Ισπανία: Επτά συλλήψεις για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Βινίσιους

Ισπανία: Επτά συλλήψεις για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Βινίσιους

Σύμφωνα με τη La Liga, έχουν υποβληθεί οκτώ καταγγελίες για περιστατικά κατά του Βινίσιους αυτή τη σεζόν, αλλά καμία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κύρωση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά επτά συλλήψεις έχει πραγματοποιήσει η ισπανική αστυνομία μετά τα τελευταία επεισόδια ρατσιστικής βίας με θύμα τον Βινίσιους Τζούνιορ της Ρεάλ Μαδρίτης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός κι εκτός Ισπανίας. 

Συγκεκριμένα, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα τα οποία είναι ύποπτα για το κρεμασμένο ομοίωμα του σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, από γέφυρα της Μαδρίτης. 

Το ομοίωμα με τη φανέλα του Βραζιλιάνου και μια επιγραφή πάνω στη γέφυρα που έγραφε «Η Μαδρίτη σιχαίνεται τη Ρεάλ» εμφανίστηκε την Κυριακή, πριν από το παιχνίδι μεταξύ της Ρεάλ και της Ατλέτικο. 

Παράλληλα, η αστυνομία της Βαλένθια προχώρησε σε τρεις συλλήψεις υπόπτων, στο πλαίσιο της έρευνας για τα ρατσιστικά συνθήματα εις βάρος του Βινίσιους, στην ίδια αναμέτρηση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για τρία νεαρά άτομα που φέρεται να εκτόξευσαν χαρακτηρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου εις βάρος του Βραζιλιάνου επιθετικού. 

Υπενθυμίζεται πως το παιχνίδι της Κυριακής σταμάτησε για σχεδόν 10 λεπτά, όταν ο 22χρονος επιθετικός αναγνώρισε έναν οπαδό της Βαλένθια που του επιτίθετο λεκτικά με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, ενώ βίντεο οπαδών να τραγουδούν εν χορώ ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του έκαναν τον γύρο των social media. 

Οργή έως τη… Βραζιλία 

Τα δύο επεισόδια της Κυριακής, το ομοίωμα και οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί την ώρα του αγώνα, προκάλεσαν την οργή πολιτικών, αθλητικών παραγόντων, πολιτών εντός και εκτός Ισπανίας, αλλά και την αντίδραση τόσο του τεχνικού της Ρεάλ όσο και του ίδιου του παίκτη, με αμφότερους να κάνουν λόγο για «ρατσιστικό πρωτάθλημα». 

«Προτού επικρίνετε και συκοφαντήσετε το πρωτάθλημα, ενημερωθείτε σωστά», αντεπιτέθηκε ο Χαβιέρ Τεμπάς, πρόεδρος της La Liga, υποστηρίζοντας πως ο Βινίσιους δεν παρέστη σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού στα ισπανικά γήπεδα. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Λουίς Ρουμπιάλες, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αναγνώρισε πως το ισπανικό πρωτάθλημα «έχει σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού, που στιγματίζει μια ολόκληρη ομάδα, μια ολόκληρη βάση οπαδών, έναν ολόκληρο σύλλογο, μια ολόκληρη χώρα». 

Η εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει αν θα διεξαχθεί ποινική έρευνα για το συμβάν. 

Ο Βινίσιους έχει βρεθεί στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων επανειλημμένως αυτή τη σεζόν, προκαλώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας η οποία έχει αιτηθεί επείγουσα συνάντηση με Ισπανούς υπουργούς, με εισαγγελείς και με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. 

Σύμφωνα με τη La Liga, έχουν υποβληθεί οκτώ καταγγελίες για περιστατικά κατά του Βινίσιους αυτή τη σεζόν, αλλά καμία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κύρωση. Τα μόνα μέτρα που ελήφθησαν προέρχονταν από συλλόγους, όπως η Βαγιαδολίδ ή η Μαγιόρκα, που απέσυραν τις συνδρομές για καθορισμένο χρονικό διάστημα από ταυτοποιημένους οπαδούς.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Βαλένθια διαβεβαίωσε πως έχει εντοπιστεί ο οπαδός που εκτόξευσε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Βινίσιους την Κυριακή και τώρα αναζητούνται και οι υπόλοιποι. Ο ισπανικός σύλλογος, τέλος, έχει δεσμευτεί πως θα «απαγορεύσει ισόβια την είσοδο στο γήπεδο των ταυτοποιημένων οπαδών».

Πηγή: BBC/ESPN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή