ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βία κατά του Τύπου

via-kata-toy-typoy-2014942

Και οι απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα ήταν η σειρά του αθλητικού συντάκτη Σωτήρη Βετάκη. Λίγες εβδομάδες πριν βρήκε το αυτοκίνητό του σπασμένο ο αρθρογράφος της «Κ» Πάσχος Μανδραβέλης. Και, δυστυχώς, τίποτα και ουδείς μάς εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν και άλλα θύματα.

Το χειρότερο είναι πως δεν δείχνει να συγκινείται κάποιος από τη «νέα τάξη» πραγμάτων που πάει να καθιερωθεί. Ο ΠΣΑΤ και η ΕΣΗΕΑ βγάζουν τις τυποποιημένες ανακοινώσεις τους και μέχρι εκεί. Σε μία, άντε δύο μέρες, το συμβάν ξεχνιέται, μέχρι να συμβεί το επόμενο.

Αλήθεια, μπορεί να πιστέψει κανείς πως οι θύτες είναι… αγανακτισμένοι οπαδοί ή πολίτες, που προσπαθούν με τη βία να εκδηλώσουν την αντίρρησή τους στα γραφόμενα; Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον βλακώδες, αφού πιθανόν ούτε να τα έχουν διαβάσει και, πολύ περισσότερο, ούτε καν να γνωρίζουν τα θύματά τους.

Επομένως, η κοινή λογική λέει πως από κάπου κατευθύνονται και λαμβάνουν τις εντολές. Και αυτό αποτελεί μέγα κίνδυνο και για τη δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση τη δημοκρατία. Η οποία σίγουρα διαθέτει τη δύναμη και τα μέσα να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο του άμεσου εκβιασμού του Τύπου. Αρκεί οι υπεύθυνοι να το θελήσουν, χωρίς να υποκύπτουν και οι ίδιοι σε εκβιαστικά διλήμματα.

Διότι έχουμε ακούσει πολλές φορές να ψιθυρίζεται από τους διαφωνούντες το «καλά τού έκαναν με αυτά που γράφει…». Δεν μπορούν να σκεφτούν όμως πως υπάρχουν και οι άλλοι, που δεν συμφωνούν μαζί τους. Οπότε κάποια στιγμή θα τους βρουν μπροστά τους. Γιατί όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, κινδυνεύει και το δικό σου.