Μπουκάγιο Σάκα: Η μελωδία της ευτυχίας

Μπουκάγιο Σάκα: Η μελωδία της ευτυχίας

Ο Μπουκάγιο Σάκα, στα 22 του χρόνια, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Αρσεναλ, αφήνοντας πίσω όσα έζησε μετά το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Euro 2020.

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά του σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «προσθέτει στην ευτυχία». Ο Μπουκάγιο Σάκα από χθες έχει αρκετούς λόγους να αισθάνεται περισσότερο ευτυχισμένος γιατί, αν και μόλις 22 ετών, έχει δει κάθε όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Η Αρσεναλ ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που ήταν εδώ και καιρό γνωστό, την ανανέωση δηλαδή της συνεργασίας με τον Αγγλο μεσοεπιθετικό μέχρι το 2027, συμφωνία που κάνει τον Σάκα τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη των «κανονιέρηδων» καθώς οι εβδομαδιαίες απολαβές του θα αγγίζουν τις 300.000 λίρες, ενώ οι ετήσιες τα 15 εκατ. λίρες.

Ετσι, το παιδί που κάποτε είχε ακόμα και κάποιους από τους τωρινούς συμπαίκτες του αφίσες στο δωμάτιο του, παίρνει πλέον περισσότερα χρήματα από αυτούς, ενώ μπήκε και σε μια σχετικά μικρή λίστα των πιο «ακριβών» της Premier League, στην οποία κάποιος μπορεί να συναντήσει μεταξύ άλλων τους Κασεμίρο, Τζακ Γκρίλις και Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Μπουκάγιο Σάκα: Η μελωδία της ευτυχίας-1
(AP Photo/Jon Super)

 

«Τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα μέσα σε μία νύχτα, χρειάζονται χρόνο. Αυτός ο σύλλογος είναι η οικογένειά μου από τότε που ήμουν 8 ετών. Μου έχει δώσει τα πάντα και του έχω δώσει τα πάντα», είπε ο Σάκα λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου, θέλοντας μάλλον να… τρολάρει τον εαυτό του, καθώς τα δικά του όνειρα, υλοποιήθηκαν μάλλον πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε.

Αν και μόλις 22 ετών, θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όχι μόνο της Αρσεναλ, αλλά όλης της Premier League, ενώ την πόρτα του χτύπησαν όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων και άλλες ομάδες και από το Νησί, αλλά και από άλλα μεγάλα πρωταθλήματα.

«Το να κρατήσουμε τους καλύτερους νεαρούς μας είναι θεμελιώδες για να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και ο Μπουκάγιο αποτελεί ήδη μία σημαντική μονάδα του τωρινού και του μελλοντικού ρόστερ», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρτέτα, ενώ πρόσθεσε: «Δεν είναι απλώς ταλαντούχος, είναι μία ελκυστική προσωπικότητα, αγαπητή σε όλους. Ολα τα εύσημα πηγαίνουν σε εκείνον και την οικογένειά του, για όλες τις προσπάθειές τους που του επέτρεψαν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο».

Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Σάκα δεν περπάτησε σε δρόμο με ροδοπέταλα.

Γιος μεταναστών από τη Νιγηρία, δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια. Το bulling και οι ρατσιστικές επιθέσεις ήταν για αρκετό καιρό μέρος της καθημερινότητάς του, ενώ τον ακολούθησε και στην επαγγελματική του καριέρα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ώρες και οι μέρες που ακολούθησαν από το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Euro 2020, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία.

Ο Σάκα, μαζί με τους Μάρκους Ράσφορντ και Τζέιντον Σάντσο στήθηκαν ουσιαστικά στον τοίχο, καθώς έγιναν αποδέκτες έντονης επίθεσης με την αστυνομία μάλιστα να συλλαμβάνει έντεκα άτομα που μέσα από τα social media, είχαν απειλήσει ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των συγκεκριμένων παικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν στον «τοίχο» του Σάκα, 207 αναρτήσεις που περιείχαν ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ 137 από τους λογαριασμούς βρίσκονταν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι λογικό, λοιπόν, ένα παιδί που έχει πέσει πολλές φορές, να έχει μάθει να σηκώνεται άλλες τόσες. Ο Σάκα άντεξε και την πίεση από το μοιραίο πέναλτι που στοίχησε στην Αγγλία την κατάκτηση του πρώτου της Euro, άντεξε και σε όσα ακολούθησαν και στο τέλος της ημέρας βγήκε ακόμα πιο δυνατός. Αυτό που μάλλον δεν αντέχει είναι να μην φορά τη φανέλα της Αρσεναλ κάτι που τον έκανε να κλείσει τα αυτιά στις Σειρήνες που τον πλησίασαν και από την Premier League, αλλά και από άλλα πρωταθλήματα και να μείνει στο «Εμιρέιτς», παρά το γεγονός ότι στο φινάλε της φετινής κούρσας ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έμειναν με την πίκρα ότι αν και έφτασαν πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, αυτός χάθηκε στα τελευταία ματς και πήγε ξανά στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι.

Ισως ένας από τους λόγους που τον έκαναν να πει το «ναι» στο νέο συμβόλαιο, εκτός από τα πολλά χρήματα, είναι ο Μικέλ Αρτέτα. Δεν συμβαίνει συχνά ένας προπονητής να αναφέρεται σε έναν 22χρονο παίκτη με τα λόγια που έχει χρησιμοποιήσει ο Ισπανός τεχνικός. «Είναι το όνειρο κάθε προπονητή. Έχει απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του», έχει πει ο Αρτέτα που πάνω του θέλει να βάλει τις βάσεις για να μπορέσει η Αρσεναλ τη νέα σεζόν να πιει τελικά νερό από την πηγή.

Ο Μπουκάγιο Σάκα, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Νιγηρία και έδωσαν στο νέο μέλος της οικογένειάς του το όνομα Μπουκάγιο, που σημαίνει «προσθέτει στην ευτυχία» και δίνεται τόσο σε αγόρια, όσο και κορίτσια.

Από πολύ μικρός έδειξε την κλήση του στο ποδόσφαιρο, αν και κάποιος άλλος είχε αντίθετη άποψη. «Ηταν στη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά του άρεσε να παίζει και μπάσκετ. Έκανα πολλές προσπάθειες να του αλλάξω γνώμη για να αφιερωθεί σε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να του αλλάξω γνώμη. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα κατάλαβα ότι η Άρσεναλ και το ποδόσφαιρο είχαν μόλις νικήσει», ανέφερε κάποια στιγμή στο ESPN ο δάσκαλος της γυμναστικής που είχε στο σχολείο και ευτυχώς που δεν τον έπεισε.

Η Αρσεναλ τον «ανακάλυψε» όταν ήταν μόλις επτά ετών και αμέσως τον πήρε στην Ακαδημία της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Σάκα είχε κερδίσει την προσοχή όλων των προπονητών, που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν παίκτη με τρομερή ταχύτητα και εξίσου καλή τεχνική κατάρτιση. Όμως ένας από όλους ήταν αυτός που πίστεψε ότι μπροστά του είχε ένα ταλέντο που μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή. Αυτός ήταν ο Φρέντι Λιούνμπεργκ. Ο Σουηδός προπονητής και πρώην άσος της Αρσεναλ, πήρε από το χέρι τον Σάκα, τον βοήθησε να βελτιώσει τα αδύνατά του σημεία, τον έμαθε να παίζει σε όλη την αριστερή πλευρά και ήταν αυτός που πίεσε τον Ουνάι Εμερι να του δώσει την ευκαιρία ώστε να κάνει την πρώτη του επαγγελματική συμμετοχή σε ηλικία μόλις 17 ετών κόντρα στη Βόρσκα Πολτάβα για το Europa League.
 
Ο Σάκα έχει τον Λιούνμπεργκ σαν δεύτερο πατέρα. «Είναι μαζί μου από τότε που ήμουν 15 ετών. Με έχει δει να κάνω απίθανα πράγματα. Αλλά πάντα μου έλεγε ότι έπρεπε να είμαι ταπεινός και να μην σταματήσω να δουλεύω, γιατί πιστεύει ότι μπορώ να γίνω ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Ήταν για πολλά χρόνια παίκτης και ξέρει πως νιώθω. Όταν ακούς πράγματα από έναν θρύλο της Άρσεναλ είναι σίγουρα πολύ σημαντικό», θα πει κάποια στιγμή για τον μέντορά του. Επειτα από το ντεμπούτο του, ο νεαρός άρχισε να παίρνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Τη σεζόν 2018/19, παρότι φουλ μπακ, πέτυχε συνολικά 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη δεύτερη ομάδα, επίδοση που του άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση στην Αρσεναλ που πλέον είχε στον πάγκο της τον Μικέλ Αρτέτα.
Η ιστορία είχε ήδη ξεκινήσει να γράφεται… 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή