Μέθοδος – ελπίδα κατά του ντόπινγκ

Μέθοδος – ελπίδα κατά του ντόπινγκ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επαναστατική και πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών σε δείγματα που δίνουν οι αθλητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, λέγοντας ότι είναι 1.000 φορές πιο ακριβής από τις συμβατικές.

Οπως αποκάλυψαν χθες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Ντάνιελ Αρμστρονγκ έφτασαν σε μέθοδο ικανή να ανιχνεύσει υπολείμματα απαγορευμένων ουσιών πολύ μικρότερου μεγέθους και για πολύ περισσότερο χρόνο από τις έως τώρα συνήθεις διαδικασίες ελέγχου.

«Η ποσότητα του αναβολικού που έχει πάρει κάποιος ή ο χρόνος κατά τον οποίον το πήρε δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον χημικό αναλυτή. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ελέγξει κανείς, είναι πόσο ευαίσθητη είναι η μέθοδός του. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε υπερευαίσθητες μεθόδους που θα διευρύνουν το παράθυρο ανίχνευσης, και ίσως έχουμε την πλέον ευαίσθητη μέθοδο στον κόσμο», είπε στο συνέδριο ο δρ Αρμστρονγκ.

Εξήγησε ότι τα ίχνη των αναβολικών, και ιδιαιτέρως των διεγερτικών, διασπώνται γρήγορα μέσα στον οργανισμό ώστε να αφομοιωθούν και μετά από λίγες ημέρες δεν ανιχνεύονται από τους συμβατικούς ελέγχους. Η διαδικασία του εργαστηρίου του δρος Αρμστρονγκ συγκεντρώνει μέσω ιονισμού τα σωματίδια των απαγορευμένων ουσιών που έχουν σκορπιστεί στον οργανισμό ώστε να είναι και πάλι ανιχνεύσιμα. Ετσι, όπως καταδείχθηκε κατά το συνέδριο στο Ντάλας, η τεχνική αυτή είναι τόσο ευαίσθητη ώστε να ανιχνεύει ένα σωματίδιο αναβολικού ανά εκατομμύριο στα ούρα, ποσοστό κατά μέσο όρο 1.000 φορές μεγαλύτερο από το συμβατικό.

Kρούσματα στην Αρση

Ακόμα μία ομαδική χρήση απαγορευμένων ουσιών από αρσιβαρίστες ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πέντε αθλητές από την εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν «θετικοί». Πρόκειται για τους Βαλεντί Χριστόφ (62κ.), Σίλβια Αγκέλοβα (48), Ιντιγαμ Ζαΐροφ (94), Σάρνταρ Γκασάνοφ (69) και Ζουλφούγκαρ Σουλεϊμάνοφ (62). Οι πέντε αρσιβαρίστες είχαν κατακτήσει, συνολικά, 14 μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013 τα οποία θα τους αφαιρεθούν, ενώ θα τιμωρηθούν και με ποινή αποκλεισμού από δύο έως τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή