Μπουντεσλίγκα: Το αδιανόητο κάζο της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Μπουντεσλίγκα: Το αδιανόητο κάζο της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Πώς κατάφερε να... χαρίσει στην Μπάγερν τον 11ο συνεχόμενο τίτλο στην Μπουντεσλίγκα. Αναδρομή στις σπάνιες ποδοσφαρικές... αυτοκτονίες

7' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάζο που έπαθε η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι πραγματικά αδιανόητο! Ο τρόπος που έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της σοκάρει και αποτελεί αναμφίβολα τον ορισμό της «ποδοσφαιρικής αυτοκτονίας». 

Στην προτελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, η επί 10 συνεχόμενα χρόνια πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν έχασε εκτός έδρας από την 3η στη βαθμολογία Λειψία και βρέθηκε δύο βαθμούς πίσω από την Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί βρέθηκαν με ένα απρόσμενο δώρο στα χέρια τους και μπήκαν στην τελική ευθεία με τη σιγουριά ότι αυτή τη φορά θα σπάσουν τη μονοκρατορία των Βαυαρών.

Τι ήθελαν στην τελευταία αγωνιστική; Να νικήσουν στην «καυτή» έδρα τους (μετρούσαν εκεί 11 σερί νίκες) την εντελώς αδιάφορη βαθμολογικά Μάιντς, η οποία ήταν στην 9η θέση του πρωταθλήματος και προερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ήττες. 

Την ίδια ώρα, η Μπάγερν έπαιζε εκτός έδρας με την (επίσης αδιάφορη βαθμολογικά) Κολωνία, που ήταν στη 10η θέση της βαθμολογίας. Το μοναδικό σενάριο που της έδινε τον τίτλο ήταν να κερδίσει αυτή και να μη νικήσει η Ντόρτμουντ. Με οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό αποτελεσμάτων, η Μπουντεσλίγκα θα είχε επιτέλους νέα βασίλισσα έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια.

Πρωθύστερα πανηγύρια

Ογδόντα χιλιάδες φίλαθλοι της Ντόρτμουντ γέμισαν ασφυκτικά το Signal Iduna Park, ένα γήπεδο-καμίνι σε ένα τεράστιο πάρκο μακριά από το κέντρο της πόλης. Εξω από το γήπεδο, περίπου 200.000 οπαδοί της που έμειναν χωρίς εισιτήριο είχαν στήσει από το πρωί ένα μεγάλο πάρτι. 

Μέσα στην πόλη γινόταν το αδιαχώρητο από χιλιάδες κόσμου που βγήκε από νωρίς στους δρόμους για να πιάσει θέση και να δει από κοντά τη μεγαλειώδη παρέλαση που θα ξεκινούσε από το γήπεδο και θα κατέληγε στο κέντρο. Οι παίκτες θα βρίσκονταν σε ένα ανοικτό διώροφο λεωφορείο σε μια διαδρομή που υπολογιζόταν ότι θα κρατήσει περισσότερο από τέσσερις ώρες και ο επίλογος του θριάμβου θα γραφόταν στο κέντρο της πόλης, όπου είχε ετοιμαστεί μια μεγάλη –και πανάκριβη– φιέστα.

Στο άλλο στρατόπεδο, η Μπάγερν αντιμετώπιζε το δικό της παιχνίδι σαν μια μικρή ποδοσφαιρική «κηδεία». Κανείς δεν πίστευε στα θαύματα και όλοι μέσα τους θεωρούσαν την υπόθεση χαμένη. Ο λογαριασμός ήταν έτοιμος και είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων ποιος θα τον πληρώσει. Ο CEO της, Ολιβερ Καν, και ο τεχνικός διευθυντής της, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, αμφότεροι μεγάλες δόξες της ομάδας, είχαν στηθεί στο απόσπασμα και περίμεναν το τέλος του αγώνα για να πάρουν το απολυτήριο στο χέρι.

Τα δύο παιχνίδια ξεκίνησαν ταυτόχρονα. Στο 8΄ η Μπάγερν προηγήθηκε 1-0 μέσα στην Κολωνία και λίγο αργότερα, με δύο γκολ στο 15΄ και το 24΄, η Ντόρτμουντ βρέθηκε από το πουθενά πίσω στο σκορ με 2-0, έχοντας χάσει την ευκαιρία να ισοφαρίσει με πέναλτι στο 19΄. Μείωσε στο 69΄ σε 2-1 και έψαχνε άλλα δύο γκολ μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα για να πάρει τον τίτλο, εφόσον η Μπάγερν κρατούσε το προβάδισμα στο δικό της παιχνίδι.

Με το… κινητό στις καθυστερήσεις

Στο 81΄, η Κολωνία έκανε ένα απρόσμενο δώρο στην Ντόρτμουντ. Ισοφάρισε με πέναλτι σε 1-1 και, εάν δεν άλλαζε κάτι στα τελευταία λεπτά των δύο αγώνων, η Μπορούσια θα τερμάτιζε 1η με 70 βαθμούς και η Μπάγερν 2η με 69. Στην τελική ευθεία, η αγωνία είχε χτυπήσει «κόκκινο». Οι Βαυαροί σκόραραν στο 89΄, έκαναν το 2-1 και, καθώς το παιχνίδι τους είχε λίγες καθυστερήσεις, οι παίκτες μαζεύτηκαν και έβλεπαν μέσω κινητού τι γινόταν στη Βεστφαλία.

Εκεί, η Ντόρτμουντ κατάφερε να πετύχει δύο γκολ στις καθυστερήσεις, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν μέτρησε μόνο το ένα. Αυτό που πέτυχε στο 92΄ ακυρώθηκε ως οφ σάιτ, ενώ εκείνο στο 96΄ ήλθε πάρα πολύ αργά για να αλλάξει κάτι. Οι δύο ομάδες τερμάτισαν ισόβαθμες στους 71 βαθμούς, αλλά επειδή η Μπάγερν υπερτερούσε στην ισοβαθμία, πανηγύρισε αυτή τον 11ο συνεχόμενο τίτλο της!

Η έκπληξη ήταν απίστευτη! Ακόμα και η διοργανώτρια είχε φροντίσει να στείλει το αυθεντικό τρόπαιο στη Βεστφαλία, θεωρώντας σίγουρο ότι η απονομή θα γίνει εκεί! Στην Κολωνία είχε στείλει μια ρεπλίκα της περίφημης «σαλατιέρας» και η απονομή έγινε αναγκαστικά με αυτήν. Το αυθεντικό τρόπαιο θα το παραλάβει η Μπάγερν τις επόμενες ημέρες.

Οι Γερμανοί είναι… Γερμανοί

Και επειδή οι Γερμανοί είναι… Γερμανοί, αυτή η απίστευτη εξέλιξη δεν άλλαξε τη φορά του ποταμού. Αν και πήρε το τρόπαιο, η Μπάγερν απέλυσε αμέσως μετά το παιχνίδι τους Καν και Σαλιχάμιτζιτς, απαγορεύοντάς τους να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Οι δε οπαδοί της Ντόρτμουντ αποθέωσαν, παρά την πίκρα τους, με έναν μοναδικό τρόπο τους παίκτες της ομάδας τους, σε ένα συγκλονιστικό σκηνικό που, αν το έβλεπε κανείς χωρίς να ξέρει τι είχε συμβεί νωρίτερα, θα πίστευε πως ήλθε απλώς η ώρα της αποθέωσης για την κατάκτηση του τίτλου.

Η Ελλάδα στερείται… μυθικών ανατροπών

Τέτοια μυθική ανατροπή σκηνικού την τελευταία αγωνιστική και σε επίπεδο κορυφής, η Ελλάδα δεν την έχει ζήσει. Είναι σαν να λέμε ότι ο Βόλος (ή πιο σωστά ο 9ο ΠΑΣ Γιάννινα) θα πήγαινε στην «Αγιά Σοφιά» αδιάφορος βαθμολογικά και θα κέρδιζε την ΑΕΚ, στερώντας της τον τίτλο. 

Ο,τι πιο κοντινό έχουμε ζήσει είναι το εφετινό πάθημα του Παναθηναϊκού ο οποίος έχασε 5 βαθμούς από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στο φινάλε του πρωταθλήματος και μαζί μ’ αυτούς έχασε και τον τίτλο. Η διαφορά είναι ότι οι δύο αντίπαλοί του δεν ήταν βαθμολογικά αδιάφοροι γιατί κυνηγούσαν  την 3η θέση και το εισιτήριο για το Europa League, ενώ το ειδικό βάρος τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαφώς απείρως μεγαλύτερο απ’ αυτό που έχει η Μάιντς στη Γερμανία.

Γνωστές «αυτοκτονίες» στην ιστορία

Η αλήθεια είναι ότι «αυτοκτονίες» σαν αυτή της Ντόρτμουντ σπανίως συναντά κανείς στο ποδόσφαιρο, σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μεμονωμένες εκπλήξεις έχουν γίνουν πάρα πολλές και πολύ ηχηρές, όπως η ήττα της Αγγλίας από τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 στη Βραζιλία, που θεωρείται από πολλούς η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Οι Αγγλοι πήγαν εκεί ως μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο έχοντας νικήσει λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση σε φιλικά 4-0 την Ιταλία και 10-0 την Πορτογαλία, ενώ οι Αμερικανοί είχαν ηττηθεί στα τελευταία επτά παιχνίδια τους, με συντελεστή τερμάτων 2-45 και βαριές ήττες 7-1 από την Ιταλία, 11-0 από τη Νορβηγία και 5-0 από τη Βόρειο Ιρλανδία.

Κι όμως, οι ΗΠΑ νίκησαν 1-0, με την είδηση να μην την πιστεύει κανείς, σε σημείο να γράψουν ορισμένες εφημερίδες της εποχής ότι η Αγγλία επικράτησε 10-1, γιατί θεώρησαν ότι το τηλεγράφημα με το σκορ είχε… τυπογραφικό λάθος.

Τέτοιες νίκες είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή του ποδοσφαίρου, πολύ σπάνια όμως βλέπουμε σε προβεβλημένα πρωταθλήματα φινάλε σαν κι αυτό στην εφετινή Μπουντεσλίγκα. 

Καμπιονάτο

Το πιο πρόσφατο το ζήσαμε πριν από 23 ολόκληρα χρόνια, στο «καμπιονάτο» της σεζόν 2001-02. Τον τίτλο τον διεκδικούσαν τρεις ομάδες και στην τελευταία αγωνιστική 1η μπήκε η Ιντερ με 69 β., 2η η Γιουβέντους με 68 και 3η η Ρόμα με 67. Η Ιντερ έπαιζε στη Ρώμη κόντρα στη βαθμολογικά αδιάφορη Λάτσιο, οι οπαδοί της οποίας είχαν γεμίσει το γήπεδο και ζητούσαν με συνθήματα από τους παίκτες της ομάδας τους να κάτσουν να χάσουν, για να μην καταλήξει το τρόπαιο σε κάποια από τις «μισητές» Γιουβέντους και Ρόμα.

Αν και η Ιντερ προηγήθηκε νωρίς, η Λάτσιο νίκησε τελικά με 4-2 και ο τίτλος πήγε στη Γιούβε, με τη Ρόμα να τερματίζει 2η και την Ιντερ να μένει 3η.

Μπουντεσλίγκα

«Σεισμό» είχε προκαλέσει και το φινάλε της Μπουντεσλίγκας την περίοδο 1999-2000. Με τρομερή αντεπίθεση στον β΄ γύρο, η Λεβερκούζεν μπήκε στην τελευταία αγωνιστική με «αέρα» 3 βαθμών από την Μπάγερν και ήθελε απλώς έναν πόντο στην έδρα της παντελώς αδιάφορης βαθμολογικά Ουντερχάκινγκ για πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. 

Οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-0 και ο τίτλος κατέληξε στην Μπάγερν, η οποία δεν κάνει τέτοια λάθη. Νίκησε 3-1 τη Βέρντερ Βρέμης και τον πήρε ξανά την τελευταία στιγμή. Συμπτωματικά, οι άλλες δύο εμπλεκόμενες και βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες ήταν, όπως και εφέτος, στην 9η και 10η θέση.

Premier League

Μεγάλη ευκαιρία αλλά σε πολύ πιο ανταγωνιστικό επίπεδο είχε και η Λίβερπουλ στην περίοδο 1988-89. Την τελευταία αγωνιστική, ήταν μπροστά από την Αρσεναλ με 3 βαθμούς και την υποδεχόταν στο Ανφιλντ. Θα έπαιρνε τον τίτλο ακόμα κι αν έχανε με διαφορά ενός γκολ, αλλά τελικά έχασε με δύο (0-2), με το δεύτερο και καθοριστικό γκολ των «κανονιέρηδων» να μπαίνει στις καθυστερήσεις.

La Liga

Αξέχαστο κάζο έπαθε στην τελευταία αγωνιστική και η Λα Κορούνια, στην Ισπανία. Στην περίοδο 1992-93 ήταν 2 βαθμούς μπροστά από την Μπαρτσελόνα, υποδεχόταν στην έδρα της την αδιάφορη Βαλένθια και ήθελε μόνο νίκη για να μην εξαρτάται από το αποτέλεσμα του αγώνα που παιζόταν την ίδια ώρα στο «Καμπ Νου».

Οι «μπλαουγκράνα» φιλοξενούσαν την ίδια ώρα τη Σεβίλλη, έχαναν στο ημίχρονο 2-1, αλλά πέτυχαν 4 γκολ στο β΄ μέρος και περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα στο «Ριαθόρ». Εκεί η Λα Κορούνια αδυνατούσε, παρά τις μεγάλες αλλά χαμένες ευκαιρίες της, να βάλει το πολυπόθητο γκολ. Το 0-0 έμοιαζε αναπόφευκτο και καταστροφικό, αλλά όταν κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ενθουσιασμός των οπαδών της έφτασε στα όρια της τρέλας. 

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Βαλένθια απέκρουσε το σουτ του Τζούκιτς, η Μπαρτσελόνα πήρε τον τίτλο και η Λα Κορούνια έχασε μια απίστευτη ευκαιρία για να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή