Οι «ηλεκτρικοί» ελληνικοί πάγκοι

Οι «ηλεκτρικοί» ελληνικοί πάγκοι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ξεπεράσει τα 2/3 του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, ήδη, τα 2/3 των ομάδων της έχουν αλλάξει τουλάχιστον μία φορά τον προπονητή τους. Οι 12 στις 18 επέλεξαν να προχωρήσουν σε ένα μικρό… ηλεκτροσόκ, όπως αρέσκονται να αναφέρουν οι διοικούντες, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και η διάθεση των παικτών. Πρόσφατο θύμα υπήρξε ο Χουμπ Στέφενς του ΠΑΟΚ, με τον Ολλανδό να αναφέρει κατά την αποχώρησή του πως δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, δεν είναι πρωτοφανές στην Ελλάδα. Ισα ίσα που, φέτος, οι περισσότεροι διοικούντες των ΠΑΕ δείχνουν αξιοθαύμαστη υπομονή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αν και 22 προπονητές… ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Πέρυσι, από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λιγκ, μόνο δύο άρχισαν και τελείωσαν με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο (Αστέρας/Τσιώλης, ΠΑΣ Γιάννινα/Χριστόπουλος).

Την αμέσως προηγούμενη περίοδο (2011-12), η Σούπερ Λιγκ έσπασε όλα τα… κοντέρ, αφού οι μισές ομάδες (8 από τις 16) κράτησαν τους προπονητές τους (Ολυμπιακός/Βαλβέρδε, Παναθηναϊκός/Φερέιρα, Ατρόμητος/Δώνης, ΠΑΟΚ/Μπόλονι, Λεβαδειακός/Παράσχος, ΟΦΗ/Αναστόπουλος, Ξάνθη/Ουζουνίδης, Eργοτέλης/Καραγεωργίου). Ωστόσο, η σεζόν αυτή μάλλον ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, αφού το 2010-11 έμειναν στις θέσεις τους μόνον τρεις (Ολυμπιακός /Βαλβέρδε, Ατρόμητος/Δώνης, Εργοτέλης/Καραγεωργίου) και το 2009-10 μόνον πέντε (ΠΑΟΚ/Σάντος, ΑΕΚ/Μπάγεβιτς, Ατρόμητος/Δώνης, Λάρισα/Ουζουνίδης, Εργοτέλης/Καραγεωργίου). Φέτος, οι έξι ομάδες που έμειναν… πιστές στους τεχνικούς τους έχουν ωφεληθεί από την επιλογή τους αυτή. Ο Ολυμπιακός στήριξε τον Μίτσελ στην αρχή της περιόδου και φθάνει σε ένα ακόμη πρωτάθλημα αλλά και σε αξιοπρόσεκτη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον Ατρόμητο εμπιστεύτηκαν από πέρυσι έναν… γυρολόγο όπως ο Γιώργος Παράσχος και τώρα βλέπουν την ομάδα τους στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Ο Παναθηναϊκός ρίσκαρε το καλοκαίρι με τον Γιάννη Αναστασίου και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, αφού οι «πράσινοι» παίζουν το ελκυστικότερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών. Αντίθετα, η Καλλονή προτίμησε την έμπειρη λύση του Γιάννη Μαντζουράκη στην παρθενική της εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία. Σε Αγρίνιο και Κομοτηνή παραμένουν οι Μάκης Χάβος και Ακης Μάντζιος οι οποίοι έχουν φέρει εις πέρας τις αποστολές τους σε Παναιτωλικό και Πανθρακικό, αντίστοιχα. Ακολουθώντας την κοινή λογική οι έξι… επιζήσαντες δεν θα κινδυνέψουν μέχρι το τέλος της περιόδου.

Η αλλαγή ενός προπονητή μεσούσης της σεζόν δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Δικαιωμένοι για την επιλογή τους μπορούν να αισθάνονται στον ΟΦΗ, τον Απόλλωνα και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οχι, όμως, και στον Αρη, τη Βέροια και τον Πλατανιά, όπου το συνεχόμενο πηγαινέλα των τεχνικών, μάλλον, προκάλεσε σύγχυση.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει και από την… ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αφού φέτος οι Καραγεωργίου, Τσιώλης, Παντελίδης, Πετράκης, Ουζουνίδης και Αναστόπουλος προπόνησαν πάνω από μία ομάδα στη Σούπερ Λίγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή