Στο κατάμεστο Σταντ Ντε Φρανς πραγματοποιήθηκε η φαντασμαγορική Τελετή Λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Αμέσως μετά την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο Υμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα», από την Orchester Divertimento του μαέστρου Ζάχια Ζιουανί, ενώ η γαλλική σημαία υψώθηκε στην οροφή του Σταδίου.
Ενώ εκείνη της Εναρξης των Αγώνων (26/7) έγινε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκτός σταδίου, κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα με τη ναυτική παρέλαση των αθλητών, η Τελετή Λήξης – για την οποία απαιτήθηκαν 35 ημέρες πρόβας- επέστρεψε παραδοσιακά σε στάδιο και συγκεκριμένα στο «Stade de France».
Πιο σύντομη από την Τελετή Εναρξης -που ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε μετά τις 00:30-, η Τελετή Λήξης ξεκίνησε στις 22:00 με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή.
Συνολικά 205 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Εναρξης, μεγάλες στιγμές από τους Αγώνες και το τραγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από τη Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.
Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, ήταν εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.
Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα σόου διάρκειας 40 λεπτών που «σκηνοθέτησε» ο Τομά Ζολί, με την κωδική ονομασία «Ρεκόρ», δίνοντας έμφαση την ενωτική δύναμη του αθλητισμού.
«Είναι μια υπενθύμιση των αξιών του Ολυμπισμού γενικά μοιρασιά, οικουμενικότητα αλλά και η ευθραυστότητα του κόσμου», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί.
Το «Stade de France» βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης.
Στη συνέχεια, κατέβηκε από την οροφή του σταδίου ο «χρυσός εξερευνητής», εμπνευσμένος, από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.
Στην εκεί εξερεύνησή του, του παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.
Ακολούθησαν συναυλίες μουσικών, ομιλίες και η παράδοση στο Λος Αντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.
Στη συνέχεια, ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή) «μετέφερε» την Ολυμπιακή σημαία από το Παρίσι στο Λος Αντζελες.
Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, ήταν εκείνη που τραγούδησε τον αμερικανικό ύμνο.
Οι Καλιφορνέζοι παρουσίασαν σε βίντεο και τον Snoop Dogg να τραγουδάει, καθώς και τους Red Hot Chili Peppers.