Τα πολλά προβλήματα τραυματισμών ώθησαν την Ντάφνι Σκίπερς, μία εκ των κορυφαίων σπρίντερ του κόσμου, να βάλει τίτλο τέλους σε μία καριέρα γεμάτη διακρίσεις. Η 31χρονη… ιπτάμενη Ολλανδέζα, η οποία ξεκίνησε τον αθλητισμό στον σύλλογο που ιδρύθηκε το 1925 και υπάρχει μέχρι σήμερα, «Hellas» της Ουτρέχτης (με σαφή επιρροή από την Ελλάδα), είναι η μόνη αθλήτρια στον κόσμο που έχει κατακτήσει παγκόσμια μετάλλια σε σπριντ και σύνθετα.
«Ο χρόνος έχει κοφτερά δόντια και τα συνθλίβει όλα με βία», είχε πει ο αρχαίος λυρικός ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος. Από αυτά τα «κοφτερά δόντια» δεν ξεφεύγουν ούτε οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου καθώς κάποτε φτάνει και για αυτούς το πλήρωμα του χρόνου και της καριέρας τους.
Κάποιοι, όπως η Ντάφνι Σκίπερς, έχουν την απόλυτη συναίσθηση αυτής της ώρας. «Ο αγώνας σταματάει εδώ. Οταν είσαι αθλητής ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα έρθει αυτή η ημέρα. Ξέρεις ότι κάποια στιγμή η καριέρα σου θα είναι μία στιγμή στον χρόνο – μία συλλογή από αναμνήσεις και μετάλλια», έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η «ιπτάμενη Ολλανδέζα» των σπριντ.
Η γλυκιά Ολλανδέζα, σε ηλικία των εννέα ετών, πέρασε την είσοδο του συλλόγου «Hellas» της Ουτρέχτης και φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια του στίβου. Πολύ γρήγορα το μικρό ξανθό κορίτσι ξεχώρισε για την υπομονή και την επιμονή του.
Επέλεξε το έπταθλο και σε εννέα χρόνια αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων κι ένα χρόνο αργότερα (2011) φόρεσε και το ευρωπαϊκό «στέμμα». Πολύ γρήγορα άρχισε να δείχνει το ταλέντο της στα σπριντ καθώς έκανε δικό της το ρεκόρ της Ολλανδίας στα 200 μ.
Οι διακρίσεις στα σπριντ και «το ταξίδι χωρίς τύψεις»
Το 2013 η Σκίπερς αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης (Κ23) στα 100 μ. και τριταθλήτρια στο άλμα εις μήκος. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στο έπταθλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας.
Η υπερπροσπάθειά της στο αγώνισμα των 800 μ. την ανέβασε στην 3η θέση του βάθρου και έγινε η πρώτη αθλήτρια της Ολλανδίας με παγκόσμιο μετάλλιο στο έπταθλο. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100 μ. και τα 200 μ., επιτυχίες που πυροδότησαν την έναρξη συζητήσεων για αλλαγή αγωνίσματος.
Την επόμενη χρονιά, η ίδια η αθλήτρια θα πάρει την απόφαση να επικεντρωθεί στα σπριντ και το 2015 πρόσθεσε στη συλλογή της το χρυσό μετάλλιο από τα 60μ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε στο Πεκίνο όπου αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 200 και 2η στα 100 μ.
Τα 21,63 που πέτυχε στα 200 μ. αποτέλεσαν ευρωπαϊκό ρεκόρ. Τα σημάδια στο πρόσωπό της έγιναν αιτία για να αρχίσουν οι φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά κανένα τεστ δεν έδειξε κάτι τέτοιο.
Το 2016 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη σπρίντερ. Στο ευρωπαϊκό στίβου ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου στα 100 και στα 4Χ100 μ. Οι φίλοι του ολλανδικού στίβου έβλεπαν στο πρόσωπο της Σκίπερς τη νέα Φάνι Μπλάνκερς Κοέν και το προσωνύμιο «ιπτάμενη νοικοκυρά» έδωσε τη θέση του στο «ιπτάμενη Ολλανδέζα».
Το χρυσό μετάλλιο όμως δεν ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατετάγη 2η στα 200 μ. «Δεν είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Ηρθα εδώ για το χρυσό», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.
Την επόμενη χρονιά η σπρίντερ αποφάσισε να προπονηθεί με τον Ράνα Ρέιντερ, τον Αμερικανό που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Το 2017 θα κρατήσει το παγκόσμιο «στέμμα» στα 200 μ. και θα αναδειχθεί 3η στα 100 μ. Το 2018 πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της το ασημένιο των 200 μ. και το χάλκινο των 4Χ100 μ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βερολίνου.
Γεννημένη πρωταθλήτρια δεν συμβιβάστηκε με τη 2η θέση. Ετσι, θα ολοκληρώσει τη συνεργασία με τον Αμερικανό προπονητή και θα επιστρέψει στον πρώτο της προπονητή, τον Μπενέμα. Το χάλκινο μετάλλιο (60 μ.) στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου (2019) θα αποτελέσει την τελευταία διάκριση.
Οι τραυματισμοί δεν θα της επιτρέψουν να αγωνιστεί στον τελικό των 100 του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2019 και η καριέρα της θα αρχίσει να οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος. Αυτό το τέλος θα έρθει τον Σεπτέμβριο του 2023. «Θα βάλω τη ζωή μου σε άλλη τροχιά. Ηταν ένα ταξίδι χωρίς τύψεις», θα γράψει, μεταξύ άλλων, στον προσωπικό της λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα της Ντάφνι Σκίπερς, στην Ουτρέχτη, μία γέφυρα φέρει το όνομα της αθλήτριας που, μετά την «ιπτάμενη νοικοκυρά», ανέβασε τη σημαία της Ολλανδίας σε ιστούς Ολυμπιακών Αγώνων, παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στα αγωνίσματα των σπριντ. Είναι, τέλος, η μοναδική Ολλανδέζα με παγκόσμια μετάλλια σε έπταθλο και σπριντ.