Τα γκολ που πέτυχε ο Στέφανος Τζίμας με όλες τις ομάδες του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκε στη διάρκεια του 2023 (Κ17, Κ19, ΠΑΟΚ Β και πρώτη ομάδα) του άνοιξαν την πόρτα για το κλαμπ των πιο εξελίξιμων και ταλαντούχων παικτών παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια κατάταξη του Guardian, ο 17χρονος επιθετικός του «δικέφαλου του βορρά» είναι μέσα στα 60 κορυφαία ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για το 2023 και οι προοπτικές του γεννούν πολύ μεγάλες υποσχέσεις: «Πρόκειται για έναν επιθετικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο του πόδια, έχει γρήγορη σκέψη, ταχύτητα και είναι δυνατός, κάτι που του επιτρέπει να παίζει κόντρα σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους εδώ και λίγο καιρό».
Η αγγλική εφημερίδα κάνει μια αναφορά στο γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα τον περασμένο Αύγουστο ο Τζίμας, σε ηλικία 17 ετών και 57 ημερών, με το οποίο έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφήνοντας πιο πίσω τον θρύλο της ομάδας, Γιώργο Κούδα, που κρατούσε το σχετικό ρεκόρ για σχεδόν έξι δεκαετίες. Ο Guardian πρόβαλε και τη δήλωση που έκανε ο ίδιος μετά το πρώτο του γκολ στην Σούπερ Λιγκ 1 («είμαι ήρεμος τώρα, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μια δύσκολη σχολική χρονιά»), με σκοπό να τονίσει το πόσο ψύχραιμα διαχειρίζεται την επιτυχία του, ενώ πρόβαλε και τη δήλωση «πάγο» του Ραζβάν Λουτσέσκου, που προφανώς θέλει να τινάξει από τις άγουρες πλάτες του Τζίμα ένα μεγάλο μέρος από την πίεση των προσδοκιών που γεννά η επιτυχία του: «Ας ηρεμήσουμε. Είναι 17 ετών και δεν ξέρεις το πώς θα καταλήξει όλο αυτό».
Σε μια εποχή που το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα θυμίζει πύργο της Βαβέλ με τις στρατιές των ξένων ποδοσφαιριστών που έχουν κατακλύσει τις ομάδες της, ειδικά της κορυφής, το παράδειγμα του ΠΑΟΚ μοιάζει με όαση. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάνει τη διαφορά, όχι μόνο επειδή επενδύει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τα τμήματα υποδομής του -περίπου τόσα επενδύουν και οι ανταγωνιστές του- αλλά κυρίως επειδή η φιλοσοφία του επιτρέπει στα δικά του παιδιά να ονειρεύονται και να φτάνουν στην πόρτα της πρώτης ομάδας πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο συχνά σε σχέση με τα ταλεντάκια των άλλων «μεγάλων» ομάδων.
Ο ΠΑΟΚ έχει να καυχιέται ότι αυτές τις μέρες 25 συνολικά ποδοσφαιριστές που εκπαιδεύτηκαν στις Ακαδημίες του κλήθηκαν σε διάφορες εθνικές ομάδες, ελληνικές και ξένες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με πιο λαμπερά «διαμάντια» τους Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη που είναι στην αποστολή της «γαλανόλευκης» για τους κρίσιμους αγώνες με την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Κι αν γίνει, μάλιστα, μια πρώτη αποτίμηση της επένδυσής του από οικονομικής πλευράς, βγαίνει ξεκάθαρα κερδισμένος. Ναι μεν έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για τις Ακαδημίες του, χρήματα που αντιστοιχούν σε πολλά καλοπληρωμένα συμβόλαια φτασμένων ξένων ποδοσφαιριστών, αλλά από την άλλη έχει βάλει στα ταμεία του ακόμα περισσότερα εκατομμύρια από παίκτες που ανέδειξε ο ίδιος και έδωσε με μεταγραφή σε ξένες ομάδες.
Με τελευταία την περίπτωση του Κούτσια που έφερε στα ταμεία του ΠΑΟΚ το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ από τους Σικάγο Φάιαρ του MLS, τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις παικτών γέννημα – θρέμμα των Ακαδημιών του είναι περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Η πιο ηχηρή μεταγραφή είναι αυτή του Τζιόλη, για τον οποίο διέθεσε η Νόριτς περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει στα 19 του χρόνια, άσχετα με τη δυσκολία που αντιμετώπισε ο ίδιος να σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος σε τόσο μικρή ηλικία. Συνεχίζει τώρα ως δανεικός από την αγγλική ομάδα στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, έχοντας κάνει εκεί μια εντυπωσιακή επανεκκίνηση της καριέρας του, πριν καν κλείσει τα 22 του χρόνια.
Μικρότερα ποσά αλλά πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα ο ίδιος είχε διαθέσει για την εκπαίδευσή τους, πήρε ο ΠΑΟΚ από τις μεταγραφές του Κουλούρη στην Τουζούζ (3,5 εκατ.), του Πέλκα στη Φενέρ (2 εκατ.) ή του Σταφυλίδη στη Μπάγερ Λεβερκούζεν (1,5 εκατ.). Οι Μπότσης, Δημητρίου, Κίτσιου συνέβαλαν κι αυτοί να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ για την παραχώρηση δικών του παιδιών σε ξένες ομάδες, χωρίς στον τελικό λογαριασμό να μπει το όνομα του Γιαννούλη. Πουλήθηκε στη Νόριτς με 8,5 εκατ. έχοντας αποκτηθεί σε πολύ μικρή ηλικία από τον ΠΑΟΚ, δεν υπήρξε όμως παιδί – δημιούργημα των Ακαδημιών του για να μπει το όνομά του στην ίδια λίστα με όλους τους παραπάνω.
Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, ο ΠΑΟΚ θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και πάρουν σειρά οι Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης και Τζίμας για να βγουν στην αγορά. Και για τους τρεις έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό πριν καν πλησιάσουν τα 20 τους χρόνια, αλλά η διοίκηση Σαββίδη δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί και να προχωρήσει σε συμφωνίες χωρίς να εξαντλήσει πρώτα τα μεγάλα περιθώρια εξέλιξης που υπόσχονται και οι τρεις νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Η χρηματιστηριακή αποτίμηση τέτοιων ταλαντούχων παικτών, με την όποια αμφιβολία μπορεί να γεννήσει το νεαρό της ηλικίας τους, ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εχουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα μπροστά τους παρά πίσω τους και οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν περισσότερο στην προοπτική παρά στα πεπραγμένα τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ΠΑΟΚ έχει λόγους να πιστεύει ότι και οι τρεις τους θα φέρουν αργά ή γρήγορα πρόταση με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Ηδη οι πρώτες κρούσεις για τον Κωνσταντέλια και τον Κουλιεράκη έγιναν γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, ποσό που απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επί της ουσίας να γίνει διαπραγμάτευση.
Ισως ξενίζει τον μέσο φίλαθλο, ειδικά τον οπαδό, η ιδέα της πώλησης τόσο ταλαντούχων παικτών, πριν καλά – καλά προλάβουν να δώσουν την αγωνιστική ώθηση που περιμένει απ’ αυτούς η ομάδα που τους «γέννησε» ποδοσφαιρικά. Η σύγχρονη πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή. Οι εποχές που οι παίκτες έδεναν το μέλλον τους μόνο με μια ομάδα για 8 και 12 χρόνια ή για μια ολόκληρη ζωή, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι μεταγραφές είναι πλέον μια φυσιολογική διαδικασία και μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και επικοινωνιακά, αν γίνουν στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Οι προσεγμένες πωλήσεις εγγυώνται την οικονομική επιβίωση μιας ομάδας, σε αντίθεση με τη νοοτροπία των παλιών εποχών που ήθελε τους ποδοσφαιριστές να δένονται για πολλά χρόνια με τον ίδιο σύλλογο.
Το βασικό ζητούμενο είναι η ίδια η παραγωγική διαδικασία και όχι απλά η οικονομική αποτίμησή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιορίζεται η σημασία για τις ομάδες μιας σωστής πολιτικής στις πωλήσεις. Στη σύγχρονη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ έχει κατανοήσει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα την σημασία της παραγωγικής διαδικασίας και έχει επενδύσει πολλά στην αξιοποίηση των παιδιών που τα αναθρέφει ποδοσφαιρικά ο ίδιος. Έχει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών από τα τμήματα υποδομής του που φτάνουν μέχρι την πρώτη ομάδα, τροφοδοτεί, ειδικά στα πιο μικρά ηλικιακά επίπεδα, όλες τις εθνικές μας ομάδες και δίνει πολλές παραπάνω ευκαιρίες στην ανάδειξη Ελλήνων ποδοσφαιριστών, κόντρα στο ρεύμα της εποχής που αναζητεί έτοιμες λύσεις μόνο από την ξένη αγορά. Ο αφελληνισμός των ομάδων μας είναι μια μεγάλη πληγή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και μόνο εάν μπουν και οι άλλοι «μεγάλοι» σε μια λογική και οργάνωση αντίστοιχη με του ΠΑΟΚ, θα δοθεί ένα πραγματικό φιλί της ζωής…