Φυλάκιση τριάμισι ετών στον Χένες

Φυλάκιση τριάμισι ετών στον Χένες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύς έπεσε χθες ο πέλεκυς της γερμανικής Δικαιοσύνης επί του προέδρου της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καταδικάζοντας σε πρώτο βαθμό τον Ούλι Χένες σε φυλάκιση τριάμισι ετών με δικαίωμα έφεσης που έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο 62χρονος διοικητικός ηγέτης των Βαυαρών κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή φόρων ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, καθώς μετέφερε τα κέρδη της επιχείρησής του (εργοστάσιο αλλαντικών) σε αδήλωτο λογαριασμό στην Ελβετία επί χρόνια.

Ο Χένες αποχώρησε εμφανώς κλονισμένος από το δικαστήριο αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους, ενώ έχει δικαίωμα άσκησης της έφεσης εντός επτά ημερών, κάτι το οποίο θα πράξει, όπως δήλωσαν οι συνήγοροί του. Ο πρόεδρος της Μπάγερν είχε ομολογήσει πέρυσι την ενοχή του ελπίζοντας στην ευεργετική διάταξη του γερμανικού νόμου, που προβλέπει μεγάλη επιείκεια για τους φοροφυγάδες που ομολογούν το αδίκημά τους.

Ωστόσο, ο δικαστής Ρούπερτ Χάιντλ αποφάσισε πως η οικειοθελής ομολογία του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 με τη Δυτ. Γερμανία ήταν ατελής και μη ειλικρινής, άρα υπολειπόταν της βασικής απαίτησης του νόμου περί επιείκειας. Ο εισαγγελέας, μάλιστα, πρότεινε φυλάκιση πεντέμισι ετών και διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει κι εκείνος έφεση.

Αρχικά ο Χένες είχε ομολογήσει φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ. Οταν άρχισε όμως η δίκη τη Δευτέρα, παραδέχθηκε προς έκπληξη πολλών φοροδιαφυγή ύψους 18,5 εκατ. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 27,2 εκατ. κατόπιν κατάθεσης αρμόδιου εφοριακού λειτουργού, για να «κλείσει» τελικά στα 28,5 εκατ. ευρώ βάσει νέου υπολογισμού από το δικαστήριο.

Ούτε όμως το ελαφρυντικό της μεταμέλειας τού αναγνωρίστηκε. Ο δικαστής έκρινε ότι η καθυστερημένη ομολογία του προέδρου της Μπάγερν: «Δεν ήταν οικειοθελής, αλλά οδηγούμενη από τον φόβο της αποκάλυψης. Οπως ομολογήσατε, παίζατε με τον χρόνο», είπε στον κατηγορούμενο, ο οποίος δήλωσε ότι καθυστέρησε να ομολογήσει ελπίζοντας σε συμφωνία Γερμανίας – Ελβετίας για αμνηστία στους φοροφυγάδες, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

«Το ανώτερο δικαστήριο θα κρίνει εάν η οικειοθελής αποκάλυψή του ήταν έγκυρη, εν μέρει έγκυρη ή άκυρη», είπε ο δικηγόρος του Χένες, που ήλπιζε σε ποινή με αναστολή: «Το σημείο-κλειδί είναι η μεταχείρισή του, σαν να μην είχε παραδοθεί ο ίδιος».

Η Μπάγερν δεν προέβη σε κάποια δήλωση για την υπόθεση, παρά μόνο ανακοίνωσε ότι η διοίκησή της θα συνέλθει σύντομα για να λάβει αποφάσεις. Η υπόθεση έδειξε ότι ο νόμος διεθνώς είναι αυστηρός για όλους, ακόμη και τους ισχυρούς προέδρους δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων. Υπενθυμίζεται πως για φοροδιαφυγή στην υπόθεση της μεταγραφής του Νεϊμάρ αναμένεται να διωχθεί και ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, στην Ισπανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή