Τελικός Κυπέλλου: Νταμπλ για την ΑΕΚ – Επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ

Τελικός Κυπέλλου: Νταμπλ για την ΑΕΚ – Επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ

Το τρίτο ντάμπλ της ιστορίας της, πανηγύρισε η ΑΕΚ επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-0 στον τελικό κυπέλλου, παρά το ότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 6΄

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… καταθλιπτικό και άδειο Πανθεσσαλικό Στάδιο, η ΑΕΚ έγραψε και πάλι χρυσά γράμματα σε μια ονειρική σεζόν γι αυτή.

Ύστερα από 45 χρόνια ολόκληρα χρόνια (1977-1978) και την μεγάλη ομάδα των Μαύρου, Μπάγεβιτς και Παπαϊωάννου, πανηγύρισε το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 2-0, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, σπάζοντας έτσι την «κατάρα» των τριών συνεχόμενων χαμένων τελικών από τους Θεσσαλονικείς.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα επιβεβαίωσε και σε αυτό το παιχνίδι την ανωτερότητά της την φετινή περίοδο αφού ένα δεκαήμερο μετά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στη Νέα Φιλαδέλφεια στήθηκε νέο «πάρτι» από τους οπαδούς της.

Ετσι, ο «δικέφαλος του Βορρά» θα αγωνιστεί στο Conference League, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μέρος στο Europa League.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός πως τα δεδομένα στο ματς διαταράχθηκαν πολύ νωρίς με την δίκαιη αποβολή του Ρότα μόλις στο 6΄ με απευθείας κόκκινη κάρτα  (ο έλληνας μπακ «γκρέμισε» τον Τάισον που έβγαινε τετ α τετ με τον Στάνκοβιτς) που ήταν και η γρηγορότερη στην ιστορία των τελικών.

Η ΑΕΚ παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε σχεδόν σε όλη την διάρκεια του ματς με δέκα παίκτες, απέδειξε για μια ακόμη φορά την ποιότητα και το βάθος που έχει το ρόστερ της.

Η ομάδα του Αλμέιδα κατάφερε να  προσαρμοστεί στις συνθήκες του ματς και ο Αργεντινός τεχνικός έκανε εξαιρετική διαχείριση, ειδικά στο Β΄ημίχρονο.

Ο Πινέδα μετατέθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας -κάτι που είχε γίνει και στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό- και αφού στάθηκε τυχερή σε δύο φάσεις που ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ με τον Σβαμπ στο 11΄ και τον  Σάστρε στο 13΄, μπήκε μπροστά στο σκορ με σουτ του Μουκουντί στο 26΄. Ο Καμερουνέζος σέντερ μπακ είχε προωθηθεί και μετά από εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς εκμεταλλεύθηκε  την αδυναμία των αντιπάλων αμυντικών τελειώνοντας ιδανικά την φάση. 



Ο «δικέφαλος του Βορρά» με τον Τάισον κορυφαίο του γηπέδου, πίεσε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, είχε μια καλή ευκαιρία για την ισοφάριση στο 30΄ με κεφαλιά του Σβαμπ που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Στάνκοβιτς και την πιο μεγάλη  στο 42΄με το σουτ του Σάστρε, που σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του εξουδετερωμένου γκολκίπερ της Ενωσης.

Η ΑΕΚ στην επανάληψη «έσφιξε» περισσότερο τις γραμμές της και με τις τρεις αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα (Σιντιμπέ, Αμραμπατ, Γιόνσον) στο 60΄, αύξησε περισσότερο το πρέσινγκ στον αγχωμένο ΠΑΟΚ, θωρακίζοντας μεσοαμυντικά την ομάδα του.  Στην αντίπερα όχθη ο Λουτσέσκου, πέρασε στο παιχνίδι παίκτες με προσωπικότητα, όπως οι Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ, που παρά τα χρόνια τους, γνώριζαν καλά από τελικούς αφού ήταν πρωταγωνιστές στις προηγούμενες κατακτήσεις  του τροπαίου από τους Θεσσαλονικείς.

Δεν κατάφερε ωστόσο να απειλήσει παρά μόνο μια φορά στο 77΄ με το πλασέ του Αουγκούστο να φεύγει λίγο άουτ. Η τελευταία αλλαγή των «κιτρινόμαυρων», ο Φερνάντες, στις καθυστερήσεις «σφράγισε» την μεγάλη επιτυχία με ένα πανέμορφο γκολ που αποτέλεσε και το κερασάκι στην τούρτα. Ο Σέρχιο Αραούχο σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Βόλου και μια νέα εκπληκτική βραδιά για τους οπαδούς της ΑΕΚ ξεκινούσε…  



ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):  Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (60΄Γιόνσον), Πινέδα (61΄Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86΄Φερνάντες), Ελίασον (82′ Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία (62΄Αμραμπατ), Τσούμπερ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (62΄Μπίσεσβαρ), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (86΄Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (62΄Βιεϊρίνια), Σβαμπ (78′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (85΄Τζίμας), Τάισον, Μπράντον Τόμας. 



Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή