Ερθει δεν έρθει ο Ντατρό Φοφανά στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, είτε το κεφάλαιο αυτό κλείσει θετικά, είτε αρνητικά για την Ενωση, ο Ιβοριανός άσος της Τσέλσι έχει γίνει αναμφίβολα το σήριαλ του φετινου μεταγραφικού καλοκαιριού στην Super League 1.
Ισως και σήμερα το θέμα να ξεκαθαρίσει οριστικά, άλλωστε τα περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο καθώς την Τετάρτη, η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται.
Ποιος είναι όμως ο 21χρονος Αφρικανός που αν η ΑΕΚ πληρώσει το Λονδρέζικο κλαμπ για να τον αποκτήσει θα αποτελέσει την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία της και μια από τις πέντε πιο ακριβές που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πώς σε μια τέτοια ηλικία ένας ποδοσφαιριστής που πριν από από δύο χρόνια όλοι θεωρούσαν πως θα γίνει το επόμενο μεγάλο αστέρι στο «Stamford Bridge», είναι με το ένα «πόδι» στην χώρα μας;
Καταρχάς πρέπει να τονιστεί πως η ΑΕΚ ενδεχομένως να έχει σταθεί τυχερή στο ότι βρίσκει την Τσέλσι σε μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου αφού οι σχέσεις των ιδιοκτητών της είναι σε οριακό σημείο.
Η αμερικανική εταιρεία «Clearlake Capital» που κατεχει το 60% των μετοχών εκφράζει πλέον τις έντονες αντιρρήσεις της για το επιχειρηματικό πλάνο που ακολουθεί ο Τοντ Μποέλι καθώς παρά τα τεράστια έξοδα που έχουν γίνει δεν υπάρχουν ούτε αγωνιστικές επιτυχίες, ούτε κέρδη, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στο γηπεδικό ζήτημα. Γι αυτό και ο σύλλογος πουλάει ότι θεωρεί ότι δεν της είναι χρήσιμο, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την… χασούρα.
Και επειδή, στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, το γεγονός πως η ελληνική ομάδα διατηρεί ακόμη τις ελπίδες της για τον παίκτη, οφείλεται και εκεί.
Η… δόλια επιστολή
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στο Ουραγάγιο, σε μια πόλη της Αφρικανικής χώρας από την οποία κατάγονται επίσης ο Γουίλφριντ Σίνγκο της Μονακό, ο πρώην άσος της Μίλαν και νυν της Αλ Αχλί Φρανκ Κεσιέ αλλά και ο Σιρίκι Ντεμπελέ της Μπέρμιγχαμ.
Ξεκίνησε την καριέρα του με την Αμπιτζάν Σίτι, προτού ενταχθεί στην AFAD Djékanou με την μορφή δανεισμού το 2019. Η συγκεκριμένη ομάδα που αγωνίζεται στη Α΄κατηγορία είναι ουσιαστικά το… νυφοπάζαρο από όπου (κυρίως) οι γαλλικοί σύλλογοι διαλέγουν τους ταλαντούχους παίκτες και τους διασκορπίζουν στην Ligue 1 και την Ligue 2.
Η διαδρομή του μεγάλου μεταγραφικού στόχου της ΑΕΚ ήταν διαφορετική αφου το καλοκαίρι του 2020 κατέληγε να υπογράφει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι που μόλις πέρασε με τη Νορβηγική Μόλντε. Στην πραγματικότητα αυτό είχε συμβεί πολύ νωρίτερα.
«Είναι πραγματικά θαύμα πως τον πήρε η Μόλντε» έλεγε ο ατζέντης Αττα Ενέκε που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση. Και δεν είχε άδικο αν κανείς συνειδητοποιήσει το πόσο περιπέτεια έκρυβε η ιστορία του.
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Μόλντε πλησίασε με πονηριά την Αμπιτζάν Σίτι, τον σύλλογο της τρίτης κατηγορίας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην οποία ανήκαν τα δικαιώματά του.
«Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε έναν ποδοσφαιριστή σας να επισκεφτεί τον σύλλογό μας για να δοκιμαστεί λαμβάνοντας μέρος στην προετοιμασία του από τις 23 Φεβρουαρίου 2020 και για μια περίοδο δύο μηνών», έγραψε η Μόλντε σε επιστολή της προς την Αμπιτζάν και κατέληγε η επιστολή με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2020: «Θα προτιμούσαμε να είναι μέσοι ή επιθετικοί αφού έχουμε έλλειψη σε αυτή την θέση».
Η επιλογή φάνταζε ιδιαίτερα τιμητική και δεν ήταν δύσκολη για την Αμπιτζάν. Ο καλύτερος παίκτης της έφτασε παρά τις αντιρρήσεις της AFAD στο Μόλντε την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Προπονήθηκε με την ομάδα την Τρίτη και την Τετάρτη. Ακολούθως, η Νορβηγία… κατέβασε ρολά λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 . Ο Φοφανά κατέληξε αρχικά σε καραντίνα και μετά ταξίδεψε πίσω στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ήταν ένα ταξίδι, μεγάλο και κουραστικό αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ιδιαίτερα καθοριστικό για την σταδιοδρομία του.
«Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση, αλλά ήταν μόλις 17 ετών, οπότε ας περιμένουμε να ενηλικιωθεί για να κάνουμε κάτι παραπάνω» έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος του Νορβηγικού συλλόγου Ολε Στάβρουμ στο έγκυρο αθλητικό περιοδικό «VG».
Τον Ιούλιο, ο νεαρός ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην Αμπιτζάν Σίτι μετά από τον δανεισμό του στην AFAD και τότε το ενδιαφέρον γύρω από αυτόν πήρε φωτιά.
Η Μόλντε παρακολουθούσε τις προτάσεις
Ο φτωχός Αφρικανικός σύλλογος έλαβε τρεις διαφορετικές προσφορές: Στις 20 Ιουλίου, από την Βελγική Μπέβερεν που πρόσφερε 400.000 ευρώ και το 35%. στην Αμπιτζάν σε περίπτωση μεταπώλησης. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Στρασβούργο 500.000 ευρώ αλλά και 100.000 ευρώ για κάθε 10 αγώνες που θα ξεκινούσε βασικός ο Φοφανά στην κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας, με μέγιστο όριο τα 50. Επιπλέον, η Αμπιτζάν θα δικαιούνταν το 20% του κέρδους από οποιαδήποτε μεταπώληση.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο γαλλικός σύλλογος η Ανζέρ της Ligue 1 υπέβαλε μια προσφορά που ήταν ελαφρώς υψηλότερη: 565.000 ευρώ άμεσα και στη συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα μπόνους με 100.000 ευρώ για κάθε δέκα αγώνες μέχρι τον 50ό. Επίσης πρόσφερε το 20% του κέρδους από τη μεταπώληση.
«Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε αυτές τις προσφορές. Ενθαρρύναμε τον παίκτη να αδράξει την ευκαιρία γιατί ήταν φανταστικό τόσο για τον ίδιο όσο και για τον σύλλογο» έλεγε ο πρόεδρος της ομάδας και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού την σεζόν 2007-2008 Μάρκο Νε, ο οποίος αποκάλυπτε πως ο σύλλογος υπέγραψε τη συμφωνία αποδεχόμενος την πρόταση της Ανζέρ, αλλά έλειπε η υπογραφή του παίκτη.
Η Μόλντε από την πλευρά της παρακολουθούσε στενά την κατάσταση, σε συνεννόηση με τον ατζέντη Ανέκε, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε προσφορά. Μάλλον γιατί προφανώς είχε κάνει τις κινήσεις που έπρεπε, για να πάρει τον παίκτη χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ!
Ο Ανέκε πήγε το ίδιο διάστημα στην Ακτή Ελεφαντοστού και γνώρισε τον Μάρκο Νε. «Δεν τον ενδιέφερε καθόλου να ακούσει τι είχα να προσφέρω από σκανδιναβικούς συλλόγους. Είπε ότι ο παίκτης θα πήγαινε στην Ανζέρ και ήταν ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς. Έτσι τελειώσαμε τη συνάντηση. Διαφωνήσαμε για το ποιο ήταν το καλύτερο βήμα για τον παίκτη», είπε ο Νορβηγός μάνατζερ.
Οπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, καμία από τις τρεις προσφορές δεν είχε γίνει αποδεκτή από τον παίκτη. Το ταξίδι στη Νορβηγία είχε παίξει τον ρόλο του σε μια υπόθεση που έκρυβε πολλή ίντριγκα…
Το Νοέμβριο του 2020 ο Φοφανά κάθισε στον πάγκο της εθνικής της χώρας του, στην ίδια ομάδα με το αστέρι της Τότεναμ, Σερζ Οριέ και αυτό της Αρσεναλ Νικολά Πεπέ. Τα μάτια δεκάδων εκπροσώπων Γαλλικών συλλόγων ήταν ορθάνοικτα για να τον δουν να αγωνίζεται και μόνο και μόνο αυτό το σκηνικό δεν έδινε στην Μόλντε καμία πιθανότητα για να ελπίζει. Ωστόσο τον Ιανουάριο, ταξίδεψε μυστικά και πάλι στη Νορβηγία βάζοντας την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας. Ετσι στις 2 Φεβρουαρίου ο Νορβηγικός συλλογος ανακοίνωνε την απόκτηση, ενός από τα πιο σπουδαία ταλέντα του Αφρικάνικου ποδοσφαίρου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Νιώθω πολύ άνετα στο Μόλντε. Είναι μια ήσυχη και όμορφη πόλη. Με υποδέχτηκαν πολύ καλά όλοι τους. Είναι ωραίοι άνθρωποι» δήλωνε ο Φοφανά στην ιστοσελίδα του συλλόγου την ώρα που στο Αμπιτζάν «έβραζαν» απειλώντας με προσφυγή στην FIFA αλλά και στο CAS.
Η «πλαστή» υπογραφή της μητέρας του
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ενημερωθήκαμε ότι ο παίκτης υπέγραψε στη Μόλντε. Δεν είχαμε ακούσει ούτε από την Μόλντε ούτε από τον agent Άττα Ανέκε τίποτα για αρκετούς μήνες. Τώρα έχουμε προσλάβει έναν δικηγόρο που θα επικοινωνήσει με τη FIFA για αυτό το θέμα» τόνιζε ο προεδρος Νε θεωρώντας ότι ο παίκτης αθετησε το συμβόλαιο μαζί τους και πως η Μόλντε δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει τον ποδοσφαιριστή χωρίς να έχει γίνει αποδεκτή η προσφορά από την πλευρά της Αμπιτζάν.
Η πλευρά του παίκτη ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε έγκυρο συμβόλαιο με τον σύλλογο. Μάλιστα η μητέρα του παίκτη Βαλερί είχε αμφισβητήσει ότι η ίδια είχε υπογράψει συμφωνία με την Αμπιτζάν αντί του ανήλικου γιου της, ισχυριζόμενη ότι η υπογραφή της είχε πλαστογραφηθεί από την Αμπιτζάν για να συναφθεί πενταετές συμβόλαιο.
Η Μόλντε πήρε την άδεια από τη Ομοσπονδία της Ακτής Ελεφαντοστού αλλά και από τη Νορβηγική και η μεταγραφή προχώρησε κανονικά, δηλώνοντας μάλιστα τον παίκτη για τους αγώνες της στο Europa League, λαμβάνοντας το ΟΚ και από την UEFA.
Η Αμπιτζάν άσκησε έφεση κατά της απόφασης και απέκτησε το δικαίωμα να προσλάβει γραφολόγο για να αναλύσει τις υπογραφές. Ο γραφολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπογραφές της μητέρας του Φοφανά ήταν αυθεντικές. Ο σύλλογος πήγε το θέμα σε αστικό δικαστήριο στο Αμπιτζάν, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ του, προτού η επιτροπή εφέσεων της Ομοσπονδίας της Ακτής Ελεφαντοστού καταλήξει επίσης ότι τα συμβόλαια ήταν νόμιμα και θα έπρεπε να τηρηθούν.
Σε συνεργασία των δυο ομοσπονδιών, η Αμπιτζάν έλαβε μια αποζημίωση 70.000 ευρώ για τα τροφεία και την εκπαίδευση του παίκτη και προσέφυγε στο CAS . «Ο παίκτης αποφάσισε τελικά που θα παίξει. Επιπλέον, δεν υπάρχει έγκυρο συμβόλαιο από ένα ερασιτεχνικό σωματείο, που θα τους επέτρεπε να τον πουλήσουν. Ενεργήσαμε μόνο με βάση τις πληροφορίες που είχαμε» ανέφερε ο Στάβρουμ για λογαριασμό των Νορβηγών.
Η υπόθεση τυπικά είναι ανοικτή ακόμη αν και ουσιαστικά έχει κλείσει αφου το CAS στην προσφυγή της Αμπιτζάν που ζητούσε την καταβολή 3 εκ. ευρώ για την ζημιά που υπέστη δεν άλλαξε την αρχική απόφαση.
Στατιστικά ανάλογα με του Χάαλαντ
Η επιλογή του Φοφανά δεν άργησε να δικαιωθεί αφού στο ντεμπούτο του με τη Μόλντε, στο ισόπαλο 3–3 με την Χόφενχαϊμ στις 18 Φεβρουαρίου 2021 σημείωσε το τρίτο γκολ της ομάδας του στο 74΄. Με την Μόλντε κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και πέτυχε 24 γκολ σε 65 ματς, σχεδόν παρόμοια στατιστικά με αυτά του Έρλινγκ Χάαλαντ στην θητεία του στην ομάδα (50 ματς-20 γκολ).
Οι σύλλογοι της Premier League άμεσα έστρεψαν τις κεραίες τους και στις 22 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα των 20ων γενεθλίων του, γινόταν γνωστή η συμφωνία με την Τσέλσι με την Μόλντε αντί 12 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 8 Ιανουαρίου 2023, ο Φοφάνα έκανε το ντεμπούτο του περνώντας ως αλλαγή στην ήττα με 4–0 από τη Μάντσεστερ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας. Ηταν η μόλις μια απο τις τέσσερις συνολικά εμφανίσεις του με την φανέλα της Τσέλσι η οποία στις 11 Ιουλίου 2023, ανακοίνωνε τον δανεισμό του στην Ουνιόν Βερολίνου που θα συμμετείχε στο Champions League. Με 17 συμμετοχές και 1 γκολ κόντρα στη Νάπολι στην κορυφαία διοργάνωση, τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στην Αγγλία και την Μπέρνλι της Championship με την οποία είχε 4 γκολ σε 15 ματς.
Θα ειναι η ΑΕΚ ο επόμενος σταθμός της καριέρας του; Θα το μάθουμε σε λίγες ώρες. Το σίγουρο είναι πως αν ντυθεί στα «κιτρινόμαυρα» ένας νέος χορός εκατομμυρίων θα έχει στρωθεί στα πόδια του. Και κάποιοι στην Μόλντε, ενδόμυχα θα χαμογελούν για τον δόλιο (κατά τον Μάρκο Νε) τρόπο με τον οποίο τον είχαν αποκτήσει τζάμπα, αποκομίζοντας από τον Ιβοριανό 12 εκατομμύρια ευρώ καθαρό κέρδος!