Τώρα που έσβησαν τα φώτα της μέγιστης παγκοσμίως αθλητικής (και όχι μόνο) σκηνής, αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μπορούμε να βγάλουμε κάποια γενικότερα συμπεράσματα. Οι Αγώνες στο Παρίσι ήταν επιτυχημένοι σε ό,τι αφορά κρίσιμες παραμέτρους όπως είναι η προσέλευση των θεατών, οι εγκαταστάσεις, η ποιότητα των Αγώνων και η εικόνα που μεταδόθηκε, με κάποια από τα εμβληματικά σημεία του Παρισιού να πρωταγωνιστούν. Οι Γάλλοι θεωρώ ότι προχώρησαν σε μια αλλαγή παραδείγματος σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις. Δούλεψαν με προσωρινές εγκαταστάσεις σε εμβληματικά σημεία, αναδεικνύοντας την ίδια την πόλη. Η πόλη για τους Αγώνες και οι Αγώνες για την πόλη σε έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό.
Οσον αφορά τον αγωνιστικό απολογισμό, μια γρήγορη αποτίμηση φαίνεται στον πίνακα των μεταλλίων, ο οποίος όμως δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια. Η κατάταξη είναι με βάση τα χρυσά μετάλλια, οπότε μια χώρα με μόνο ένα χρυσό μετάλλιο φαίνεται πιο ψηλά από μια χώρα με 3 αργυρά και 5 χάλκινα. Πάντως, η χώρα μας στο αγωνιστικό κομμάτι τα πήγε πολύ καλά, όχι μόνο για τα μετάλλια που πήρε αλλά και για τη συνολικότερη εμφάνιση της ελληνικής ομάδας. Από τους 100 αθλητές και αθλήτριες που την εκπροσώπησαν, οι 10 πήραν μετάλλιο και άλλοι 47 πήραν θέση στην 8άδα των αγωνισμάτων τους, ένας απολύτως ικανοποιητικός αγωνιστικός απολογισμός.
Λέει όμως ο πίνακας των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων την αλήθεια για το επίπεδο αθλητικότητας μιας χώρας; Προσπάθησα να απαντήσω αυτή την ερώτηση με γνώμονα τα δεδομένα των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συσχέτισα τη θέση τους στον πίνακα των μεταλλίων (ως προς τα συνολικά μετάλλια) με τη θέση τους στο Ευρωβαρόμετρο του 2022 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που κάνει τακτικά άσκηση. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η συσχέτιση είναι μηδενική έως ελαφρώς αρνητική, δηλαδή, με άλλα λόγια, πολλές χώρες που είναι ψηλά στον πίνακα των μεταλλίων δεν είναι ψηλά στον δείκτη τακτικής άσκησης του Ευρωβαρόμετρου και το αντίθετο. Η χώρα μας, για παράδειγμα, είναι 12η στα μετάλλια στην Ε.Ε. και 24η στην τακτική άσκηση στο Ευρωβαρόμετρο.
Το μεγάλο ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, είναι πώς η εικόνα των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων θα εμπνεύσει την κοινωνία και ιδίως τις νέες γενιές να βάλουν περισσότερο αθλητισμό και άσκηση στη ζωή τους. Ισως, λοιπόν, το επόμενο στοίχημα είναι η μεταλαμπάδευση στην κοινωνία και κυρίως στις νέες γενιές μιας κουλτούρας άσκησης που ειδικά στην εποχή μας την έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Πρεσβευτές μιας τέτοιας εκστρατείας μπορούν κάλλιστα να είναι οι αθλητές που μας γοήτευσαν και μας συγκίνησαν με την προσπάθειά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστρέφοντας στην κοινωνία έμπνευση, σε ανταπόδοση της αγάπης και εκτίμησης που έχουν λάβει. Να εμπνεύσουν, βάζοντας την ελληνική κοινωνία σε κίνηση…
* Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.