«Ψαλίδι» και έλεγχοι στον αθλητισμό

«Ψαλίδι» και έλεγχοι στον αθλητισμό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη είναι η πτώση των επιχορηγήσεων που δίνονται από τη ΓΓΑ στις αθλητικές ομοσπονδίες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ύψος των επιχορηγήσεων που ανακοινώθηκε χθες είναι κατά 50% περίπου μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη περικοπή.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η μείωση της επιχορήγησης το 2013 σε σχέση με το 2012 ήταν της τάξης του 30%, προκύπτει ότι τα δύο τελευταία χρόνια η επιχορήγηση στον ελληνικό αθλητισμό μειώθηκε κατά 65% έως 70%.

Οι μειώσεις των επιχορηγήσεων γίνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια αλλά κάθε χρόνο το ποσοστό μείωσης αυξάνεται. Η έναρξη των σταδιακών περικοπών έχει ως αφετηρία το 2011. Σε σχέση με το 2010, η μείωση στα αθλήματα «εθνικής προτεραιότητας» (στίβος, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, γυμναστική κ.ά.) ήταν της τάξης του 14%. Με απόλυτα νούμερα από 49.411.987 που ήταν η συνολική επιχορήγηση του 2010 μειώθηκε σε 32.905.230 το 2011.

Αλλη μεγάλη μείωση έγινε, όπως προαναφέρθηκε, το 2013 οπότε η συνολική επιχορήγηση ήταν κατά 30% μειωμένη σε σχέση με αυτήν του 2012.

Στον προϋπολογισμό για το 2014 το συνολικό ποσό που θα δοθεί στα οκτώ αθλήματα της «εθνικής αθλητικής προτεραιότητας» είναι 8.030.800, στα οκτώ αθλήματα της κατηγορίας «εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος (άρση βαρών, πάλη, ποδηλασία κ.ά.) το συνολικό ποσό είναι 1.960.000, στα «κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα» (ιππασία, ξιφασκία, πυγμαχία) το ποσό είναι 845.000, στα αθλήματα «ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχευμένη κρατική συμβολή» (καράτε, κρίκετ, παγκράτιο) είναι 100.000 και στα αθλήματα «ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση» (θαλάσσιο σκι, μπέιζμπολ, μοντέρνο πένταθλο) που αριθμητικά είναι περισσότερα 145.000 ευρώ.

Τέλος, το ποσό που προβλέπεται για «μη αθλητικές ομοσπονδίες και συνδέσμους» (ομοσπονδία προπονητών ποδοσφαίρου, ομοσπονδία διαιτητών ποδοσφαίρου, ΠΣΑΠ) είναι 161.600.

Συνολικά το ποσό που θα δοθεί σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες είναι 11.242.400.

Χθες ανακοινώθηκε η επανασύσταση του Ελεγκτικού Συμβουλίου το οποίου λειτουργούσε μέχρι το 2009. Εργο του είναι η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την οικονομική, διαχειριστική, σύννομη λειτουργία των Ομοσπονδιών, Σωματείων, Ενώσεων και άλλων επιχορηγούμενων φορέων αθλητισμού και κυρίως:

α) Η διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου κάθε άλλου στοιχείου που αποτελεί αντικείμενο του νόμου ή των καταστατικών των αθλητικών σωματείων, των ενώσεων και των ομοσπονδιών, καθώς και των άλλων επιχορηγούμενων φορέων.

β) Η διαπίστωση της τήρησης από τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των διατάξεων των νόμων, των διαταγμάτων, των υπουργικών αποφάσεων, των κανονισμών που αφορούν, διαχειριστικούς και λογιστικούς κανόνες, οι οποίοι επιβάλλονται από τον νόμο και από άλλες διατάξεις.

γ) Η γνωμοδότηση για περικοπή της επιχορήγησης, εφόσον διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις.

Ο έλεγχος διενεργείται τακτικά, μια φορά τον χρόνο και έκτακτα, οποτεδήποτε, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού που συνυπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκροτήθηκε Ελεγκτικό Συμβούλιο (σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει), το οποίο με την προηγούμενη σύνθεσή του λειτούργησε μέχρι το τέλος του 2009. Η θητεία του Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι διετής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή