Κόστα Ρίκα: Σε ρόλο ρυθμιστή στον όμιλο

Κόστα Ρίκα: Σε ρόλο ρυθμιστή στον όμιλο

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντιπάλους την Αγγλία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη, στον Δ΄ όμιλο η Κόστα Ρίκα δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα περισσότερο πέρα από μία τιμητική παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας. Δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση, ωστόσο, μπορεί να κρίνει την πρόκριση των άλλων. Η ομάδα από την Κεντρική Αμερική θα αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή στο γκρουπ και όποια ομάδα δεν καταφέρει να τη νικήσει, θα έχει χάσει μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων για να πάρει το εισιτήριο για τη φάση των 16.

Η Κόστα Ρίκα επανέρχεται σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την απουσία της στη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής. Θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη ομάδα από τις επτά χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς) και έχει μετάσχει σε τρεις διοργανώσεις, δίνοντας συνολικά δέκα αγώνες σε τελική φάση Μουντιάλ. Με ρεκόρ τρεις νίκες, μία ισοπαλία και έξι ήττες, η Κόστα Ρίκα συνήθως στέκεται αξιοπρεπώς στα γήπεδα όπου αγωνίζεται. Καλύτερή της παρουσία παραμένει αυτή στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 όταν σε όμιλο με Βραζιλία, Σκωτία και Σουηδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, περνώντας στους 16. Εκεί, αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία από την οποία ηττήθηκε με 4-1.

Η τωρινή ομάδα αποτελείται κυρίως από νεαρούς παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν εικόνες από ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Ο Τζόελ Κάμπελ του Ολυμπιακού (δανεικός από την Αρσεναλ), ο τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας που κάνει εξαιρετική χρονιά στη Λεβάντε, ο Τζούνιορ Ντίαζ της Μάιντζ, ο Μπράιαν Ρουίζ της Αϊντχόφεν, ο Μπράιαν Οβιέδο της Εβερτον αλλά και ο Αλβάρο Σαμπόριο που έχει περάσει από τη Σιόν και την Μπρίστολ είναι παίκτες που έχουν την εμπειρία ή την ποιότητα να διαχειριστούν μία διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θετικό πρόσημο έχει και η επιστροφή του Χόρχε Λουίς Πίντο στον πάγκο της ομάδας. Ο Κολομβιανός είχε αναλάβει ξανά την Κόστα Ρίκα το 2004 χωρίς, όμως, επιτυχία. Τώρα, φαίνεται πως έχει βρει την κατάλληλη συνταγή, δημιουργώντας μία ομάδα που βασίζεται πολύ στην ταχύτητά της.

Για να βρεθεί η Κόστα Ρίκα στη Βραζιλία χρειάστηκε να προκριθεί ως δεύτερη από τον προκριματικό όμιλο της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής. Τερμάτισε πίσω από τις ΗΠΑ και μπροστά από την Ονδούρα, το Μεξικό, τον Παναμά και την Τζαμάικα, παίρνοντας απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ. Στα πρόσφατα φιλικά της παιχνίδια, η Κόστα Ρίκα είχε προβληματίσει με την απόδοσή της και κυρίως με τα αποτελέσματά της (ήττες από Αυστραλία με 0-1, από Χιλή με 0-4 και από Νότιο Κορέα με 0-1). Τα χαμόγελα επέστρεψαν στον πρόσφατο αγώνα με την Παραγουάη στο Σαν Χοσέ όπου η παρέα του Κάμπελ επικράτησε με 2-1, με τον μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού να σημειώνει ένα εντυπωσιακό γκολ.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Σήμερα, στη 2η θητεία του ως ομοσπονδιακού τεχνικού, ο Χόρχε Λουίς Πίντο έχει στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες σε επίπεδο συλλόγων (πρωταθλήματα στην Κόστα Ρίκα, την Κολομβία, το Περού και τη Βενεζουέλα). Απολύθηκε τελευταία φορά από τον πάγκο της εθνικής, καθώς χρεώθηκε την αποτυχία πρόκρισης της ομάδας στο Μουντιάλ του 2006. Αφού του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, ο Πίντο οδήγησε την Κόστα Ρίκα στην τελική φάση του 2014. Έχει έντονο και απρόβλεπτο χαρακτήρα.

Χόρχε Λουίς Πίντο

Ημερομηνία Γέννησης: 16/12/1952

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο αρχηγός της Κόστα Ρίκα έκανε μεγάλο λάθος αφήνοντας την Τβέντε για να πάει στη Φούλαμ της Πρέμιερ Λιγκ. Ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός αγώνων τη μισή σεζόν, και πέτυχε μόλις 5 γκολ σε 31 εμφανίσεις ως βασικός όταν επέστρεψε. Έτσι η συμβολή του κρίνεται από υποτονική έως ανύπαρκτη. Ευτυχώς για τους «Λος Τίκος», δείχνει ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Μπράιαν Ρουίζ

Ημερομηνία Γέννησης: 18/08/1985

Σύλλογος: Αϊτχόφεν

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Λα Λίγκα μόλις το 2011-2012, και κατόπιν παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Λεβάντε, στην οποία πλέον αγωνίζεται ως βασικός. Κατά έναν περίεργο τρόπο, έκανε καλύτερες εμφανίσεις με την εθνική, φτάνοντας να στεφθεί ακόμη και καλύτερος τερματοφύλακας Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής το 2009. Σίγουρα, στις 14 Ιουνίου, στο εναρκτήριο παιχνίδι της Κόστα Ρίκα κόντρα στους Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι, θα έχει πολλή δουλειά.

Κέιλορ Νάβας

Ημερομηνία Γέννησης: 15/12/1986

Σύλλογος: Λεβάντε

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Κόστα Ρίκα: Σε ρόλο ρυθμιστή στον όμιλο-1

Παρότι είναι πιο γνωστός στη χώρα μας απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Τζόελ Κάμπελ θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για τους τρεις επιφανείς αντιπάλους του στον τέταρτο όμιλο, καθώς είναι προικισμένος με μεγάλη ταχύτητα. Μπορεί να παίξει είτε ως κεντρικός επιθετικός είτε στα άκρα. Σημείωσε κρίσιμα γκολ στους προκριματικούς αγώνες, ένα εκ των οποίων στην αποφασιστική νίκη της Κόστα Ρίκα επί των ΗΠΑ. Ανήκει στην Άρσεναλ, αλλά έχει κάνει καριέρα περισσότερο ως δανεικός τις τρεις τελευταίες σεζόν σε ομάδες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίζεται την τελευταία περίοδο, δείχνει να έχει βρει το κατάλληλο περιβάλλον που του επιτρέπει να ξεδιπλώσει και να δείξει σε όλο του το εύρος το ποδοσφαιρικό του ταλέντο.

Τζόελ Κάμπελ

Ημερομηνία Γέννησης: 26/06/1992

Σύλλογος: Ολυμπιακός

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Αν δεν έρθει τέταρτη στον όμιλό της, η Κόστα Ρίκα θα πρέπει να επιστρέψει σπίτι υπερήφανη. Η κλήρωση των ομίλων την έχει αδικήσει, και η μηδενική συγκομιδή βαθμών μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο Πάουλο Γουάντσοπ έβαλε την Κόστα Ρίκα στο χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όταν «έβγαζε μάτια» στις Ντέρμπι Κάουντι (1996-1999), Γουέστ Χαμ (1999-1900) και Μάντσεστερ Σίτι (2000-2004) σκοράροντας 23, 12 και 27 γκολ αντίστοιχα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

14/06 Ουρουγουάη (Φορταλέζα 22:00)

20/06 Ιταλία (Ρεσίφε 19:00)

24/06 Αγγλία (Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή