Η χειραγώγηση των αγώνων ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τα στημένα παιχνίδια αποτελούν μία από τις μάστιγες του αθλητισμού. Σε παράνομα κυκλώματα, πολλές φορές, συμμετέχουν και άνθρωποι που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από συνολικά πέντε χώρες, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», το 12% των αθλητών που συμμετείχε, παραδέχτηκε ότι έχει παίξει σε παιχνίδια που γνώριζε ότι είχαν χειραγωγηθεί, ενώ το 69% πιστεύει ότι στη διοργάνωση στην οποία παίρνει μέρος, μέσα σε 12 μήνες, είχαν στηθεί αναμετρήσεις για περισσότερες από μία φορά.
Οι διωκτικές αρχές βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση κυκλωμάτων και πρόσφατα η Interpol, σε συνεργασία με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, εντόπισε περισσότερους από 3.000 ψεύτικους λογαριασμούς σε στοιχηματικές εταιρείες.
Ετσι, πίσω από κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς πιθανολογείται ότι υπήρχαν και άνθρωποι του αθλητισμού καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα, ένα υψηλό ποσοστό αθλητών υποκύπτει στον πειρασμό του γρήγορου – παράνομου κέρδους. «Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρο, Αγγλία και Γαλλία, και συμμετείχαν 386 επαγγελματίες αθλητές ή αθλητές που παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες από μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, μπέιζμπολ και ράγκμπι. Οι λόγοι συμμετοχής είναι ο γρήγορος πλουτισμός, χωρίς μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο, ενώ το 20% των συμμετασχόντων ανησυχεί για περιστασιακά στημένα παιχνίδια στην ομάδα όπου αγωνίζονται», δήλωσαν στην «Κ» οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης και Βασίλης Μπαρκούκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, 35,9% των ερωτηθέντων είχαν λόγους να πιστεύουν ότι υπήρχε χειραγώγηση στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζονται, το 14,8% παραδέχτηκε ότι είχε προσεγγιστεί τους τελευταίους 12 μήνες από κυκλώματα για να τα βοηθήσει στο στήσιμο ενός αγώνα, το 20% δήλωσε ότι γνωρίζει περιστατικά στησίματος αγώνων στη δική τους ομάδα και το 27,1% ανέφερε ότι είχε ακούσει να διανέμονται ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν αγώνες. Το 68,7% των αθλητών που ανέφεραν ότι θεωρούσαν πως είχαν στηθεί αγώνες στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται, απάντησε, σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό είχε συμβεί περισσότερες από μία φορά (σε χρονικό διάστημα 12 μηνών).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις στην ερώτηση για τον «εμπνευστή» του στησίματος ενός παιχνιδιού. Το 37,5% (πάνω από το 1/3) πιστεύει ότι τα… νήματα ενός στημένου αγώνα υποκινούνται από αξιωματούχους συλλόγων και το 26,1% από παίκτες. Στους προσδιορισμούς των λόγων που ένας αθλητής θα δεχτεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια εγκληματική ομάδα, εκτός από το οικονομικό όφελος (59,6%), οι συμμετέχοντες σημείωσαν και απειλές βίας προς τους ίδιους τους αθλητές ή τις οικογένειές τους.
Από τους συμμετέχοντες, το 1/3 δεν γνώριζε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα τους για στημένα παιχνίδια, ενώ το 1/5 είχε στοιχηματίσει με τρόπο που παραβίαζε τη νομοθεσία της χώρας του. Ανάμεσα στους παράγοντες που θα απέτρεπαν έναν αθλητή να διαβεί τον… Ρουβίκωνα της παρανομίας είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ενημέρωση αλλά και η έγκαιρη καταβολή των μισθών του.