Η αρχή του τέλους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να λοιπόν που φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική του επαγγελματικού μας πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ποια ομάδα θα ακολουθήσει τον Αρη στη Β΄ Εθνική, καθώς και ποια θα παίξει μπαράζ για την παραμονή της, θα γίνουν γνωστές την Κυριακή το βράδυ. Υπάρχουν βέβαια και τα πλέι οφ, για την τελική κατάταξη, από την πρώτη θέση και κάτω. Σίγουρα και σ’ αυτά θα υπάρξει μεγάλη αγωνία, αφού θα βγει η ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδό της στους «χρυσούς» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσουν οι κρίσιμες αναμετρήσεις και ποιες ομάδες τελικά θα χαμογελούν και ποιες θα… κλαίνε. Οι συνδυασμοί πολλοί και οι υποθέσεις περισσότερες. Το ζητούμενο, όπως κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κατά πόσο οι… αδιάφοροι θα δείξουν ότι έπαιξαν για τη δική τους υστεροφημία. Δεν είναι απαραίτητο να νικήσουν. Στην μπάλα, όλα τα αποτελέσματα είναι «μέσα». Σημασία έχει το τι προσπάθεια θα κάνουν. Ή, καλύτερα, το κατά πόσο θα πείσουν τον κόσμο πως προσπάθησαν για τη νίκη, ασχέτως αν αυτή σπρώξει τον αντίπαλο προς τον γκρεμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τρεις είναι αυτές οι ομάδες. Ο Ολυμπιακός, που υποδέχεται τον Απόλλωνα. Ο Παναθηναϊκός, που φιλοξενείται στην Ξάνθη, και ο Αστέρας Τρίπολης, που παίζει στη Βέροια. Αφήνω εκτός το παιχνίδι Πανιωνίου – Πλατανιά, γιατί σε αυτό και οι δύο θέλουν τους βαθμούς ή, τουλάχιστον, από ένα βαθμό, που εξασφαλίζει όμως απόλυτα τον γηπεδούχο.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ειπωθεί και θα γραφτεί, αν τα αποτελέσματα στα τρία παιχνίδια, στο Φάληρο, στην Ξάνθη και στη Βέροια, φανούν «περίεργα». Πιστεύω πως για πολλές μέρες θα αποτελέσουν θέμα σχολιασμού και καυστικών ανακοινώσεων εκ μέρους των χαμένων. Και φυσικά, από όλη αυτή την ιστορία, αν τελικά υπάρξει, ο μεγάλος ηττημένος θα είναι πάλι το ποδόσφαιρό μας. Το οποίο δεν βιώνει και τις καλύτερές του μέρες.

Θα αναρωτηθείτε, και δικαιολογημένα, γιατί να μην κερδίσουν και οι τρεις που κινδυνεύουν, αφού το κίνητρό τους για τους τρεις βαθμούς είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των αντιπάλων τους. Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά ποιος μπορεί να πειστεί πως δεν υπήρξε καμία απολύτως εσκεμμένη αδιαφορία, εκ μέρους των τελευταίων; Και οι… άπιστοι Θωμάδες δεν θα έχουν άδικο. Αφού τα δικαιώματα που έχουν δοθεί είναι πολλά, όταν οι αδιάφορες δεν έπεισαν πως ήταν και… αδιάφθορες.

Και καλά να κερδίσουν και οι τρεις. Αν τύχει όμως και νικήσει μία ή δύο εξ αυτών; Ε… τότε δεν θα ξεπλένει τους ηττημένους ούτε ο Νιαγάρας, που έλεγαν και οι παλαιότεροι. Και το χειρότερο, επειδή η αξιοπιστία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του επαγγελματικού μας πρωταθλήματος, όποια αποτελέσματα και αν κάτσουν, ακόμα και τα πιο φυσιολογικά, βάσει της δυναμικότητας των αντιπάλων αλλά και της εικόνας των αγώνων, θα υπάρξουν οι «ειδικοί» που θα τα χαρακτηρίσουν «προσυμφωνημένα». Αυτό ίσως να είναι και το… σαράκι, που αποτελειώνει ό,τι έχει απομείνει από το κουφάρι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή