Ντέρμπι με… εκατομμύρια κίνητρα

Ντέρμπι με… εκατομμύρια κίνητρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 112 χρόνια πίσω, στο Ιπποδρόμιο της Μαδρίτης, δύο ομάδες ξεκίνησαν να γράφουν τον πρόλογο μιας ιστορίας, που εξελίχθηκε σε ένα από τα ιστορικότερα κεφάλαια της ποδοσφαιρικής Βίβλου. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στις 12 Μαΐου 1902 για τον ημιτελικό του Κυπέλλου της Στέψης (ανεπίσημος πρόγονος του Κυπέλλου Ισπανίας) με τους Καταλανούς να αναδεικνύονται νικητές με 3-1. Εκτοτε, για όλες τις διοργανώσεις οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν άλλες 257 φορές και, κάθε φορά, υπήρχε και ένα διαφορετικό κίνητρο.

Ετσι κι αύριο το βράδυ (22.00) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», Καστιγιάνοι και Καταλανοί θα έρθουν ξανά αντιμέτωποι, με φόντο τον τίτλο, το γόητρο και φυσικά τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που περιτριγυρίζουν τους δύο συλλόγους. Το μόνο κοινό που θα έχει η αυριανή αναμέτρηση με εκείνης του 1902 θα είναι η παρουσία 22 ποδοσφαιριστών εντός τεσσάρων γραμμών ενός γηπέδου.

Η χρηματιστηριακή αξία του αυριανού ντέρμπι σπάει όλα τα κοντέρ της λογικής, αφού το άθροισμα των προϋπολογισμών των δύο ομάδων ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ! Μόνο οι ετήσιες αποδοχές των Ρονάλντο, Μπέιλ, Μέσι και Νεϊμάρ κοστίζουν συνολικά σε Ρεάλ και Μπάρτσα πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Ανάλογα, βέβαια, είναι και τα έσοδα των δύο συλλόγων, καθώς κάθε χρόνο φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πιο πλούσιων ομάδων του κόσμου. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θέλει τους περισσότερους ισπανικούς συλλόγους να έχουν φορολογικές εκκρεμότητες, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα και έκθεση της Κομισιόν. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες… Ολα αυτά συμβαίνουν πίσω από τη βιτρίνα. Μπροστά, το προϊόν είναι ελκυστικότατο και πώς θα μπορούσε να μην είναι όταν στο «Μπερναμπέου» θα παραταχθούν μερικοί από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Το διακύβευμα είναι αρκετά μεγάλο, αφού και οι δύο ομάδες βρίσκονται στην κούρσα του τίτλου. Η πρωτοπόρος Ρεάλ θέλει με νίκη να πετάξει εκτός διεκδίκησης την Μπαρτσελόνα, αυξάνοντας τη διαφορά στους επτά βαθμούς, εννιά αγωνιστικές πριν από το τέλος της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αντίθετα, με νίκη οι Καταλανοί μένουν ζωντανοί στο κυνήγι του τίτλου και μεταφέρουν το άγχος στους αντιπάλους τους.

Το χρίσμα του φαβορί ανήκει στους γηπεδούχους οι οποίοι δείχνουν περισσότερη σταθερότητα στη μετά Μουρίνιο εποχή από ό,τι δείχνουν οι «μπλαουγκράνα» από τότε που αποχώρησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο τεχνικός των Καστιγιάνων, Κάρλο Αντσελότι, έχει δημιουργήσει μία μηχανή επιθετικού ποδοσφαίρου στην οποία ηγείται ο αφιονισμένος τον τελευταίο καιρό Κριστιάνο Ρονάλντο. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα μοιάζει «στοιχειωμένη» από τον τρόπο παιχνιδιού που είχε επιβάλει ο Γκουαρδιόλα, με τον Τάτα Μαρτίνο να μην έχει βρει ακόμα τη χρυσή τομή μεταξύ της παλιάς και της νέας Μπάρτσα.

Πάντως, ο τίτλος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των δύο, αφού ανάμεσά τους καιροφυλακτεί η Ατλέτικο Μαδρίτης που περιμένει με κάθε καλή διάθεση όποιο βαθμολογικό δώρο της προσφέρουν οι δύο «γίγαντες» της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή