Χιλή: Την πιο κατάλληλη στιγμή

Χιλή: Την πιο κατάλληλη στιγμή

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετικά ικανή ομάδα, που απαρτίζεται από ιδιαίτερα σπουδαίους ποδοσφαιριστές, είναι η Χιλή, έχοντας στις τάξεις της παίκτες που στελεχώνουν κορυφαίους συλλόγους του κόσμου.

Κορυφαίος της παίκτης είναι ο Αρτούρο Βιδάλ της Γιουβέντους, ο οποίος αγωνίζεται σε όλες σχεδόν τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, έχοντας εξαιρετική έφεση στο σκοράρισμα. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών παγκοσμίως, με άρτια τεχνική κατάρτιση, και τον ξεκάθαρο ηγέτη της πρωταθλήτριας Ιταλίας. Παράλληλα, ο Γκάρι Μεδέλ της Κάρντιφ, ο Μάουρο Ισλα της Γιουβέντους, αλλά και ο Αλέξις Σάντσες της Μπαρτσελόνα αποτελούν αξιόπιστες λύσεις στην αμυντική και επιθετική γραμμή, για μια ομάδα που έχει πολλές παρουσίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Οι συχνές παρουσίες δεν έχουν συνοδευτεί με κάποια κατάκτηση, αφού η εθνική ομάδα της χώρας έχει πανηγυρίσει μόνο την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, ως καλύτερη στιγμή στην ιστορία της. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 9 παγκόσμια κύπελλα συνυπολογίζοντας και το ερχόμενο της Βραζιλίας. Αρχηγός της είναι ο τερματοφύλακας Κλάουντιο Μπράβο της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Εκτός απροόπτου, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα γίνει ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα, καθώς υπολείπεται έξι του Λιονέλ Σάντσες.

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία του Χόρχε Σαμπάολι, του Αργεντινού προπονητή που έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Δεν έκανε ποτέ καριέρα ποδοσφαιριστή εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού και ασχολείται με την προπονητική από το 1992. Οδηγεί τη Χιλή από το 2012 και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, που άρχισε να μαθαίνει να νικάει βασισμένο στους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές.

Μετά την εποχή των Σάλας και Ζαμοράνο, των δύο ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Χιλή μοιάζει να είναι στο κατάλληλο χρονικό σημείο μιας επιτυχημένης παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μειονέκτημα είναι σίγουρα ο όμιλος όπου συμμετέχει, πλεονέκτημα το ότι αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα την Αυστραλία, συνεπώς μπορεί να βρεθεί εξαρχής σε θέση ισχύος. Υπό συνθήκες, ο συγκεκριμένος όμιλος μπορεί να δώσει πρόκριση στους τέσσερις βαθμούς, οπότε όλα είναι ανοιχτά.

Στην κατάταξη, βρίσκεται στη 15η θέση της FIFA, πέντε θέσεις κάτω από το ιστορικό υψηλό της 10ης θέσης που είχε βρεθεί το 2011. Αντιμετώπισε την Ισπανία σε φιλική αναμέτρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελβετία και αναδείχθηκε ισόπαλη, 2-2.

Προκρίθηκε στη διοργάνωση από την τρίτη θέση του ομίλου της ζώνης της Λατινικής Αμερικής, πίσω από Αργεντινή και Κολομβία.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην εθνική ομάδα της Χιλής, ο Χόρχε Σαμπάολι, έχει υιοθετήσει το σύστημα 3-3-1-3, που δίνει έμφαση στην πίεση ψηλά και στο γρήγορο γύρισμα της μπάλας. Η Αγγλία τα βρήκε σκούρα απέναντι σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, κάτι που μπορεί να συμβεί και με την Ισπανία και την Ολλανδία. Ο Σαμπάολι έχει κακές σχέσεις με τους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά η ομάδα του ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει

μέσα στο γήπεδο, και σίγουρα αυτό πιστώνεται στα θετικά του.

Χόρχε Σαμπάολι

Ημερομηνία Γέννησης: 13/3/1960

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Μπορεί o Κλαούντιο Μπράβο να φοράει συνήθως το περιβραχιόνιο, αλλά ο Γκάρι Μεντέλ είναι αυτός που αποτελεί την ψυχή των «Λας Ρόχας». Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι ο υπερβολικός ενθουσιασμός του τον κάνει μερικές φορές να γίνεται υπέρ το δέον επιθετικός, εξ ου και το παρατσούκλι «Πίτμπουλ» ή «Γκατούζο της Χιλής», αλλά, όταν καταφέρνει και λειτουργεί συντεταγμένα, βοηθάει τους συμπαίκτες του να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους.

Γκάρι Μεντέλ

Ημερομηνία Γέννησης: 3/8/1987

Σύλλογος: Κάρντιφ

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Μπράβο έχει εκπροσωπήσει πολλάκις τη Χιλή στις εθνικές νεώτερων ηλικιών. Έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ανδρών τον Ιούλιο του 2004, έδωσε το παρών στα προκριματικά του 2006 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική το 2010. Φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού όταν ο θρυλικός Μαρσέλο Σάλας κρέμασε τα παπούτσια του, και έκτοτε δεν το έχει βγάλει. Ο Κλαούντιο Μπράβο αποτελεί την εγγύηση πίσω από μια αρκετά προβληματική άμυνα.

Κλαούντιο Μπράβο

Ημερομηνία Γέννησης: 13/4/1983

Σύλλογος: Ρεάλ Σοσιεδάδ

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Χιλή: Την πιο κατάλληλη στιγμή-1

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης της Χιλής. Ο Αλέξις Σάντσες έγινε ο πρώτος Χιλιανός που έπαιξε με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, μετά

τη μεταγραφή του από την Ουντινέζε το 2011. Στις μέρες μας μετουσιώνει σε γκολ τις πάσες των Μέσι και Τσάβι. Το «παιδί θαύμα» συναγωνίζεται σε εκρηκτικότητα τον σκληροτράχηλο Γκάρι Μεντέλ και κατάφερε να γράψει ιστορία στη διάρκεια του φιλικού αγώνα εναντίον της

Αγγλίας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα με 2-0 των «Λιονταριών». Φέτος όσο ποτέ άλλοτε θα ήθελε να στραφούν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να κερδίσει πόντους στο χρηματιστήριο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μπορεί άνετα να παίξει ως κεντρικός ή ακραίος επιθετικός και να σμπαραλιάσει οποιαδήποτε άμυνα.

Αλέξις Σάντσες

Ημερομηνία Γέννησης: 19/12/1988

Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

14/6 Αυστραλία (Κουιάμπα 01:00)

18/6 Ισπανία (Ρίο ντε Ζανέιρο 22:00)

23/6 Ολλανδία (Σάο Πάολο 19:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

48 ολόκληρα χρόνια μεσολάβησαν ανάμεσα στις 2 νίκες που σημείωσε η Χιλή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στις 16 Ιουνίου 1962 κέρδισε τη Γιουγκοσλαβία για την τρίτη θέση και στις 16 Ιουνίου 2010 ο Ζαν Μποσεζούρ πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του εναντίον της Ονδούρας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Χιλή έχει το θράσος να τα βάζει με μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις, και αυτό ακριβώς θα κάνει και στη Βραζιλία για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή