Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες βρίσκεται η UEFA όχι μόνο για την επεισοδιακή καθυστέρηση έναρξης του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ του 2022 στο Παρίσι, αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχείρησε με την παρουσίαση «εντελώς αναληθών» στοιχείων σύμφωνα με μαρτυρίες, προκειμένου να προστατεύσει στενό συνεργάτη του προέδρου της, Αλεξάνταρ Τσέφεριν.
Η υπόθεση παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας και μια ιδιαίτερη χροιά, καθώς η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δέχεται «εξ οικείων τα βέλη», με το βαρύ κατηγορητήριο να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάθεση της Σάρον Μπουρκχάλτερ, πρώην διευθύντριας επιχειρήσεων της UEFA και Νο2 στην ομάδα στελεχών της που είχε αναλάβει το έργο της ομαλής διεξαγωγής του τελικού.
Η υπόθεση παραμένει ανοικτή και σε δικαστικό επίπεδο, με περισσότερους από 1.700 φιλάθλους, κυρίως Aγγλους και οπαδούς της Λίβερπουλ, να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας υψηλές αποζημιώσεις από την UEFA για όλα όσα υπέστησαν εκείνη την επεισοδιακή βραδιά, που αμαύρωσε τη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πολλοί εξ αυτών έμειναν εκτός γηπέδου έχοντας στα χέρια τους (πανάκριβα) εισιτήρια αλλά οι βασικές κατηγορίες έχουν να κάνουν με την κάκιστη οργάνωση και τη βίαιη αντιμετώπισή των φιλάθλων από τη γαλλική αστυνομία, με συνέπεια να τραυματισθούν σωματικά και ψυχικά.
Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2022 ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο «Stade de France» των Παρισίων, το γήπεδο – έδρα της Εθνικής Γαλλίας όπου έχουν διοργανωθεί με απόλυτη επιτυχία μεγάλες ποδοσφαιρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εδώ και 25 χρόνια, όπως ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Αυτή τη φορά η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Αν και οι διοργανωτές και η γαλλική αστυνομία γνώριζαν ότι κατά την προσφιλή τους συνήθεια χιλιάδες Αγγλοι φίλαθλοι είχαν φτάσει στην πόλη χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο, δεν πήραν μέτρα ώστε να μείνουν μακριά από το γήπεδο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει και να δημιουργηθεί ένα χάος.
Περισσότεροι από 15 χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ χωρίς εισιτήριο έφτασαν ανεξέλεγκτα έξω από το «Stade de France» και έψαχναν τρόπο να μπουν μέσα. Οι περισσότεροι επιχείρησαν ομαδική εισβολή στο γήπεδο και αρκετοί εξ αυτών τα κατάφεραν να περάσουν μέσα, καθώς η αστυνομία και οι διοργανωτές απέτυχαν να τους συγκρατήσουν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, ο τελικός ξεκίνησε 35 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξής του, με την επίσημη δικαιολογία να είναι ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αδυναμία της αποστολής της Λίβερπουλ να φτάσει έγκαιρα στο γήπεδο λόγω της μεγάλης κίνησης που συνάντησε στον δρόμο.
Στην πραγματικότητα, η καθυστέρηση στη σέντρα του αγώνα οφειλόταν στα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίζονταν στις θύρες εισόδου και περιμετρικά του γηπέδου. Πολλά τουρνικέ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, η πίεση των φιλάθλων για να εισέλθουν ήταν ασφυκτική και η αστυνομία προχώρησε στην ανεξέλεγκτη χρήση χημικών (δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού κ.λπ.), με συνέπεια η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό της και να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε κίνδυνος σύνθλιψης φιλάθλων που επιχειρούσαν να μπουν στο γήπεδο λόγω των στατικών ουρών που είχαν δημιουργηθεί μπροστά στα εκτός λειτουργίας τουρνικέ, ενώ πολλοί εξ αυτών αντιμετώπισαν μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης χημικών από την αστυνομία. Το παιχνίδι ξεκίνησε τελικά με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός πρωτοφανές σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, με πολλούς φιλάθλους να έχουν μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και πολλούς άλλους να μένουν εκτός κρατώντας τα εισιτήριά τους στο χέρι!
Μεγάλες δικηγορικές εταιρίες της Αγγλίας έκαναν… πάρτι, καταθέτοντας λίγους μήνες αργότερα ομαδικές αγωγές κατά της UEFA, με τις οποίες περισσότεροι από 1.700 φίλαθλοι, στην πλειονότητά τους οπαδοί της Λίβερπουλ, διεκδικούν υψηλές αποζημιώσεις. Κάποιοι είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς όπως κτυπήματα στο κεφάλι και σπασμένα πλευρά, ενώ πολλοί άλλοι ισχυρίζονται ότι μετά τα όσα υπέστησαν από τις ενέργειες της αστυνομίας, αντιμετωπίζουν έκτοτε συμπτώματα άγχους και διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Πόρισμα-καταπέλτης
Η UEFA διόρισε μια δική της επιτροπή να διερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες. Το πόρισμα ήταν καταπέλτης κατά της ίδιας και της αστυνομίας, με την επιτροπή να εκτιμά ότι η παρουσία οπαδών χωρίς εισιτήριο έξω από το γήπεδο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα κενά στην οργάνωση και την αψυχολόγητη αντίδραση της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε αδιακρίτως χημικά και προκάλεσε χάος. Τονίζεται ότι μέσα σ’ αυτήν την εικόνα σύγχυσης, αρκετοί φίλαθλοι έπεσαν θύματα ληστείας από ομάδες Γάλλων, σε σημείο να χαρακτηρίζεται ύστερα απ’ όλα αυτά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του! «Αυτή η κατάσταση ήταν σχεδόν χαμένη και αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα γεγονός μετατρέπεται σχεδόν σε μαζική θανατηφόρα καταστροφή» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Η επιτροπή της UEFA έλαβε υπόψη της και τις μαρτυρίες περίπου 8.500 οπαδών της Λίβερπουλ, τις οποίες συγκέντρωσε και προσκόμισε η αγγλική ομάδα. Αρκετές απ’ αυτές τις υπέγραψαν οπαδοί των «ρεντς» που ήταν παρόντες στην τραγωδία του Χίλσμπορο και έζησαν αντίστοιχες σκηνές και στο Παρίσι, αρκετά χρόνια αργότερα, σε εποχές όπου υποτίθεται ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και η καλή οργάνωση με τα σύγχρονα μέσα υποστήριξης και ασφάλειας έχει περιορίσει στο ελάχιστο τέτοιους κινδύνους.
Η κατάθεση της Μπουρκχάλτερ
Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Guardian, σημαντικό ρόλο στο πόρισμα της επιτροπής έπαιξε η κατάθεση της Σάρον Μπουρκχάλτερ, η οποία εκ της θέσης της είχε άμεση εικόνα για όλα όσα συνέβησαν έξω από το γήπεδο την ημέρα του αγώνα. Αν και θα μπορούσε και η ίδια να κατηγορηθεί για αρκετές από τις παραλείψεις στο οργανωτικό κομμάτι του αγώνα καθώς ήταν το Νο2 στην ιεραρχία της οργανωτικής επιτροπής, η Μπουρκχάλτερ κατηγόρησε την UEFA για παρουσίαση «εντελώς αναληθών στοιχείων», που διαστρέβλωναν την πραγματικότητα και επιχειρούσαν να μετατοπίσουν τις ευθύνες αλλού, κυρίως απρόσωπα, με επίκεντρο την παρουσία έξω από γήπεδο των Aγγλων οπαδών που δεν είχαν εισιτήριο.
Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος της στάσης της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας είναι η προσπάθειά της να προστατευθεί και να απαλλαγεί από τις ευθύνες του ο Ζέλικο Πάβλιτσα, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας και στενός φίλος του προέδρου της, Αλεξάνταρ Τσέφεριν. Η κατάθεσή της, μάλιστα, θα είναι ένα ισχυρό ατού στα χέρια των δικηγόρων όσων φιλάθλων έχουν καταθέσει αγωγές, με τον κίνδυνο για την UEFA να ξεπερνά τα όρια της οικονομικής αιμορραγίας στην περίπτωση που χρειαστεί να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις.