Τρεις μήνες μετά την πρώτη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι, οι 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης παίρνουν ξανά θέση στους βατήρες εκκίνησης από την ερχόμενη Τρίτη για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, στην τελευταία σεζόν της υπό την παρούσα μορφή.
Υπενθυμίζεται ότι από του χρόνου αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής, με ακόμη περισσότερους αγώνες στους ομίλους και τέσσερις επιπλέον ομάδες.
Η φετινή διοργάνωση δεν έχει ούτε Μέσι ούτε Ρονάλντο, αλλά ούτε και Νεϊμάρ. Εχει όμως τους δύο κορυφαίους επιθετικούς της δεκαετίας μας, Εμπαπέ και Χάαλαντ, καθώς και νέα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν, όπως ο Κβαρατσχέλια με τον Οσιμεν της Νάπολι, αλλά και ο Μπέλιγχαμ της Ρεάλ Μαδρίτης, μεταξύ άλλων. Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ επίσης δεν έχει δύο από τις ιστορικότερες ομάδες του, τη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους, ενώ απουσιάζουν κι άλλες κάτοχοι του τροπαίου στο παρελθόν, όπως οι Τσέλσι και Μαρσέιγ. Ντεμπούτο θα κάνουν στη φάση των ομίλων οι Αντβέρπ και Ουνιόν Βερολίνου.
Επικρατέστερες φέτος για παρουσία στον τελικό και κατάκτηση του τροπαίου είναι και πάλι η κάτοχος Μάντσεστερ Σίτι, η πάντα δυναμική Μπάγερν Μονάχου, έχοντας φέτος τον Χάρι Κέιν στην επίθεσή της, η Αρσεναλ, που επιστρέφει ύστερα από έξι χρόνια στον θεσμό, η πάντα υπολογίσιμη Ρεάλ Μαδρίτης, έστω και χωρίς τον φύλακα άγγελό της –τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά– και η Παρί Σεν Ζερμέν, που έχει περάσει στη μετα-Νεϊμάρ και Μέσι εποχή.
Μεγάλες απουσίες και μια ελληνική παρουσία στη φετινή διοργάνωση, την τελευταία που θα διεξαχθεί με το υφιστάμενο σύστημα.
Δεν πρέπει κανείς όμως να αγνοήσει την αναγεννημένη Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε άνετα πέρυσι το ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ όποιος υποτιμήσει τις ιταλικές ομάδες θα το πληρώσει, όπως έπαθαν πέρυσι οι αντίπαλοι των Ιντερ και Μίλαν. Ειδικά φέτος με τη Νάπολι να έρχεται ορμητική –αν και με τεχνικό τον Ρούντι Γκαρσία αντί του Λουτσιάνο Σπαλέτι–, όλα είναι πιθανά.
Ενώ στους περισσότερους ομίλους υπάρχουν λίγο πολύ ξεκάθαρα φαβορί (Μπάγερν και Γιουνάιτεντ στον Α΄, Αρσεναλ και Σεβίλη στον Β΄, Ρεάλ και Νάπολι στον Γ΄, Ιντερ και Μπενφίκα στον Δ΄, Ατλέτικο και Λάτσιο στον Ε΄, Σίτι και Λειψία στον Ζ΄ και η Μπαρτσελόνα με την Πόρτο στον Η΄), ο ΣΤ΄ όμιλος αξίζει ιδιαίτερη προσοχή: ο λεγόμενος «όμιλος του θανάτου» για φέτος απαρτίζεται από τις Παρί, Μίλαν, Ντόρτμουντ και Νιούκαστλ.
Με την απουσία ελληνικών ομάδων για ακόμη μια χρονιά, αλλά και την αποχώρηση των Οδυσσέα Βλαχοδήμου από την Μπενφίκα και Γιώργου Γιακουμάκη από τη Σέλτικ, την ελληνική σημαία στους ομίλους φαίνεται πως θα κρατήσει μόνον ο Χρήστος Μανδάς, ο τερματοφύλακας που πρόσφατα απέκτησε η Λάτσιο.
Η «Κ» επιχειρεί να… τρέξει στον χρόνο και να προβλέψει τους παίκτες, αλλά και τον προπονητή που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους φέτος. Αν έπρεπε να συνθέσουμε μια προφητική ενδεκάδα, η οποία θα έχει τις δυνατότητες να λάμψει κατά τη φετινή διοργάνωση, θα αποτελούνταν από τους παρακάτω παίκτες: Τερματοφύλακας ο Μενιάν της Μίλαν. Κεντρικοί αμυντικοί ο Σίλβα της Μπενφίκα και ο Αλάμπα της Ρεάλ, έχοντας αριστερά τους τον Ντέιβις της Μπάγερν και δεξιά τον Γουάιτ της Αρσεναλ. Στη μεσαία γραμμή αυτής της ιδανικής ενδεκάδας με χρυσές προοπτικές για τη νέα σεζόν μπαίνουν οι Ντε Μπρούινε της Σίτι (αν και αναμένεται να επιστρέψει τον Ιανουάριο, όταν και θα αρχίζει να γίνεται το τελικό ξεκαθάρισμα, θεωρείται άκρως κομβικός στο παιχνίδι των «πολιτών»), Μάουντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κβαρατσχέλια της Νάπολι και Μπέλιγχαμ της Ρεάλ, ενώ το επιθετικό δίδυμο σε ένα υποθετικό σύστημα 4-4-2 συνθέτουν ο Χάαλαντ της Σίτι με τον Ντεμπελέ της Παρί Σ.Ζ.
Οσο για προπονητής αυτής της ομάδας επιλέγεται ο Τσάβι, που δείχνει ικανός να φέρει την Μπαρτσελόνα ξανά στα παλιά ευρωπαϊκά μεγαλεία της. Ο χρόνος θα τα δείξει όλα αυτά βέβαια…