Η μάχη της «κοινής λογικής»

Η μάχη της «κοινής λογικής»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον περισσότερο κόσμο εκτός Βραζιλίας, το κύριο πρόβλημα στο ποδόσφαιρο της χώρας είναι οι καθυστερήσεις στις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλω όμως να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα θέμα εξίσου σημαντικό. Από πέρσι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία συνεργάζονται για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες και η μικρή ανταπόκριση της ομοσπονδίας έχει αυξήσει την πιθανότητα γενικής απεργίας μας κατά την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος Βραζιλίας στις 19 Απριλίου.

Αυτό μάλιστα μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, καθώς κατά τις τελευταίες ημέρες οι παίκτες δύο συλλόγων, της Κορίνθιανς και της Πόντε Πρέτα έπεσαν θύματα επιθέσεων φανατικών οπαδών που εισέβαλαν στα προπονητικά τους κέντρα και τους απείλησαν.

Η κίνησή μας ονομάζεται «Κοινή Λογική» και την ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο όταν ποδοσφαιριστές που επέστρεψαν στη χώρα από καριέρα στην Ευρώπη όπως ο Αλεξ της Φενέρμπαχτσε και ο Ζουάν της Ρόμα είδαν με απογοήτευση ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας. Παρά τα νέα γήπεδα για το Μουντιάλ, οι παίκτες υφιστάμεθα τις ίδιες κακές συνθήκες, όχι μόνο σε γήπεδα και αποδυτήρια αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, πέραν των καθυστερήσεων στους μισθούς πολλών από εμάς.

Τα προβλήματα επεκτείνονται στο επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων σε μια τεράστια χώρα, αλλά και στην κακή προσέγγιση του αθλήματος από οργανωτικής πλευράς.

Ηδη έχουμε μειωμένη προσέλευση θεατών στους αγώνες, και η κατάσταση αυτή αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και την εθνική μας ομάδα.

Πλέον η «Κοινή Λογική» αριθμεί πάνω από χίλια μέλη, και στην 34η αγωνιστική του περασμένου πρωταθλήματος κάναμε καθιστική διαμαρτυρία, πριν από την έναρξη των αγώνων.

Αφότου ξεκίνησα την κίνηση αυτή, αφέθηκα ελεύθερος από τον σύλλογο όπου αγωνιζόμουν το 2013, την Ατλέτικο Μινέιρο, και ώς τώρα δεν έχω καταφέρει να βρω ομάδα να αγωνιστώ το 2014. Είμαι 37 ετών αλλά μπορώ ακόμη να παίξω, ωστόσο περνά από το μυαλό μου ότι είναι ο ακτιβισμός που μου κλείνει τις πόρτες. Αν όμως αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσω για να μάθει ο κόσμος τα προβλήματά μας, μετά χαράς θα το κάνω. Είναι πιο σημαντικό να μάθουν και στο εξωτερικό τι συμβαίνει εδώ.

• Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας, με καριέρα στην Αρσεναλ και τον Παναθηναϊκό. Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή