Η Premier στην… ουρά αναστενάζει

Η Premier στην… ουρά αναστενάζει

Τρεις ομάδες προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Αγγλία, όμως μόνο μία θα επιβιώσει

7' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο τίτλος, αλλά και περισσότερες από τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να έχουν ξεκαθαρίσει στην Premier League, όμως η υπόθεση «παραμονή» θα κριθεί με το τελευταίο σφύριγμα της σεζόν.

Την Κυριακή (28/5), ολοκληρώνεται ακόμα μία αγωνιστική χρονιά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, με τρεις από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας να παλεύουν να για να μείνουν στη μεγάλη κατηγορία· μία όμως θα τα καταφέρει. Εβερτον, Λέστερ και Λιντς θα παίξουν με τη… θηλιά στον λαιμό και δύο από αυτές θα ακολουθήσουν την ήδη καταδικασμένη Σαουθάμπτον στην Championship.

Από τις ομάδες αυτές, η Εβερτον είναι η μοναδική που κρατά τη μοίρα της στα δικά της χέρια. Τα «ζαχαρωτά» είναι μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και υποδέχονται την αδιάφορη βαθμολογικά Μπόρνμουθ στο «Γκούντισον Παρκ». Αν κερδίσουν μένουν στην κατηγορία, ό,τι κι αν συμβεί στα άλλα δύο ματς της Λέστερ και της Λιντς. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Εβερτον έχει και δύο βαθμούς περισσότερους από τις άλλες δύο (33 με 31), μπορεί να σωθεί ακόμα και σε περίπτωση ήττας και μη νίκης της Λέστερ στο εντός έδρας ματς με τη Γουέστ Χαμ και της Λιντς που επίσης παίζει στο σπίτι της με την Τότεναμ.

Σε αντίθεση όμως με την Μπόρνμουθ, και τα «σφυριά» και οι «πετεινοί» δεν είναι αδιάφοροι, καθώς κυνηγούν την 7η θέση που δίνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League, αλλιώς θα μείνουν εκτός Ευρώπης.

Παράλληλα, στην Εβερτον δεν αρκεί η ισοπαλία σε περίπτωση που Λέστερ και Λιντς νικήσουν, καθώς η Λέστερ έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων και στην τριπλή ισοβαθμία σώζονται οι «αλεπούδες» και υποβιβάζονται η Εβερτον με τη Λιντς.

Στα άλλα δύο ματς, η Λέστερ παραμένει σε περίπτωση που νικήσει τη Γουέστ Χαμ και η Εβερτον δεν κερδίσει το δικό της ματς, ενώ στη χειρότερη μοίρα είναι η Λιντς που, για να σωθεί, θα πρέπει να νικήσει την Τότεναμ και παράλληλα η Λέστερ να μην πάρει το τρίποντο με τη Γουέστ Χαμ και η Εβερτον να ηττηθεί από την Μπόρνμουθ.

Επίσης, ακόμα ένα «γραμμάτιο» που δεν έχει εξοφληθεί είναι, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυτό της 7ης θέσης, την οποία διεκδικούν τρεις ομάδες. Η Αστον Βίλα έχει το πλεονέκτημα με 58 βαθμούς και ακολουθούν η Τότεναμ με 57 και η Μπρέντφορντ με 56.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει τον τίτλο, ενώ θα παίξει στο νέο Champions League μαζί με τις Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ. Τέλος, Λίβερπουλ και Μπράιτον θα μετάσχουν στο Europa League.

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο…

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία φορά που στην Premier League οι κόποι μιας ολόκληρης σεζόν θα κριθούν μέσα σε λίγα λεπτά με τη νίκη ή την ήττα μιας ομάδας να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά κάποιες άλλες που βρίσκονται στην ίδια κακή μοίρα. Γυρνώντας τον χρόνο λίγο πίσω μπορούμε να βρούμε ανάλογες σεζόν που η παραμονή κρίθηκε τις καθυστερήσεις ενός αγώνα και τελικά ομάδες που ήταν αδιάφορες διαμόρφωσαν και έκριναν το μέλλον άλλων.

2010-11: Θρίλερ μέχρι τις καθυστερήσεις

Με τον τίτλο ήδη εξασφαλισμένο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ να έχουν κριθεί, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη μάχη στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Ενας βαθμός χώριζε τη 19η Γουίγκαν από τη 15η Μπλάκμπερν, που σήμαινε ότι πέντε ομάδες, μεταξύ των οποίων η Μπλάκπουλ, η Μπέρμιγχαμ και η Γουλβς, κινδύνευαν να υποβιβαστούν μαζί με την τελευταία Γουέστ Χαμ που είχε ήδη χάσει το τρένο. Κάθε λεπτό που περνούσε κατά τη διάρκεια των αγώνων η σειρά άλλαζε ανάλογα με τα σκορ σε αυτούς.

Η Γουίγκαν και η Μπλάκπουλ ήταν αυτές που βρίσκονταν στη ζώνη του υποβιβασμού, αλλά η πρώτη τελικά κατάφερε να σωθεί την τελευταία στιγμή χάρη στη νίκη με 1-0 επί της Στόουκ. Αντίθετα, η Μπέρμιγχαμ, αν και ήταν ισόπαλη 1-1 με την Τότεναμ μέχρι τις καθυστερήσεις, ένα γκολ του Παβλιουτσένκο χάρισε τη νίκη με 2-1 στους «πετεινούς» και την έστειλε και τυπικά στην Championship.

Η Μπλάκπουλ αν και άγγιξε κάποια στιγμή το όνειρο, τελικά ηττήθηκε με 4-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υποβιβάστηκε.

2006-07: Τέβες ο… σωτήρας

Δραματικό φινάλε είχαμε και την περίοδο 2006-07, όπου στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού μπήκαν την τελευταία αγωνιστική η Γουέστ Χαμ, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και η Γουίγκαν, με τις δύο τελευταίες να παίζουν μεταξύ τους στο «Bramall Lane».

Στο μεγάλο ντέρμπι, όλα κρίθηκαν στο πρώτο ημίχρονο, καθώς η Γουίγκαν –χάρη σε πέναλτι στο 45΄+6΄– κατάφερε να πάρει σπουδαίο διπλό με 2-1 και να μείνει στην κατηγορία, στέλνοντας στην Championship την αντίπαλό της, ενώ την ίδια ώρα τα «σφυριά» επικρατούσαν επί της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο «Old Trafford» με 1-0 χάρη σε γκολ του Τέβες.

Επειτα από αυτό τον υποβιβασμό, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ χρειάστηκε 12 χρόνια για να επιστρέψει στην Premier League, ενώ έξι από αυτά τα πέρασε και στη League One.

1999-2000: Σώθηκε η… Σταχτοπούτα

Η πρωτάρα στην κατηγορία Μπράντφορντ και η Γουίμπλεντον ήταν οι δύο ομάδες που έμπαιναν στην τελευταία αγωνιστική της συγκεκριμένης σεζόν, έχοντας από 33 βαθμούς και ήθελαν τη νίκη για μην ακολουθήσουν τις Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Γουότφορντ στην αμέσως μικρότερη κατηγορία.

Η Μπράντφορντ υποδεχόταν τη Λίβερπουλ που επίσης «καιγόταν» για τη νίκη, καθώς κυνηγούσε την έξοδό της στο Champions League, ενώ η Γουίμπλεντον έπαιζε εκτός με τη Σαουθάμπτον. Ενας αμυντικός ήταν αυτός που με κεφαλιά χάρισε τη νίκη με 1-0 στην Μπράντφορντ, που και έμεινε στην κατηγορία και στέρησε από τους «κόκκινους» την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση.

Από την άλλη, η Γουίμπλεντον γνώρισε την ήττα με 2-0 και υποβιβάστηκε έπειτα από 14 χρόνια.

1995-96: Υποβιβασμός για τη Σίτι από ένα λάθος

Μια λανθασμένη πληροφόρηση ήταν η αιτία που η Σίτι αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία την περίοδο 1995-96. Συγκεκριμένα, οι «πολίτες» μπήκαν στην τελευταία αγωνιστική ισόβαθμοι με τη Σαουθάμπτον και την Κόβεντρι, έχοντας όλες οι ομάδες από 37 βαθμούς. Η Σίτι έπαιζε στο «Ανφιλντ» με τη Λίβερπουλ, ενώ οι άλλες δύο υποδεχόντουσαν τη Γουίμπλεντον και τη Λιντς αντίστοιχα.

Στο Λίβερπουλ το σκορ ήταν 2-2 και ο τεχνικός των «πολιτών» Αλαν Μπολ έχει τη λανθασμένη πληροφόρηση ότι η Κόβεντρι έχανε από τη Λιντς και έτσι έδωσε εντολή στους παίκτες του να κάνουν καθυστερήσεις. Το τι πραγματικά συνέβαινε στο άλλο ματς μετέφερε στους συμπαίκτες του ο Ιρλανδός Νάιαλ Κουίν που είχε γίνει αλλαγή, όμως πλέον ήταν αργά για την ομάδα του.

Η Σίτι έμεινε στο 2-2, όπως ισόπαλα και μάλιστα με το ίδιο σκορ (0-0) ολοκληρώθηκαν και τα παιχνίδια Σαουθάμπτον-Γουίμπλεντον και Κόβεντρι-Λιντς, με αποτέλεσμα οι «πολίτες» να αποχαιρετήσουν την κατηγορία στην τριπλή ισοβαθμία.

1993-94: Η επιβίωση της Εβερτον

Με την Premier League να έχει 22 ομάδες, τα «ζαχαρωτά» βρίσκονταν στο ξεκίνημα της τελευταίας ημέρας στην 20ή θέση, έναν βαθμό μακριά από τη σωτηρία. Με τις Σουίντον να έχουν ήδη υποβιβαστεί, η Εβερτον «κυνηγούσε» μία εκ των Ιπσουιτς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σαουθάμπτον που ήταν ακριβώς από πάνω της.

Αντίπαλός της στο «Γκούντισον Παρ» ήταν η 6η της βαθμολογίας Γουίμπλεντον, που μάλιστα βρέθηκε να προηγείται με 2-0 στο 20ό λεπτό της αναμέτρησης, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή των γηπεδούχων. Οι ελπίδες της Εβερτον αναπτερώθηκαν όταν στο 24΄ ο Γκράχαμ Στιούαρντ μείωσε σε 2-1, ενώ ο Μπάρι Χορν έκανε το 2-2 στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου. Στο 81΄ ο Στιούαρντ έκανε το 3-2 για την Εβερτον, όμως ακόμα και η νίκη δεν της αρκούσε, καθώς έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα στα άλλα ματς.

Τελικά, η Εβερτον στάθηκε τυχερή, καθώς αν και η Σαουθάμπτον και η Ιπσουιτς επιβίωσαν επίσης, χάρη σε ισοπαλίες, αυτή που την «πλήρωσε» ήταν η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που γνώρισε την ήττα με 3-2 από την Τσέλσι στο Λονδίνο, με τον Στέιν να πετυχαίνει το μοιραίο γκολ στις καθυστερήσεις.

2004-05: Το θαύμα της Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον

Από το ξεκίνημα της σεζόν, η Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον ήταν το μεγάλο φαβορί για να αποχαιρετήσει την κατηγορία. Τα Χριστούγεννα ήταν οκτώ βαθμούς κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ βρισκόταν ακόμα στην ουρά της βαθμολογίας με 31 βαθμούς όταν ξεκινούσε η τελευταία αγωνιστική. Πιο πάνω, η Σαουθάμπτον και η Κρίσταν Πάλας με 32 και η Νόριτς με 33 βαθμούς.

Τελικά, η Γουέστ Μπρόμιτς κατάφερε να επικρατήσει εντός με 2-0 της Πόρτσμουθ, έχοντας όμως και ως σύμμαχο την τύχη, καθώς καμία από τις ομάδες που ήταν πάνω από αυτή στη βαθμολογία δεν κατάφερε να κερδίσει. Νόριτς και Σαουθάμπτον ηττήθηκαν, ενώ η Κρίσταλ Πάλας αναδείχθηκε ισόπαλη και αποχαιρέτησαν όλες μαζί την κατηγορία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ομάδα που ήταν τελευταία στον πίνακα την ημέρα των Χριστουγέννων παρέμεινε στην Premier League.

1992-93: Σώθηκε σε μια… εβδομάδα

Μια εβδομάδα πριν από το τέλος της σεζόν η Ολνταμ –που είχε επιστρέψει στην κατηγορία το 1991– φαινόταν καταδικασμένη. Μια εβδομάδα πριν από το φινάλε ήταν έξι βαθμούς κάτω από τη ζώνη και έπρεπε να κερδίσει και τα τρία ματς που θα έδινε μέσα σε επτά ημέρες για να σώσει την κατηγορία.

Και όμως, αυτό που φαινόταν αδύνατο έγινε δυνατό. Η Ολνταμ στις 2/5/93 πέρασε από το «Βίλα Παρκ» επικρατώντας με 1-0 της Αστον Βίλα, που διεκδικούσε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τρεις μέρες μετά νικά με 3-2 εντός τη Λίβερπουλ, ενώ την τελευταία αγωνιστική στις 8 Μαΐου υποδέχεται τη Σαουθάμπτον, έχοντας μειώσει την απόσταση από τη σωτηρία στους τρεις βαθμούς, έχοντας 46 έναντι 49 που είχε η Κρίσταλ Πάλας. Επικρατεί με 4-3, την ίδια ώρα που η Πάλας γνώριζε την ήττα με 3-0 από την Αρσεναλ και έτσι η Ολνταμ –χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων (–11 με –13)– κατάφερε να σώσει μια χρονιά που λίγες μέρες πριν φαινόταν ολοκληρωτικά χαμένη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή