρχο Π.Ν. Είχα την τιμή να είμαι μαζί με τον Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών Ι. Ρ., Πλοίαρχο ΠΝ. Θα ήθελα να πω ότι όλοι είναι λεβέντες και είμαι υπερήφανος που φοράω την ίδια στολή με αυτούς τους ανθρώπους και που μπορώ, πλέον, να τους αποκαλώ φίλους. Το Πολεμικό Ναυτικό μας είναι μία μεγάλη οικογένεια. Είναι ένας για όλους και όλοι για έναν. Αυτό θα μπορούσα να πω ότι είναι το βασικό συμπέρασμά μου από την εξαήμερη άσκηση», μας είπε ο πρωταθλητής και όταν του ζητήσαμε να μας περιγράψει τη ζωή πάνω στο πλοίο, απάντησε: «Παρακολούθησα ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές ήταν όταν ήχησαν τα κανόνια της φρεγάτας μας και εξολοθρεύσαμε τον στόχο. Μου έκανε εντύπωση η συνεργασία του πληρώματος. Δούλευαν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Μέσα στην ένταση κυριαρχούσε η ομαδικότητα. Η δεύτερη πιο συγκλονιστική στιγμή για εμένα ήταν όταν πήρα μέρος σε άσκηση με ελικόπτερο. Για δύο ώρες οργώσαμε το Αιγαίο και η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία».

Σε αυτό το σημείο υπήρξε παρέμβαση της συζύγου του Γιώργου Τζελίλη, της παλαιάς πρωταθλήτριας του στίβου Αργυρώς Γιαννικάκη: «Να πεις και για τα ρεβίθια που έφαγες. Τόσα χρόνια είμαστε παντρεμένοι και στο σπίτι δεν τα έχεις αγγίξει ποτέ», του είπε γελώντας και ο αρσιβαρίστας μας μίλησε και για τη διατροφή των «φρουρών των ελληνικών θαλασσών»: «Το φαγητό είναι προσεχτικά επιλεγμένο. Το ίδιο και οι ώρες που σερβίρεται. Έχει ως βάση την ελληνική κουζίνα και περιλαμβάνει όλα τα είδη των τροφών που χρειάζεται ένας άνθρωπος. Και όσο για τα ρεβίθια μπορώ να πω ότι ήταν πολύ νόστιμα».

Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό-3
Με τον αντιπλοίαρχο Π.Ν. και κυβερνήτη της φρεγάτας «Ναυαρίνον», Σ.Μ. Φωτογραφία Kathimerini.gr

«Η ζωή του πρωταθλητή μοιάζει με τη ζωή ενός καλού στρατιώτη»

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο Ολυμπιονίκης είχε την ευκαιρία να ζήσει τη ζωή και σε δεύτερη φρεγάτα. «Μαζί με τον Διοικητή, πήγαμε στη «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» για να παρακολουθήσουμε τη 2η φάση της άσκησης, η οποία μπορεί να μην είχε πραγματικά πυρά αλλά ήταν, επίσης, ενδιαφέρουσα. Εκεί μας περίμενε ο Κυβερνήτης Σ.Μ., Αντιπλοίαρχος Π.Ν. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενώ δεν τον είχα δει ποτέ, ήταν σα να τον ξέρω χρόνια. Με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που μου πρότεινε να με ξεναγήσει στο καράβι. Αυτό ήταν το πρώτο ουσιαστικό μάθημα μου ως αξιωματικός. Μου εξήγησε για τον ρόλο που έχει κάθε μέλος του πληρώματος επάνω στο πλοίο. Γρήγορα μπήκα στο νόημα. Και στη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», όπως και στην «ΑΙΓΑΙΟΝ», ένιωσα ως μέλος της οικογένειας του πλοίου και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό τα μέλη των πληρωμάτων και των δύο φρεγατών».

Η ζωή επάνω σε ένα πολεμικό πλοίο διαφέρει από τη ζωή στη στεριά. Ο Γιώργος Τζελίλης ακολούθησε το πρόγραμμα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις στιγμές που έζησε. 

«Μαζί με τον Διοικητή, τον Κυβερνήτη και το υπόλοιπο πλήρωμα παρακολουθήσαμε την άσκηση. Εκεί είχα την ευκαιρία να δω πράγματα που με συγκίνησαν και με εντυπωσίασαν Δεκάδες άνθρωποι συνεννοούνταν ακόμη και με τα μάτια. Μπορεί να φαινόταν ότι επικρατούσε πανικός αλλά όλα γίνονταν με… χειρουργικές κινήσεις. Κάθε στόχος εξολοθρευόταν. Ήταν κάτι το φανταστικό. Έζησα στιγμές που μου θύμισαν την πορεία μου στον αθλητισμό. Η ζωή ενός πρωταθλητή μοιάζει πολύ με τη ζωή ενός καλού στρατιώτη. Και αυτοί πρωταθλητισμό κάνουν. Υπάρχει η ομαδικότητα. Στο τέλος, μαζευόμασταν στο καρέ των αξιωματικών και εκεί ήμασταν όλοι μία παρέα, με τα σχετικά αστεία. Το ίδιο γίνεται και σε μία αθλητική προετοιμασία. Αφού τελειώσουμε την προπόνηση χαλαρώνουμε. Υπάρχει ακόμα και ο ίδιος βαθμός έντασης με αυτόν που υπάρχει σε έναν αγώνα. Εξάλλου και η στιγμή της μάχης ένας αγώνας είναι…».

Ενας Ολυμπιονίκης παίρνει μετάλλια και με το Πολεμικό Ναυτικό-4
Με τον διοικητή διοίκησης φρεγατών, αρχιπλοίαρχο Π.Ν., Σπύρο Λαγάρα. Φωτογραφία Kathimerini.gr

«Υπερήφανος για το Πολεμικό Ναυτικό»

Ο Γιώργος Τζελίλης φοράει, σχεδόν, 27 χρόνια τη στολή του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα από τη συναναστροφή του με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» αξιωματικούς άνοιξε μία… κουρτίνα σε έναν κόσμο που υπήρχε μόνο στη φαντασία του. «Είμαι πολύ υπερήφανος για τους Έλληνες που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ως Ελλην πολίτης θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις στιγμές που προσφέρουν από τη ζωή τους σε αυτό. Το επισφράγισμα της εμπειρίας μου στην άσκηση ήταν η γνωριμία μου με τον Κυβερνήτη του “ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ” Σ.Μ. 

Πρόκειται για έναν υπέροχο αξιωματικό και έναν υπέροχο άνθρωπο. Μπορώ να πω ότι απέκτησα έναν νέο φίλο. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω διότι μου έμαθε τόσα πράγματα γύρω από το Π.Ν. και με έκανε να αισθάνομαι ουσιαστικά αξιωματικός και μέλος της οικογένειάς του Πολεμικού Ναυτικού μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Διοικητή Διοίκησης Φρεγατών Αρχιπλοίαρχο Σπυρίδων Λαγάρα Π.Ν. Θα ήθελα να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία. Θα είμαι πάντα στη διάθεση του Αρχηγού ΓΕΝ. Συνιστώ και στους άλλους αθλητές που υπηρετούν στις Ε/Δ να βρεθούν, έστω και για λίγο, κοντά σε μία μάχιμη μονάδα. Αυτό που θα ζήσουν θα είναι κάτι μοναδικό και θα το διηγούνται με υπερηφάνεια στις οικογένειές τους. Ακριβώς με την ίδια υπερηφάνεια που καμαρώνουμε και για τις επιτυχίες μας στον αθλητισμό». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή