Ελβετία: Εγκλωβισμένη στη χρυσή μετριότητα

Ελβετία: Εγκλωβισμένη στη χρυσή μετριότητα

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει σταθερή και αξιοπρεπή πορεία στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ποτέ, όμως, δεν έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση. Η Ελβετία, συνήθως, περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου και το φετινό Μουντιάλ της Βραζιλίας αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για να ξεφύγει από τη χρυσή της μετριότητα.

Ο Ε΄ όμιλος δίνει ευκαιρίες για διάκριση και το πρώτο παιχνίδι κόντρα στον Ισημερινό θα είναι κομβικό και για τις δύο ομάδες. Οι Ελβετοί στη Λατινική Αμερική θα μετρήσουν τη 10η συμμετοχή τους σε παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο, οι έξι από αυτές χρονολογούνται πριν από το 1966. Εχει δώσει το «παρών» τόσο στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, όσο και σε αυτά της Νοτίου Αφρικής το 2010. Και στα δύο είχε την ευκαιρία να φθάσει στην πολυπόθητη υπέρβαση αλλά, τελικά, και στα δύο επέδειξε τάσεις αυτοκτονίας. Στη Γερμανία προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων και στους «16» αποκλείστηκε από την Ουκρανία στα πέναλτι, χωρίς μάλιστα να καταφέρει να ολοκληρώσει επιτυχώς ούτε μία εκτέλεση! Στη Νότιο Αφρική κέρδισε στην πρεμιέρα τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, με 1-0, αλλά στη συνέχεια έχασε από την Χιλή (1-0) και στον τελευταίο αγώνα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ονδούρας, η οποία την υποχρέωσε σε ισοπαλία (0-0) και αποκλεισμό.

Στον πάγκο της διαθέτει έναν πολύπειρο τεχνικό, τον κάτοχο δύο Τσάμπιονς Λιγκ (με Ντόρτμουντ και Μπάγερν) Οτμαρ Χίτζφελντ. Ο Γερμανός έχει διατηρήσει την Ελβετία σε ένα καλό επίπεδο, αλλά μετά από έξι χρόνια παρουσίας του, η ομάδα δείχνει να παραμένει στάσιμη. Μετά το Μουντιάλ, ο Χίτζφελντ θα δώσει τη θέση του στον πρώην τεχνικό της Λάτσιο, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς.

Στο ρόστερ της Ελβετίας δεν υπάρχει κάποιο όνομα που να προκαλεί φόβο στους αντιπάλους. Η απόσυρση του Αλεξάντερ Φρέι έχει αφήσει ένα κενό στην επίθεση, το οποίο πρέπει να καλύψουν νέοι και πιο άπειροι παίκτες όπως ο Ερέν Ντερτιγιόκ, ο Μάριο Γκαβράνοβιτς και ο Χάρις Σεφέροβιτς. Πιο γεμάτη είναι η μεσαία γραμμή με τους Ινλερ, Μπαρνέτα, Σακίρι, Στόκερ και Μπεχράμι να ξεχωρίζουν, ενώ σιγουριά προσθέτει και ο Ντιέγκο Μπενάλιο κάτω από τα δοκάρια. Οι Λίχτσταϊνερ και Σεντέρος κυριαρχούν στην άμυνα.

Η πρόκριση στη Βραζιλία ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι. Οι Ελβετοί εκμεταλλεύτηκαν την εύκολη κλήρωση που είχαν στον 5ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης και κατέλαβαν με ευκολία την πρώτη θέση. Με αντιπάλους την Ισλανδία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία, την Αλβανία και την Κύπρο η ομάδα του Χίτζφελντ σημείωσε επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Δείγμα των ικανοτήτων της έδειξε και στο φιλικό του περασμένου καλοκαιριού, όταν επικράτησε της Βραζιλίας με 1-0. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, έδειξε και τα δείγματα της αστάθειάς της, όταν ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 4-1 κόντρα στην Ισλανδία, κατάφερε να ισοφαριστεί σε 4-4.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Υπό τις προπονητικές οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ και έχοντας κάνει μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Νάπολι, ο Γκιόκχαν Ινλέρ είναι ένα κεντρικό χαφ με ελεγχόμενη μαχητικότητα στην άμυνα και ηρεμία με την μπάλα στα πόδια του. Φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού για πρώτη φορά στον αγώνα με την Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, στη Νότια Αφρική, και έκτοτε το έχει μόνιμα ραμμένο στο μανίκι του.

Γκιόκχαν Ινλέρ

Ημερομηνία Γέννησης: 27/06/1984 – Σύλλογος: Νάπολι

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Μπενάλιο έχει αγωνιστεί το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Μπουντεσλίγκα, βοηθώντας τη Βόλφσμπουργκ να πάρει το πρωτάθλημα το 2009. Κλήθηκε για πρώτη φόρα στην εθνική του ομάδα το 2006 και παίζει βασικός από το Euro του 2008. Αξιόπιστος, έμπειρος και συνηθισμένος να παίζει μπροστά σε γεμάτες εξέδρες, ο Μπενάλιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας καλός διεθνής τερματοφύλακας.

Ντιέγκο Μπενάλιο

Ημερομηνία Γέννησης: 08/09/1983 – Σύλλογος: Βόλφσμπουργκ

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Η Βραζιλία θα είναι το κύκνειο άσμα του Γερμανού Ότμαρ Χίτσφελντ, ενός από τους τέσσερις μόνον προπονητές στον κόσμο που έχουν κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες, αφού αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του μετά το Μουντιάλ του 2014. Παρά τη νίκη τους επί της Ισπανίας με 1-0 το 2010 στη Νότια Αφρική, οι Ελβετοί δεν κατόρθωσαν να προκριθούν από τους ομίλους, και ο Χίτσφελντ ελπίζει τουλάχιστον αυτήν τη φορά να τα καταφέρει.

Ότμαρ Χίτσφελντ

Ημερομηνία Γέννησης: 12/01/1949

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ελβετία: Εγκλωβισμένη στη χρυσή μετριότητα-1

Με σωματική διάπλαση αθλητή ελληνορωμαϊκής πάλης, ταχύτητα Αμερικανού σπρίντερ και με εξαιρετικά δυνατό αριστερό πόδι, ο Σερντάν Σακίρι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ζήλευε κάθε επιθετικός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ δύσκολο να τον ρίξεις κάτω, δεν χάνει την μπάλα με τίποτα, είναι εξίσου δυνατός και αποτελεσματικός στο ψηλό και στο χαμηλό παιχνίδι, ενώ από μακρινή απόσταση μπορεί να νικήσει κάθε τερματοφύλακα. Χωρίς αμφιβολία, ο Σακίρι είναι το μεγάλο αστέρι των Ελβετών. Θα είναι σίγουρα ένας από τους παίκτες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των φιλάθλων όσο και των μάνατζερ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ οι αντίπαλοί του αμυντικοί θα έχουν πολύ δύσκολη δουλειά.

Σερντάν Σακίρι

Ημερομηνία Γέννησης: 10/10/1991 – Σύλλογος: Μπάγερν Μονάχου

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Το 2006 η Ελβετία έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκλείστηκε από το τουρνουά χωρίς να δεχτεί κανένα γκολ. Παρά την εξαιρετική της απόδοση, παραμένει κυρίως γνωστή

ως έδρα της FIFA και της UEFA.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/06 Εκουαδόρ

(Μπραζίλια 19:00)

20/06 Γαλλία

(Σαλβαντόρ 22:00)

25/06 Ονδούρα

(Μανάους 23:00)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Χωρίς φαντασία και ιδιαίτερο στιλ, οι Ελβετοί θα προκριθούν από τον όμιλο, αλλά θα τα βρουν σκούρα με πιο δύσκολους αντιπάλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή