Αγγλία: Με νοοτροπία φαβορί στη Βραζιλία

Αγγλία: Με νοοτροπία φαβορί στη Βραζιλία

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Αγγλοι εμφανίζονται ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτό μάλλον, όμως, το πιστεύουν μόνο οι κάτοικοι του μεγάλου Νησιού, οι οποίοι κάθε τέσσερα χρόνια ονειρεύονται να ζήσουν στιγμές του μακρινού 1966. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως μετά τις επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες διάκρισης σε Εuro και Μουντιάλ, οι Αγγλοι έχουν ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών τους και αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια.

Με το κεφάλι χαμηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες τα «λιοντάρια» ετοιμάζονται να ορμήξουν στις βραζιλιάνικες αρένες, με σκοπό να μην αποτύχουν σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Το έργο τους είναι δύσκολο εξαρχής, αφού στον όμιλο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις Ιταλία και Ουρουγουάη και την υπολογίσιμη Κόστα Ρίκα. Η παλιά γενιά των Τζέραρντ, Λάμπαρντ και Κόουλ έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μία… ηρωική τελευταία παράσταση και να παραδώσει στη νέα γενιά μία ομάδα που δεν θα έχει την ταμπέλα της ηττοπάθειας. Η ποιότητα μπορεί να μην ξεχειλίζει στο ρόστερ των Αγγλων, ωστόσο, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εκτός από τις παλιοσειρές, οι Βρετανοί ποντάρουν αρκετά και στη νέα φουρνιά τους και συγκεκριμένα στους Ρος Μπάρκλεϊ, Τζακ Γουίλσιρ και Ντάνι Γουέλμπεκ. Ενα θετικό στοιχείο για τους Νησιώτες είναι η παρουσία ενός αξιόπιστου τερματοφύλακα, όπως ο Τζο Χαρτ της Μάντσεστερ Σίτι.

Η απόδοση των Ρούνι και Στάριτζ στην επίθεση θα αποτελέσει βαρόμετρο για μία ομάδα που μετά την κατάκτηση του 1966 περιορίζεται σε ρόλο… κομπάρσου. Η σημαντικότερη επιτυχία της, έκτοτε, ήταν η κατάληψη της 4ης θέσης το 1990 στην Ιταλία.

Προπονητής των «λιονταριών» είναι από το 2012 ο Ρόι Χότζον ο οποίος πήρε γεύση από μεγάλη διοργάνωση στο Εuro της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Εκεί, οι Αγγλοι που προσπαθούσαν να συνέλθουν από το αναπάντεχο διαζύγιο με τον Φάμπιο Καπέλο, είχαν φθάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκαν από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι. Το ταβάνι τους στη Βραζιλία δεν είναι πιο μακριά από την τελική οκτάδα, στην οποία δεν είχαν καταφέρει να βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010. Για να γίνει το παραπάνω βήμα θα πρέπει να καταπολεμηθεί και η εσωστρέφεια που σχεδόν ποτέ δεν έλειψε από τη βρετανική ομάδα η οποία λάτρευε να δημιουργεί ήρωες και… αντιήρωες. Από τον Μπέκαμ, τον Οουεν, τον Τέρι, τον Φέρντιναντ.

Για να προκριθεί η Αγγλία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας επέδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα στην προκριματική φάση. Σε όμιλο με Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Μολδαβία και Σαν Μαρίνο, η ομάδα του Χότζον κατέκτησε την πρώτη θέση, τερματίζοντας αήττητη με έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Αν και ο Χότζσον έχει σαφώς συντηρητική φιλοσοφία, με το ήρεμο πνεύμα που ακτινοβολεί η αξιοπρέπειά του και η εμπειρία του σε διεθνείς αγώνες, έχει αγαπηθεί από τα συνήθως σκληρά αγγλικά μέσα ενημέρωσης και έχει δείξει εμπιστοσύνη στα νέα ταλέντα της Αγγλίας ήδη πριν από τη Βραζιλία το 2014. Ο Χότζσον μετρά δύο μόνον ήττες στα πρώτα 23 παιχνίδια του – τα φιλικά εναντίον της Σουηδίας και της Χιλής, τον Νοέμβριο του 2012 και του 2013 αντίστοιχα. Ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ρεκόρ.

Ρόι Χότζσον

Ημερομηνία Γέννησης: 09/08/1947

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ευλογημένος με την κίνηση ενός πραγματικού καθαρόαιμου, ο Στίβεν Τζέραρντ έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας καλός αρχηγός: πάθος, ηρεμία υπό πίεση και εμπειρία σε μεγάλους και δύσκολους αγώνες. Στις προσωπικές διακρίσεις του περιλαμβάνονται ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Κύπελλο UEFA και δύο Σούπερ Καπ. Έγινε αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας λίγο πριν από το Euro 2012 και μπήκε στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά εκείνου.

Στίβεν Τζέραρντ

Ημερομηνία Γέννησης: 30/05/1980

Σύλλογος: Λίβερπουλ

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Τσαρλς Τζόζεφ Τζον Χαρτ κέρδισε το Χρυσό Γάντι της Barclays για τις αγωνιστικές του επιδόσεις σε τρεις συνεχόμενες σεζόν, 2010-2013. Παρά το γεγονός ότι αυτή την αγωνιστική περίοδο η απόδοσή του εμφανίζει κάποια σκαμπανεβάσματα στην Πρέμιερ Λιγκ, παραμένει νούμερο 1 τερματοφύλακας για τη χώρα του. Αν η Αγγλία χρειαστεί να παίξει στα πέναλτι την πρόκρισή της, μάλλον θα επιστρέψει στην πατρίδα του ως ήρωας.

Τζο Χαρτ

Ημερομηνία Γέννησης: 19/04/1987

Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αγγλία: Με νοοτροπία φαβορί στη Βραζιλία-1

Ίσως το μοναδικό αστέρι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης στην ομάδα της Αγγλίας. Για άλλη μια φορά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξαναγίνει το πρόσωπο εκείνο που καθήλωσε τον φίλαθλο κόσμο όταν έγινε –σε ηλικία μόλις 19 ετών– ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, βρίσκοντας δίχτυα τέσσερις φορές στο τουρνουά. Απογοήτευσε στην επόμενη διοργάνωση, αλλά εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει τις καλύτερες άμυνες του κόσμου. Σήμερα, στα 28 του, βρίσκεται στην ακμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας και έχει ανάγκη να δείξει ποιος πραγματικά είναι, ειδικά μετά την καταστροφική χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Γουέιν Ρούνεϊ

Ημερομηνία Γέννησης: 24/10/1985

Σύλλογος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Στον ιστορικό πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου της Αγγλίας με τη Σκοτία, όλοι οι Άγγλοι παίκτες φορούσαν καπέλα κρίκετ, ενώ οι Σκοτσέζοι φορούσαν κουκούλες. Έκτοτε καθιερώθηκε η χρήση καπέλου από τους οπαδούς της ομάδας σε διεθνείς αγώνες.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Αγγλία πρέπει να πάρειτουλάχιστον έναν βαθμό από τους Ιταλούς στο Μανάους, για να έχει ελπίδες πρόκρισης στον όμιλο αυτό. Ωστόσο, δύσκολα θα προχωρήσει πέρα από τους 16.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/06 Ιταλία (Μανάους 01:00)

19/06 Ουρουγουάη (Σάο Πάολο τις 22:00)

24/06 Κόστα Ρίκα (Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή