Οι «πληγές» του Σότσι θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια

Οι «πληγές» του Σότσι θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, πλησιάζουν, όμως «έξι πληγές» φαίνεται να απειλούν την… υγεία τους και την εικόνα τους, προξενώντας από ανησυχία έως δυσφορία σε εγχώριους και ξένους παρατηρητές. Οι πληγές αυτές έχουν να κάνουν με το υπερβολικό κόστος, τα φαινόμενα διαφθοράς, την ασφάλεια, το εμπάργκο δυτικών ηγετών λόγω της νομοθεσίας περί απαγόρευσης της προπαγάνδας υπέρ της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό δικαιωμάτων έκφρασης και ελευθεροτυπίας, και την πολιτική εκμετάλλευση των Αγώνων.

Με κόστος 51 δισ. δολάρια (37 δισ. ευρώ), όχι μόνο πρόκειται για την ακριβότερη ολυμπιακή διοργάνωση στην ιστορία και πέντε φορές πιο ακριβή από τους προηγούμενους Χειμερινούς Αγώνες στο Βανκούβερ το 2010, αλλά και κοστίζει όσο όλοι οι προηγούμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί μαζί. Επιπλέον πολλά έργα θα έχουν ελάχιστη μεταολυμπιακή χρήση, αφού το Σότσι αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο στην επονομαζόμενη ρωσική Ριβιέρα.

Το μέγεθος της διαφθοράς υπέρ αξιωματούχων και επιχειρηματιών που καταγγέλλεται από ανεξάρτητους παρατηρητές είναι τέτοιο που ακόμη και το κρατικό Ελεγκτικό Συνέδριο παραδέχθηκε πρόπερσι ότι υπάρχουν περιπτώσεις αλόγιστης σπατάλης ύψους 500 εκατ. δολαρίων στην προετοιμασία.

Η αντίδραση πολλών χωρών στη νομοθεσία περί ομοφυλοφιλίας θυμίζει λίγο το εμπάργκο των Δυτικών στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Ηδη οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στη διοργάνωση που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται αναντίρρητα για τους «αγώνες του Πούτιν». Ο Ρώσος ηγέτης έχει επιβλέψει κάθε λεπτομέρεια θέλοντας όπως λέει να δείξει το νέο πρόσωπο της Ρωσίας στον κόσμο.

Ωστόσο, η διεθνής «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ανακοίνωση που κατακεραύνωνε τους Ρώσους κάνοντας λόγο για πρωτοφανή έλεγχο και λογοκρισία των δημοσιογράφων στη μετασοβιετική εποχή. Η Επιτροπή καταγγέλλει αυστηρούς περιορισμούς στη μετάδοση αρνητικών θεμάτων για το Σότσι όπως για θέματα διαφθοράς και περιβαλλοντικά. Αποτελεί επίσης ερωτηματικό με πόση σκληρότητα θα αντιμετωπιστεί τυχόν διαμαρτυρία πολιτικού περιεχομένου εγγύτερα της ζώνης διαδηλώσεων που βρίσκεται στα 10 χλμ. από τον χώρο των αγώνων.

Η μεγαλύτερη πληγή όμως αφορά τον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο τρομοκρατικός κίνδυνος είναι μεγάλος μετά και τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ πριν από λίγες εβδομάδες που κόστισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους. Ακραίοι ισλαμιστές του βορείου Καυκάσου απειλούν να τιμωρήσουν όσους «χορεύουν στους τάφους των προγόνων μας» διεκδικώντας την περιοχή που βρίσκεται και το Σότσι, καθώς θεωρούν ότι δεν ανήκει στους Ρώσους.

Οι Αμερικανοί έχουν προσφερθεί να παράσχουν ό,τι βοήθεια ζητήσει η Μόσχα στον τομέα αυτόν, αλλά οι Ρώσοι επιμένουν ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Ηδη 37.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Ρωσίας βρίσκονται σε «συναγερμό μάχης», ενώ συνολικά πάνω από 50.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα είναι γενικά επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των Αγώνων.

«Το Σότσι είναι πλέον η ασφαλέστερη τοποθεσία στον πλανήτη» διατείνεται ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ντμίτρι Τσερνισένκο, χωρίς να πείθει τους πάντες: Οι 116 Γάλλοι αθλητές θα έχουν μάλιστα δική τους προστασία από αστυνομικούς και ειδικές δυνάμεις από τη χώρα τους που θα τους συνοδεύουν.

Τουλάχιστον από χιόνι πάει καλά η περιοχή, καθώς ο καιρός τις τελευταίες μέρες της χάρισε επαρκές φρέσκο υλικό, ώστε να αφαιρέσει από τους διοργανωτές μια έγνοια ακόμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή