Γ. Ανδριανός: «Μένουν ως έχουν οι περικοπές»

Γ. Ανδριανός: «Μένουν ως έχουν οι περικοπές»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε… ένα βήμα πίσω δεν μπορεί να γίνει στο «ψαλίδισμα» της επιχορήγησης του αθλητισμού, διεμήνυσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών κατά τη συνάντησή τους στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Στην αρχή, οι παράγοντες ανέβασαν τους τόνους αλλά όταν ο κ. Ανδριανός άφησε ένα «παραθυράκι» ελπίδας για κάποιο επιπλέον ποσό όταν θα εγκριθεί η δόση, η ηρεμία επέστρεψε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον κάθε πρόεδρο να αναλύει τα προβλήματα του αθλήματός του.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου: «Κρατάω στα χέρια μου τα περιοδικά της ΕΟΕ με τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών για το 2012 και το 2013. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει αθλητισμός σε αυτή τη χώρα. Εκφράζω τον θυμό μου επειδή δεν θέλω να είμαστε εμείς αυτοί που επί των ημερών μας, θα σταματήσουν να πηγαίνουν οι αθλητές σε αγώνες και για ταξίδια στο εξωτερικό. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, πλέον ο αθλητισμός υπάρχει για να πληρώνει υπαλλήλους και όχι αθλητές», τόνισε, στην ομιλία του, ο κ. Καπράλος για να πάρει από τον κ. Ανδριανό την απάντηση: «Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, τα διαμορφώνει η δημοσιονομική συνθήκη, και μ’ αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να κινηθούμε».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ τόνισε ότι κάποιες από τις περικοπές των επιχορηγήσεων δείχνουν «ρεβανσισμό προς κάποιες ομοσπονδίες που τους κόπηκαν τα χρήματα μόνο και μόνο για να πληγούν συγκεκριμένα πρόσωπα». Από την πλευρά του, ο κ. Ανδριανός συμφώνησε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των ομοσπονδιών μπορούν να βελτιωθούν.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών είχαν ετοιμάσει προτάσεις με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Ο υπουργός Αθλητισμού υποσχέθηκε να μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών τις ιδέες για τη δημιουργία κινήτρων για χορηγίες, για την κλήρωση λαχείου για τον αθλητισμό, αλλά και για την αφιέρωση ενός ποσοστού από τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ και τις στοιχηματικές εταιρείες στον αθλητισμό. Επίσης, μίλησε για συγχώνευση ομοσπονδιών, για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ενώ θα εξετάσει σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ την πρόταση να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος των ελέγχων αντιντόπινγκ.

Σε προχθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργείου αναφερόταν η συγκρότηση του ελεγκτικού συμβουλίου, οι έλεγχοι του οποίου είχαν διακοπεί το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το είχαν ζητήσει και οι ομοσπονδίες αλλά θεώρησαν ότι η ανακοίνωση τη συγκεκριμένη στιγμή έκρυβε κάποια απειλή. Ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ξέρουμε το πώς διαχειρίζονται οι επιχορηγούμενοι, από το κράτος, φορείς τα χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη», ενώ ζήτησε να υπάρξει ένα ενιαίο μισθολόγιο για τους υπαλλήλους. «Απαράδεκτο να μην προχωράνε κάποιες Ομοσπονδίες στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Δεν μπορεί η πολιτεία να χρηματοδοτεί μισθούς προ κρίσης για υπάλληλους Ομοσπονδιών την ώρα που οι συντάξεις είναι εκεί που είναι, την ώρα που ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας παίρνει 1.300 ευρώ, την ώρα που οι καθηγητές πανεπιστημίου μετά βίας παίρνουν 1.000 ευρώ».

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού. Πολλοί από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν για τη χαμηλή επιχορήγηση που δεν καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ αναφέρθηκαν και στον κίνδυνο που υπάρχει να βρεθούν ως κατηγορούμενοι στα δικαστήρια εάν δεν τα πληρώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή