Βραζιλία: Το φαβορί του καλοκαιριού

Βραζιλία: Το φαβορί του καλοκαιριού

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου τέσσερις μήνες (12 Ιουνίου), στην Αρένα ντε Σάο Πάουλο, η Βραζιλία και η Κροατία θα παραταχθούν περιμένοντας το εναρκτήριο λάκτισμα του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλήματος συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και παρότι υπάρχουν αμφιβολίες για την εξωαγωνιστική ποιότητα της διοργάνωσης, για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι οι προβλέψεις είναι πιο ευοίωνες από ποτέ, αφού όλες οι μεγάλες δυνάμεις του χώρου θα είναι εκεί. Η «Κ» θα επιχειρήσει να κάνει μία πρώτη προσέγγιση στις 32 ομάδες του Μουντιάλ, οι οποίες αρχίζουν κι αυτές να κινούνται σε ρυθμούς… σάμπα.

Στον Α΄ όμιλο κυριαρχεί η παρουσία της οικοδέσποινας Βραζιλίας μπροστά από τις Κροατία, Μεξικό και Καμερούν. Η Σελεσάο έχει μείνει μακριά από τις επιτυχίες στις δύο τελευταίες διοργανώσεις και, το καλοκαίρι, στην έδρα της είναι καταδικασμένη να πετύχει. Οι ποδοσφαιρικές πηγές στη χώρα του Αμαζονίου είναι ανεξάντλητες και το έργο του Φελίπε Λουίς Σκολάρι γίνεται όλο και πιο δύσκολο, λόγω των υψηλών προσδοκιών. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός καλείται να βρει τη σωστή χημεία στην ομάδα και να μη βασιστεί μόνο στο ταλέντο των παικτών. Θα χρειαστούν και οι «εργάτες» που θα πλαισιώσουν παίκτες όπως ο Νεϊμάρ. Είναι άγνωστη η τακτική που θα ακολουθήσει ο Σκολάρι και σε ποιους θα βασιστεί. Παίκτες όπως ο Κακά, ο Ρομπίνιο, ο Ροναλντίνιο, ο Πάτο δεν έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στην τελική αποστολή, στην οποία σίγουρα θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Σκολάρι στην προηγούμενη θητεία του στον πάγκο της Βραζιλίας είχε εφαρμόσει ένα σύστημα το οποίο φαινομενικά δεν ταίριαζε στους αλέγρους Νοτιοαμερικανούς. Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, το 2002, η Σελεσάο είχε κυριαρχήσει εφαρμόζοντας ένα παλιομοδίτικο 3-5-2 το οποίο, όμως, είχε αποδώσει εξαιρετικά. Δεν αποκλείεται και φέτος ο… σκοπός να αγιάσει τα μέσα και οι Βραζιλιάνοι να μπουν σε καλούπια, προκειμένου να φθάσουν στην κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Οι εμφανίσεις τους μέχρι στιγμής στους φιλικούς αγώνες δείχνει πως η ουσία θα υποσκελίσει το θέαμα, ωστόσο, η απουσία επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι… δίκοπο μαχαίρι.

Το άγχος σίγουρα είναι μεγάλο και ο πήχυς έχει μπει ψηλά από τους ίδιους τους Βραζιλιάνους οι οποίοι με επικεφαλής τον Σκολάρι δηλώνουν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Το ρόστερ των πεντάκις πρωταθλητών κόσμου δεν δείχνει να έχει πουθενά αδυναμίες, ο κόσμος τους θα είναι εκεί, και σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν άλλον πέρα από τους υπερόπτες εαυτούς τους. Αλλωστε, όλοι ακόμα θυμούνται το… φάντασμα του 1950.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Ημερομηνία Γέννησης: 9/11/1948

Το 2001 ο Σκολάρι ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας σε μια περίοδο που κινδύνευε να μην προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και την οδήγησε βήμα βήμα στην κατάκτηση του επάθλου. Οδήγησε επίσης την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2004 (που έχασε από την Ελλάδα) και στην τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Οι επιδόσεις του και η έντονη προσωπικότητά του θα μπολιάσουν με αυτοπεποίθηση και μαχητικό πνεύμα τους παίκτες του, ώστε να αντεπεξέλθουν στις βαριές υποχρεώσεις τους.

Ο TEΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ζούλιο Σέζαρ Σοάρες ντε Εσπιντόλα

Ημερομηνία Γέννησης: 3/9/1979 (Σύλλογος: Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς)

Του επιρρίπτουν ευθύνη για το γκολ που δέχτηκε από τον Σνάιντερ το 2010 και οδήγησε στον αποκλεισμό της ομάδας του από τα προημιτελικά. Όμως τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει αξιοθαύμαστη σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια της «Σελεσάο». Τιμήθηκε με το Χρυσό Γάντι για τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα τελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2013, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του. Μάλιστα, έπιασε το πέναλτι του Ντιέγκο Φορλάν στον ημιτελικό.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Τιάγκο Εμιλιάνο ντα Σίλβα

Ημερομηνία Γέννησης: 22/9/1984 (Σύλλογος: Παρί Σεν Ζερμέν)

Στην Πόρτο και τη Δυναμό Μόσχας δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει τις πτυχές του πολύπλευρου ταλέντου του. Ο Τιάγκο Σίλβα επέστρεψε στη Φλουμινένσε, όπου σιγά σιγά άρχισε να εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους σέντερ μπακ της χώρας του. Ως ανταμοιβή για την προσπάθειά του μεταγράφηκε στη Μίλαν, η οποία εν συνεχεία τον πούλησε στην Παρί Σεν Ζερμέν για 42 εκατομμύρια ευρώ. Αν είναι σε καλή κατάσταση, θα βοηθήσει τους συμπαίκτες τους να κατακτήσουν το τρόπαιο.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Βραζιλία: Το φαβορί του καλοκαιριού-1

Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ

Ημερομηνία Γέννησης: 5/2/1992 (Σύλλογος: Μπαρτσελόνα)

Πολλή κουβέντα γίνεται απανταχού της Γης για τον ταλαντούχο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ή θα αποτελέσει έναν ακόμη διάττοντα αστέρα; Η αλήθεια είναι ότι ο Νεϊμάρ έχει δείξει ότι το ταλέντο του είναι πηγαίο και μάλλον αστείρευτο. Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013 βοήθησε την ομάδα του να νικήσει 3-0 την Ισπανία, και ο ίδιος κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα του τουρνουά και το Χάλκινο Παπούτσι με 4 γκολ. Επίσης, στην Μπαρτσελόνα, όπου αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να σταθεί επάξια δίπλα στον Μέσι. Η απάντηση, σε κάθε περίπτωση, στο προηγούμενο καυτό ερώτημα θα δοθεί εντός των γραμμών των βραζιλιάνικων γηπέδων, εκεί όπου τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

12/6 Κροατία (Σάο Πάολο 23:00)

17/6 Μεξικό (Φορταλέζα 22:00)

23/6 Καμερούν (Μπραζίλια 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Μόνο η Βραζιλία και η Ισπανία έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο έξω από τα όρια της ηπείρου τους. Η Βραζιλία το έχει καταφέρει τρεις φορές: στη Σουηδία το 1958, στις ΗΠΑ το 1994 και στην Ιαπωνία-Κορέα το 2002. Η Ισπανία δοξάστηκε στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Οι πρόσφατες εμφανίσεις της δείχνουν ότι η Βραζιλία είναι σε καλή κατάσταση. Μάλλον θα περάσει άνετα στη φάση των 16 και θα προχωρήσει μέχρι τα τελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή