Κάθε ολυμπιακή διοργάνωση έχει τις δικές της προκλήσεις και τις δικές της δυσκολίες. Όταν μία Ολυμπιακή Φλόγα σβήσει, τότε αρχίζει ο… μαραθώνιος για την επόμενη οικοδέσποινα πόλη.
Η «Πόλη των Αγγέλων» παρέλαβε τη σκυτάλη από την «Πόλη του Φωτός» και οι αρχές του Λος Αντζελες έχουν αρχίσει να καταγράφουν τα προβλήματα που θα χρειαστεί να ξεπεράσουν για να διοργανώσουν, όπως έχουν πει, τους «Αγώνες για όλους». Ένα από αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου της πόλης, Κάρεν Μπας, είναι οι χιλιάδες άστεγοι, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση πάρα πολλών κατοικιών για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Οι Αρχαίοι Έλληνες μετρούσαν τον χρόνο και με τις Ολυμπιάδες (τετραετίες). Με αυτή τη λογική, όταν τα φώτα… έσβησαν στο Παρίσι «άναψαν» για το Λος Άντζελες. Οι διοργανωτές ετοιμάζονται για τους 34ους Ολυμπιακούς και δεν επιθυμούν οι εικόνες των αστέγων να «θολώσουν» τα φώτα.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φύγουν οι άστεγοι από τους δρόμους. Ύστερα από πάρα πολλά χρόνια έχουμε μία μείωση 10%. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα απαιτηθεί συλλογική προσπάθεια», δήλωσε, χαρακτηριστικά, η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας σε πάνελ στο CNBC.
Οι αμερικανοί διοργανωτές έχουν αρχίσει την κατασκευή κατοικιών περιφερειακά της πόλης αλλά και πάλι δεν επαρκούν για να δοθεί λύση. Υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι διαθέσιμα 18.000 σπίτια – δωμάτια. Βέβαια, αυτός ο αριθμός απέχει κατά πολύ από την εξεύρεση λύσης. Όπως έχει υπολογιστεί, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι μένουν στους δρόμους μιας πόλης που έχει συνδεθεί με τη λάμψη και τη χλιδή.
Αγώνες χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση
Οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού εργάστηκαν αρκετά προκειμένου οι Ολυμπιακοί να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Παρόμοιος είναι ο προσανατολισμός και για την αθλητική γιορτή του 2028. Μάλιστα, το Λος Άντζελες θέλει να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά και, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, να καταστήσει τη λέξη μποτιλιάρισμα… άγνωστη λέξη.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό οι διοργανωτές σκέφτονται να ακολουθήσουν τη… συνταγή της πανδημίας. Έτσι θα προωθηθεί η τηλεργασία και θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο «στόλος» των λεωφορείων της πόλης θα αυξηθεί κατά 3.000, τα οποία θα προέλθουν από δανεισμό από άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. «Θα χρειαστούμε 3.000 λεωφορεία, 3.000 οδηγούς και 3.000 θέσεις στάθμευσης», υπογράμμισε η δήμαρχος του Λος Άντζελες.
Οι «πράσινοι» Ολυμπιακοί όμως δεν θα είναι η μόνη ιδέα που θα «δανειστούν» οι διοργανωτές του 2028 από τους συναδέλφους τους πουβ εργάστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο Παρίσι, τα τοπόσημα της πόλης αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Έτσι, είδαμε μπιτς βόλεϊ στους «πρόποδες» του Πύργου του Άιφελ, ιππασία στο Παλάτι των Βερσαλλιών κλπ. «Μπορεί να μην έχουμε Πύργο του Άιφελ αλλά έχουμε την πινακίδα του Χόλιγουντ. Διαθέτουμε πανέμορφους χώρους και έφτασε η ώρα για να το αποδείξουμε», έχει πει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2028 Κέισι Γουάσερμαν.
Με 500 μ. λιγότερα η κωπηλασία το 2028
Μία από τις… έδρες των Αγώνων του 2028 θα είναι το Λονγκ Μπιτς. Στην 7η μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνιας θα διεξαχθούν υδάτινα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και η κωπηλασία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η κωπηλατική διαδρομή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μειωθεί κατά 500 μ. προκειμένου να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο που είχαν γίνει και οι αγώνες του 1932 αλλά και γιατί, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο σημείο. Η διαδρομή θα είναι 1500 μ. Πρόκειται για τη μικρότερη απόσταση στην ιστορία των Ολυμπιακών.
«Δεν λέω ότι αυτό θα είναι το ιδανικό αλλά θα κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Το Λονγκ Μπιτς αποτελεί μία πανέμορφη τοποθεσία της Καλιφόρνιας και η κωπηλασία θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Ο συμβιβασμός επετεύχθη προς όφελος του αθλήματός μας. Στους Ολυμπιακούς του 1932 η διαδρομή ήταν 2000 μ. αλλά από τότε κτίστηκε μία γέφυρα και μείωσε την αγωνιστική πίστα στα 1500 μ.», είχε πει, κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριστόφ Ρολάν. Στο Λονγκ Μπιτς θα διεξαχθούν, μεταξύ άλλων, το κανό – καγιάκ, η ιστιοπλοϊα, η μαραθώνια κολύμβηση κ.α.
Οι σημαίες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται στο δημαρχείο του Λος Άντζελες και σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια η «Πόλη των Αγγέλων» θα αποτελέσει για 3η φορά το «σπίτι» του παγκόσμιου αθλητισμού.