Οι Ολυμπιακοί παρέδωσαν τη σκυτάλη… των προβλημάτων στους Παραολυμπιακούς

Οι Ολυμπιακοί παρέδωσαν τη σκυτάλη… των προβλημάτων στους Παραολυμπιακούς

«Στο κτίριο υπάρχει μόνο ένα ασανσέρ. Χθες ήταν χαλασμένο. Το έφτιαξαν αλλά ξαναχάλασε»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ασανσέρ το οποίο χαλάει ακόμα και δύο φορές την ημέρα διαθέτει το κτίριο όπου μένει η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στο Παραολυμπιακό Χωριό, στο Σεν Ντενί. «Προετοιμαζόμαστε τέσσερα χρόνια για μία ολυμπιακή διοργάνωση και, εάν είναι χαλασμένο το ασανσέρ την ημέρα του αγώνα, κινδυνεύουμε να μην αγωνιστούμε», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο «χρυσός» παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν δώσει τη… σκυτάλη στους Παραολυμπιακούς (28/8–8/9). Μαζί όμως «έδωσαν» και τα προβλήματα, αλλά και τα θετικά, όπως τους ευγενέστατους εθελοντές και την καλή οργάνωση μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.     

Οι Παραολυμπιακοί θα αρχίσουν στις 28 Αυγούστου με την τελετή έναρξης. Θα διεξαχθεί στην πλατεία Κονκόρντ και στα Ηλύσια Πεδία. Καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι ο Τομά Ζολί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για την αντίστοιχη τελετή των Ολυμπιακών.

Οπως και στους Ολυμπιακούς έτσι και στους Παραολυμπιακούς η τελετή έναρξης, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η ramp operator Κατερίνα Πατρώνη δεν θα την παρακολουθήσουν, καθώς την επόμενη ημέρα θα αγωνιστούν. Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει να… λειτουργεί το ασανσέρ.   

«Στο κτίριο που μένουμε υπάρχει μόνο ένα ασανσέρ. Χθες από τις 7 μέχρι και τις 10 ήταν χαλασμένο. Το έφτιαξαν αλλά ξαναχάλασε. Μάθαμε ότι τα ίδια προβλήματα είχε και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, καθώς στο ίδιο κτίριο έμενε η ολυμπιακή ομάδα μας. Μόνο που στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές και οι αθλήτριες μπορούσαν να κατεβούν από τις σκάλες. Για εμάς που βρισκόμαστε σε αμαξίδια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Εάν είναι χαλασμένο την ώρα που πηγαίνω για προπόνηση, θα χάσω την προπόνηση. Φυσικά δεν θέλω να σκεφτώ ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο την ημέρα του αγώνα. Σε άλλες διοργανώσεις στα κτίρια υπήρχαν δύο ασανσέρ», μας είπε ο παραολυμπιονίκης του μπότσια Γρηγόρης Πολυχρονίδης, που έχει στην κατοχή του ένα χρυσό μετάλλιο από τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου (ζευγάρια), τρία ασημένια από το ατομικό (Πεκίνο, Ρίο, Τόκιο) και δύο χάλκινα από Ρίο, Τόκιο (ζευγάρια).

Για τον πρωταθλητή του μπότσια, η διοργάνωση του Παρισιού είναι οι έκτη ολυμπιακή διοργάνωση στην οποία παίρνει μέρος. «Νομίζω ότι σε σχέση με τους προηγούμενους αυτοί οι Ολυμπιακοί είναι πιο φτωχοί. Στα γήπεδα που κάνουμε προπονήσεις δεν υπάρχει τίποτα για να φάμε και θα πρέπει να παίρνουμε μαζί μας από το Ολυμπιακό Χωριό. Εγώ κάποιες ημέρες έχω διπλές προπονήσεις και θα είμαι όλη μέρα στο στάδιο. Τι να πάρω μαζί μου; Πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό; Δεν είπαμε να έχουν κάποιον πλούσιο μπουφέ, να έχουν όμως κάτι. Από την άλλη πλευρά, στο Παραολυμπιακό Χωριό, στους ανθρώπους που δεν είναι σε αμαξίδια δεν τους επιτρέπουν να μπουν με σακίδιο πλάτης. Σε αυτή την περίπτωση πού θα βάλουν το φαγητό;», τόνισε ο αθλητής.

«Πληγή» οι μεταφορές και το Χωριό και στους Παραολυμπιακούς

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας δύο από τα πιο βασικά προβλήματα είχαν εντοπιστεί στις μεταφορές και στο Χωριό των αθλητών. Οπως μας λένε οι αθλητές μας, οι ίδιες «πληγές» παραμένουν και στους Παραολυμπιακούς.

«Στα λεωφορεία δεν υπάρχει κλιματισμός και η ζεστή είναι υπερβολική», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Κατερίνα Πατρώνη, συναθλήτρια-συνοδός του Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Τα μικρά δωμάτια του Χωριού αποτελούν ακόμα ένα πρόβλημα. «Υπάρχουν κάποια δωμάτια που είναι πολύ ωραία, αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι μικρά και δεν χωράει το αμαξίδιο. Για τρία δωμάτια υπάρχει μία τουαλέτα. Νιώθω ότι οι διοργανωτές ήθελαν να κάνουν οικονομία», τόνισε ο κ. Πολυχρονίδης.

Οπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έτσι και στους Παραολυμπιακούς, οι εθελοντές αποτελούν μια… φωτεινή πυξίδα. «Είναι ευγενέστατοι. Προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Ακόμα και να μη μιλάνε αγγλικά, θα τρέξουν να βρουν κάποιον που να μιλάει για να μας εξυπηρετήσουν. Η προσβασιμότητα σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή και το γήπεδο φανταστικό», υπογράμμισε ο «χρυσός» παραολυμπιονίκης.

Στο Παρίσι, μαζί με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη και τη συναθλήτρια-σύζυγό του, Κατερίνα Πατρώνη, βρίσκεται και η τριών ετών κόρη τους, Βαλεντίνα. «Η Βαλεντίνα έχει το δικό της… παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι τριών ετών και τριών μηνών και θα παρακολουθήσει για δεύτερη φορά Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στο Τόκιο ήταν μόλις τριών μηνών. Βρίσκεται στο Χωριό με τη δική της διαπίστευση και απολαμβάνει το παιχνίδι στον περιβάλλοντα χώρο του Χωριού. Δεν νομίζουμε να υπάρχει άλλο παιδάκι στον κόσμο που σε ηλικία τριών ετών να έχει παρακολουθήσει από κοντά δύο παραολυμπιακές διοργανώσεις. Οπότε έχει το δικό της ρεκόρ», μας είπε γελώντας το ζευγάρι.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT