Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα στη μάχη κατά του ντόπινγκ

Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα στη μάχη κατά του ντόπινγκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές φέρεται να έχει καταφέρει η επιστήμη της Χημείας, με την ανακοίνωση από Αμερικανούς επιστήμονες ότι ανακάλυψαν μέθοδο ανίχνευσης αναβολικών στον οργανισμό του ανθρώπου που είναι 1.000 φορές πιο αποτελεσματική από αυτές που χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

πως αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο Δρ Ντάνιελ Αρμστρονγκ και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που συγκεντρώνει μέσω ιονισμού τα σκορπισμένα στον ανθρώπινο οργανισμό σωματίδια των απαγορευμένων ουσιών και τα καθιστά εκ νέου ανιχνεύσιμα, όπως ήταν λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

Η μέθοδος πάντως αυτή δεν «διατείνεται» ότι μπορεί να ελέγξει και άλλες ουσίες από όσες τα σημερινά τεστ ήδη μπορούν να εντοπίσουν. Απλώς δρα ως πολλαπλασιαστής της ικανότητας ανίχνευσης των γνωστών αναβολικών διά των ισχυουσών μεθόδων. Ειδικά τα διεγερτικά φάρμακα, όπως οι αμφεταμίνες ή το σπιντ, διαλύονται άμεσα από τον οργανισμό και τον τονώνουν, χαρίζοντας στους αθλητές περισσότερη αντοχή ενώ μόνο από τύχη (ή… καλοθελητές) μπορούν να ανιχνευθούν εγκαίρως.

Η νέα μέθοδος, που φέρει το ελληνοφανές ακρωνύμιο PIESI, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει και την ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό των αθλητών. Κι αν συνήθως οι αθλητές αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνεύματος πριν από αγώνες υπάρχουν αθλήματα ακριβείας όπως η σκοποβολή όπου αθλητές καταναλώνουν αλκοόλ και καταπραϋντικά φάρμακα ώστε να χαλαρώνουν τους μύες τους και να τους ελέγχουν ευκολότερα, όπως εξήγησε ο Δρ Αρμστρονγκ.

Πολύ σημαντικό για την πρακτική εφαρμογή της νέας μεθόδου είναι ότι αυτή δεν απαιτεί κάποιο νέο εξοπλισμό για τα εργαστήρια ελέγχου. Χρειάζεται μόνο η χρήση ενός συστατικού επιπλέον κατά τη συνήθη διαδικασία ελέγχου των δειγμάτων, και η χημική αυτή ουσία είναι ήδη στο εμπόριο χωρίς να κοστίζει κάτι το ιδιαίτερο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Η PIESI ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε διαδικασίες ανίχνευσης ρυπαντών της ατμόσφαιρας που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, όπως σε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Στις εφαρμογές αυτές η νέα μέθοδος φτάνει να είναι έως και 100.000 φορές (!) πιο αποτελεσματική από τις άλλες μεθόδους ανίχνευσης.

Η Αμερικανική Χημική Εταιρεία ανέλαβε να μελετήσει τη νέα αυτή μέθοδο, κι έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχει αποφύγει προς το παρόν να προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γερμανό φαρμακολόγο Φριτς Ζέργκελ, ειδικό σε θέματα ντόπινγκ, που είπε ότι «πρόκειται για κάτι δυνητικά ενδιαφέρον και χρήσιμο, που όμως πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτή η αυξημένη ευαισθησία του ελέγχου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και ο WADA δεν θα αργήσει να αποφανθεί.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το ντόπινγκ είναι πολύ πιο μπροστά στην ενίσχυση των αθλητών με ουσίες που είτε απαγορεύονται αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν, είτε δεν έχουν καν μπει ακόμη στη λίστα των απαγορευμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή