Η Ισπανία κλείνει την «ψαλίδα» των τηλεοπτικών

Η Ισπανία κλείνει την «ψαλίδα» των τηλεοπτικών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μερική ρύθμιση της απολύτως ελεύθερης αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ισπανία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση της χώρας, με σκοπό να ελέγξει ώς ένα βαθμό τα δυσανάλογα μεγάλα έσοδα που εισπράττουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έναντι των υπολοίπων συλλόγων του ισπανικού πρωταθλήματος.

Οι δύο κολοσσοί του ποδοσφαίρου στην Ισπανία εισπράττουν σε ετήσια βάση 140 εκατ. ευρώ (η κάθε ομάδα) από την πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, που διεξάγεται χωρίς κεντρική διαχείριση. Ετσι, κάθε ομάδα λαμβάνει ό,τι της δίνει η αγορά με βάση τη ζήτηση από τα τηλεοπτικά κανάλια. Αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης έως σήμερα διαδικασίας είναι να φτάνουν τα δικαιώματα των Καταλανών και των Μαδριλένων να κοστίζουν έως και εξίμισι φορές περισσότερο από ό,τι αυτά της λιγότερο δημοφιλούς ομάδας.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ «πατρικίων και πληβείων» στο ισπανικό ποδόσφαιρο, που αποτελεί μία από τις βαριές βιομηχανίες της ιβηρικής χώρας, με τεράστια έσοδα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει επομένως την υποχρέωση να διαφυλάξει την ποιότητα του ελκυστικού αυτού προϊόντος, που εξασφαλίζει όχι μόνο χρήμα αλλά και πλούσια προβολή στην Ισπανία.

Oπως έγινε γνωστό από ηλεκτρονικό μήνυμα του προέδρου της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, και δημοσίευσε το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, η πρόταση που εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον νέο αθλητικό νόμο, που θα κατατεθεί μέσα στο έτος, προβλέπει τον περιορισμό αλλά όχι την «εξαφάνιση» του χάσματος μεταξύ των δύο μεγάλων και των άλλων ισπανικών συλλόγων.

Βάσει της πρότασης, από εξίμισι φορές υψηλότερα που είναι σήμερα τα έσοδα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα από την ομάδα με τα φθηνότερα δικαιώματα στη Λίγκα, η απόσταση θα μικρύνει εντός δύο ετών στις τέσσερις φορές – και πάλι δηλαδή θα παραμείνει μια μεγάλη διαφορά. Αυτό θα γίνει όχι με τη μείωση των χρημάτων που κατευθύνονται προς το Σαντιάγο Μπερναμπέου και το Καμπ Νου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά με την επιβολή ανώτατου ορίου στα σημερινά έσοδα των δύο μεγάλων και την ταυτόχρονη αύξηση των τηλεοπτικών εσόδων των υπόλοιπων ομάδων.

Αλλες λεπτομέρειες από τις διατάξεις του νόμου δεν έχουν διαρρεύσει προς το παρόν. Σίγουρα πάντως δεν προβλέπεται κεντρική διαχείριση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία κ.λπ. Οι περισσότερες ομάδες πωλούν τα δικαιώματά τους μέσω πρακτορείων, με κυρίαρχο «παίκτη» στη σχετική αγορά τη ΜίντιαΠρο. Υπάρχει όριο τριών ετών στη διάρκεια των συμβολαίων που μπορούν να συνάψουν με τέτοιες εταιρείες οι σύλλογοι, και η Ρεάλ πλήρωσε πρόστιμο 3,8 εκατ. ευρώ προ μηνών διότι έκανε συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας με τη ΜίντιαΠρο.

Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα διατηρούν με μεγάλη άνεση τις δύο πρώτες θέσεις στον κατάλογο των ποδοσφαιρικών συλλόγων με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο. Η Ρεάλ την περίοδο 2012-13 είχε έσοδα 518,9 εκατ. ευρώ και η Μπαρτσελόνα 482,6 εκατ. ευρώ, με τρίτη τη νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερν Μονάχου με έσοδα 431,2 εκατ. ευρώ. Η τρίτη ισπανική ομάδα στη σχετική λίστα είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, με έσοδα μόλις 120 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή