Βαριά ποινή στην Μπαρτσελόνα για ανήλικους ποδοσφαιριστές

Βαριά ποινή στην Μπαρτσελόνα για ανήλικους ποδοσφαιριστές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… παιδομάζωμα που επιχείρησε η Μπαρτσελόνα είχε σοβαρές επιπτώσεις, αφού χθες τιμωρήθηκε με εφέσιμη στέρηση μεταγραφών για ένα χρόνο, καθώς η FIFA διαπίστωσε επανειλημμένη παραβίαση του κώδικα μεταγραφών για παίκτες κάτω των 18 ετών. Eτσι, η ομάδα της Καταλωνίας, που παράλληλα διερευνάται για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ από τις ισπανικές φορολογικές αρχές, δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά παίκτη πριν από τον Ιούλιο του 2015 εφόσον δεν αρθεί ή μειωθεί η ποινή της.

Η Μπαρτσελόνα κατηγορείται για δέκα περιπτώσεις απόκτησης νεαρών ποδοσφαιριστών μεταξύ 2009 και 2013 που εμπίπτουν στους κανονισμούς περί προστασίας των ανηλίκων. Οπως δήλωσε η πειθαρχική επιτροπή της FIFA που έλαβε την απόφαση, «η προστασία της κατάλληλης και υγιούς συνολικής ανάπτυξης ενός ανηλίκου πρέπει να προέχει των καθαρά αθλητικών συμφερόντων. Ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μια διεθνής μεταγραφή δύναται να είναι ευνοϊκή για την αθλητική καριέρα ενός νεαρού παίκτη, είναι πολύ πιθανό να αντίκειται στο καλό του παίκτη ως ανηλίκου».

Οι κανόνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας απαγορεύουν τις διεθνείς μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της FIFA. «Οι νέοι παίκτες ποδοσφαίρου είναι ευάλωτοι σε εκμετάλλευση και κακομεταχείριση σε μια ξένη χώρα χωρίς τους κατάλληλους ελέγχους», πρόσθεσε η ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Αντίστοιχες ποινές έχουν επιβληθεί στο παρελθόν και στις Τσέλσι και Ναντ.

Στην Μπαρτσελόνα δόθηκε περίοδος 90 ημερών για την «εξομάλυνση της κατάστασης των εμπλεκόμενων παικτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIFA. Η καταλανική ομάδα τιμωρήθηκε και με πρόστιμο 370.000 ευρώ, ενώ επιβλήθηκε και στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία πρόστιμο 410.000 ευρώ για παράνομη εγγραφή ανήλικων ποδοσφαιριστών.

Με ψυχραιμία αντιμετώπισε η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» την ποινή που της επιβλήθηκε, με εκπρόσωπό της να δηλώνει στον ισπανικό Τύπο ότι θα δοθούν εξηγήσεις στην παγκόσμια ομοσπονδία εντός των προβλεπόμενων 90 ημερών. Εάν καταθέσει έφεση η ομάδα, η εφαρμογή της ποινής παγώνει έως την εκδίκασή της, σε μια στιγμή που το κλαμπ χρειάζεται άμεσα να φέρει στο Καμπ Νου έναν τερματοφύλακα για τις εγχώριες διοργανώσεις λόγω του τραυματισμού του Βίκτορ Βαλδές. Ισως μάλιστα να πειστεί να συνεχίσει την καριέρα του στο Καμπ Νου και ο αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ, που έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί το καλοκαίρι του 2014.

Μπορεί με την υπόθεση αυτή, αλλά και το σκάνδαλο φοροδιαφυγής με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ και την εγκατάλειψη του δόγματος «δεν διαφημίζουμε εμπορικές εταιρείες στη φανέλα» όταν ήρθε η παχυλή χορηγία από το Κατάρ, η Μπαρτσελόνα να χαράσσει την εικόνα της, όμως δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων η θέση ότι τα νέα ταλέντα που έχει φέρει στην ακαδημία της, τη θαυμαστή Λα Μασία, θα τύχουν κακομεταχείρισης ή εκμετάλλευσης.

Δεδομένα η FIFA δρα με τον τρόπο αυτόν ώστε να μην κατηγορηθεί ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων ένας Καμερουνέζος, ένας Γάλλος, τρεις Νοτιοκορεάτες κι ένας Νιγηριανός κινδυνεύουν με εκμετάλλευση.

Οσο κι αν έχει γίνει «διάτρητο» το σύστημα απόκτησης των δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών από την ηλικία των επτά ή οκτώ χρόνων, πράγμα που κάνουν ομάδες τόσο στην Ισπανία όσο και στην Αγγλία και την Ιταλία, το να φέρνεις σε ένα ιδανικό ποδοσφαιρικό σχολείο με υποτροφία σε μεσοεφηβική ηλικία τους αυριανούς Λιονέλ Μέσι, σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Αντιθέτως, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είναι οι χώρες εκτός του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού επίκεντρου, κερδίζουν από την εφαρμογή του κανονισμού απαγόρευσης μετακίνησης ανηλίκων ποδοσφαιριστών, καθώς οι ψήφοι καθεμιάς από τις χώρες αυτές έχουν το ίδιο «βάρος» με αυτή της Ισπανίας ή της Αγγλίας ή της Γαλλίας στις ψηφοφορίες της FIFA.

Αν ισχύσει η ποινή, η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να ενισχύσει το ρόστερ της μόνο από τα ταλέντα της ακαδημίας της, την οποία και πλήττει η απόφαση της FIFA αφού της στερεί την τροφοδότηση με ταλέντα εκτός Ισπανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή