Γαλλία: Θα επιδιώξει ολική επαναφορά

Γαλλία: Θα επιδιώξει ολική επαναφορά

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τέλος στην πτωτική της πορεία θα επιδιώξει να βάλει στα γήπεδα της Βραζιλίας η Εθνική Γαλλίας. Η δευτεραθλήτρια κόσμου το 2006, στα οκτώ χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αποτυχίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Αποκλεισμοί στη φάση των ομίλων σε Euro 2008 και Μουντιάλ 2010 (χωρίς να σημειώσει νίκη) και πρόκριση με… ιδρώτα στους «8» του Euro 2012, όπου τέθηκε εύκολα εκτός συνέχειας από την Ισπανία.

Μπορεί να μη διαθέτει παίκτες της αξίας του Ζιντάν ή του Ανρί, ωστόσο το ρόστερ της είναι υπολογίσιμο και πολύ πιο έμπειρο από ό,τι στα προηγούμενα τουρνουά. Στον Ε΄ όμιλο με αντιπάλους την Ελβετία, τον Ισημερινό και την Ονδούρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και θα πρέπει να δείξει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη στις νοκ άουτ αναμετρήσεις.

Φρανκ Ριμπερί και Καρίμ Μπενζεμά αποτελούν τα βαριά χαρτιά της επιθετικής γραμμής, ωστόσο τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον Πολ Πογκμπά, ο οποίος εμφανίζεται ως το επόμενο μεγάλο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου. Επίσης, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντιντιέ Ντεσάν σηματοδότησε τη σταδιακή ανανέωση του ρόστερ, με σκοπό να αναδειχθεί η νέα γενιά των «τρικολόρ». Πλην του Πογκμπά, υπάρχουν παίκτες όπως οι Ραφαέλ Βαράν, Μαμαντού Σακό, Αντουάν Γκρίζμαν, Μούσα Σισοκό, που αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην πρωταθλήτρια κόσμου του 1998 και πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2000.

Ο Ντεσάν αναλαμβάνοντας τα ηνία της ομάδας, το 2012, είχε έναν ακόμη δύσκολο στόχο να πετύχει, αφού έπρεπε πρώτα από όλα να «φτιάξει» τα αποδυτήρια. Οι μνήμες από το φιάσκο του 2010 στη Νότιο Αφρική ήταν ακόμη νωπές. Αγώνες… μποξ σε αποδυτήρια και αεροπλάνα (Ριμπερί – Γκουργκίφ), αποπομπές παικτών (Ανελκά) και η γενικότερη εκτός ελέγχου κατάσταση επί Ντομενέκ προσπάθησε να ομαλοποιηθεί αρχικά από τον Λοράν Μπλαν και τελικά επιτεύχθηκε από τον Ντεσάν, ο οποίος έχει πάρει και την απαραίτητη έγκριση του Ριμπερί, που πρόσφατα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίζεται ο προπονητής του τα θέματα της ομάδας.

Η Γαλλία θα βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας κλείνοντας το εισιτήριό της την τελευταία στιγμή. Σε όμιλο με Ισπανία, Φινλανδία, Γεωργία και Λευκορωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση και οδηγήθηκε στη διαδικασία των μπαράζ. Εκεί, αντιμετώπισε την Ουκρανία και λίγο έλειψε να γνωρίσει ένα ακόμα «Βατερλώ». Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 2-0 και στη ρεβάνς του Παρισιού κλήθηκε να επιστρατεύσει όλο το ταλέντο και την ποιότητά της για να αναστρέψει την κατάσταση. Με ηγέτη τον Ριμπερί, οι «τρικολόρ» έφθασαν στη μεγάλη ανατροπή (3-0), βοηθούμενοι βέβαια και από κάποια διαιτητικά σφυρίγματα…

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Στίβεν Τζέραρντ τον έχει χαρακτηρίσει «Κτήνος», και είναι αλήθεια πως ο Μαμαντού Σακό είναι ένας από τους δυνατότερους κεντρικούς αμυντικούς παγκοσμίως. Βράχος στην άμυνα, πολιορκητικός κριός μπροστά, σηκώνει πάντοτε το γάντι είτε μέσα στα γήπεδα είτε έξω. Πήγε στη Λίβερπουλ από την Παρί Σεν Ζερμέν, παρόλο που οι Γάλλοι δεν ήθελαν να τον δώσουν. Ο Ουγκό Λορίς φοράει το περιβραχιόνιο, αλλά ο Σακό είναι η ψυχή της ομάδας.

Μαμαντού Σακό

Ημερομηνία Γέννησης: 13/02/1990 – Σύλλογος: Λίβερπουλ

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Λορίς ανακηρύχθηκε τρεις φορές τερματοφύλακας της χρονιάς, όσο έπαιζε στη Λιόν, αλλά στην Πρέμιερ Λιγκ η μέχρι τώρα πορεία του είναι ταραχώδης. Έχει προλάβει, ωστόσο, να επιδείξει τα αντανακλαστικά του καθώς και την ηγετική του φυσιογνωμία, χάρη στα οποία έχει κερδίσει το σεβασμό στην πατρίδα του. Έγινε για πρώτη φορά αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και θα την οδηγήσει και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ουγκό Λορίς

Ημερομηνία Γέννησης: 26/12/1986 – Σύλλογος: Τότεναμ

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ως παίκτης, ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παλμαρέ επιτυχιών: κέρδισε Παγκόσμιο Κύπελλο, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και πολλούς εθνικούς τίτλους σε μια περίοδο 16 χρόνων, μοιράζοντας το παιχνίδι με ηρεμία και δίνοντας την μπάλα στους πιο ταλαντούχους συμπαίκτες του. Απαιτεί σεβασμό από τα αποδυτήρια και αντεπεξέρχεται εξαιρετικά αποτελεσματικά υπό πιεστικές και αντίξοες συνθήκες. Ο ίδιος πιστεύει ότι φέτος είναι η χρονιά της Γαλλίας.

Ντιντιέ Ντεσάν

Ημερομηνία Γέννησης: 15/10/1968

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Γαλλία: Θα επιδιώξει ολική επαναφορά-1

Ο Ζινεντίν Ζιντάν τον περιέγραψε σαν «το κόσμημα του γαλλικού ποδοσφαίρου», και η αλήθεια είναι πως ο Φρανκ Ριμπερί αποτελεί το βασικό συστατικό για την όποια επιτυχία της γαλλικής εθνικής ομάδας. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με μοναδικές ικανότητες, που μπορεί να «γυρίσει» οποιοδήποτε ματς σε μια στιγμή μεγαλοφυούς έμπνευσης. Έχει αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης από την UEFA τη σεζόν 2012-2013, αφήνοντας πίσω του τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, και πλέον θεωρείται ισάξιός τους. Γνωστός πλακατζής εκτός γηπέδου, ο Ριμπερί μάλλον είναι ο μοναδικός διεθνής της Γαλλίας που θα μπορέσει να κάνει τους συμπατριώτες του να χαμογελάσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.

Φρανκ Ριμπερί

Ημερομηνία Γέννησης: 07/04/1983 – Σύλλογος: Μπάγερν Μονάχου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/06 Ονδούρα

(Πόρτου Αλέγκρε 22:00)

20/06 Ελβετία

(Σαλβαντόρ 22:00)

25/06 Εκουαδόρ

(Ρίο ντε Ζανέιρο 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες που έχουν καταφέρει να είναι συγχρόνως πρωταθλήτριες Ευρώπης και κόσμου, άθλο που κατάφερε κερδίζοντας 3-0 τη Βραζιλία στον τελικό του 1998, αλλά και κατακτώντας το Euro του 2000.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Πλαισιωμένη από μέτριες ομάδες στη φάση των ομίλων, η Γαλλία πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένη και να περάσει από τον όμιλο χωρίς κάρτες και τραυματισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή