Αργεντινή: Καταδικασμένη να είναι φαβορί

Αργεντινή: Καταδικασμένη να είναι φαβορί

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχομένως, διαθέτει το πιο ποιοτικό ρόστερ από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι περισσότεροι παίκτες της αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου μάλιστα κατέχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Από την Αργεντινή ποτέ δεν έλειπε το ταλέντο. Αυτό που έλειπε ήταν ή ένας ηγέτης, ή ένα σύνολο που θα εξέπεμπε σταθερότητα.

Ο ηγέτης υπάρχει, αλλά ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του. Οσοι αμφισβητούν τον Λιονέλ Μέσι «πατάνε» στην αδυναμία του να πάρει την Αργεντινή από το χέρι και να την οδηγήσει στην κορυφή του κόσμου. Οσοι πάλι τον υποστηρίζουν θεωρούν ότι απλώς ακόμη δεν έχει φθάσει η κατάλληλη στιγμή. Ο Μέσι, στα 26 του πλέον, έχοντας στο πλάι του αστέρες όπως ο Αγουέρο, ο Ιγκουαΐν, ο Λαβέτσι, ο Ντι Μαρία, ο Μασεράνο, ο Γκαραΐ, ο Οταμέντι, θα έχει μία ακόμη ευκαιρία, την οποία αν την εκμεταλλευτεί, θα αναγκάσει τους αμφισβητίες του να σωπάσουν οριστικά. Δεν θα είναι μικρό κατόρθωμα να σηκώσει η Αργεντινή το τρόπαιο του Μουντιάλ μέσα στη Βραζιλία…

Για να το καταφέρει αυτό, η Αλμπισελέστε θα πρέπει να βρει πρώτα τις κατάλληλες ισορροπίες. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ένας προπονητής χωρίς μεγάλη πείρα, ο οποίος ποντάρει πολλά στις διαπροσωπικές σχέσεις των παικτών και στην αρμονία του συνόλου. Ο Αλεχάντρο Σαμπέγια με το που ανέλαβε την ομάδα έχρισε αρχηγό και ηγέτη τον Μέσι, θέλοντας να του αυξήσει τις αρμοδιότητες. Η κίνηση αυτή φάνηκε να έχει αποτέλεσμα, αφού ο μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα στις τελευταίες 16 εμφανίσεις του με την Εθνική έχει σημειώσει 18 γκολ! Απομένει, πια, να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και στα… δύσκολα. Ασφαλώς και η επιλογή του Σαμπέγια εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο από εκείνη του Μαραντόνα πριν από έξι χρόνια.

Πίσω από τον Μέσι υπάρχει μια εξαιρετική φουρνιά μεσοεπιθετικών παικτών και μια σταθερή αμυντική γραμμή. Ο συνωστισμός από τη μέση και μπροστά είναι θέμα προς επίλυση, προκειμένου ο Σαμπέγια να βρει τον ιδανικό κορμό και να έχει, αντίστοιχα, λιγότερη γκρίνια από τους παίκτες του πάγκου.

Ο ρόλος του φαβορί αρμόζει στην Αργεντινή και οι παίκτες έχουν την μπάλα στα… πόδια τους προκειμένου να διώξουν τα φαντάσματα του Μαραντόνα και της προηγούμενης γενιάς, που δεν είχε ανάλογο ταλέντο με αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη διοργάνωση του 1990, στην Ιταλία, όπου το τρόπαιο χάθηκε στις λεπτομέρειες από τη Γερμανία, η Αλμπισελέστε δεν έχει καταφέρει να περάσει από τη φάση των προημιτελικών στις υπόλοιπες πέντε διοργανώσεις.

Η Αργεντινή δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το εισιτήριο για τη γειτονική Βραζιλία. Στον όμιλο της Λατινικής Αμερικής κατέλαβε την πρώτη θέση, σημειώνοντας εννιά νίκες, πέντε ισοπαλίες και δύο ήττες.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Όταν λείπει ο Μέσι, το περιβραχιόνιο του αρχηγού φοράνε πολλοί παίκτες της εθνικής Αργεντινής. Όμως ο Χαβιέ Μασεράνο είναι αυτός που έχει το προβάδισμα. Ευέλικτος, σκληρός και απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Είναι επιφορτισμένος με διπλά καθηκόντα: να πασάρει στους επιθετικούς και να καθοδηγεί τους αμυντικούς, ώστε να μη χάνουν τις θέσεις τους και δημιουργούνται επικίνδυνα κενά.

Χαβιέ Μασεράνο

Ημερομηνία Γέννησης: 8/6/1984 -Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Παρά 8 πόντους, 2 μέτρα. Αν μη τι άλλο, ο Σέρτζιο «Τσικίτο» (= μικρούλης) Ρομέρο είναι αρκετά επιβλητικός. Αν και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ως δανεικός στη Μονακό, ποτέ δεν έχασε τη θέση του βασικού στην εθνική. Πάντα φροντίζει να δικαιώνει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Αλεσάντρο Σαμπέλα. Έχει ένα πρόβλημα με τις κάθετες μπαλιές, το οποίο οι αντίπαλοι επιθετικοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν.

Σέρτζιο Ρομέρο

Ημερομηνία Γέννησης: 22/2/1987 – Σύλλογος: Μονακό

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ταξίδεψε στη Γαλλία το 1998 ως βοηθός του Πασαρέλα, και κάθισε στη θέση του πρώτου προπονητή μετά τον άδοξο αποκλεισμό της Αργεντινής στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα το 2011, εντός έδρας. Οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο την Αργεντινή, η οποία κατάφερε στον προκριματικό όμιλο που πήρε μέρος να τερματίσει στην πρώτη θέση, ύστερα από 16 αγώνες. Στην προ Μέσι εποχή, ήταν θιασώτης του συστήματος5-3-2, αλλά εν συνεχεία άλλαξε προσανατολισμό.

Αλεσάντρο Σαμπέλα

Ημερομηνία Γέννησης: 5/11/1954

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αργεντινή: Καταδικασμένη να είναι φαβορί-1

Όλοι θα ήθελαν τον καλύτερο παίκτη του κόσμου στην ομάδα τους, αλλά μόνο η Αργεντινή μπορεί να καμαρώνει που τον έχει. Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει 4 Χρυσές Μπάλες, και μάλιστα συνεχόμενα, και επίσης ο πρώτος που έχει πάρει 3 Χρυσά Παπούτσια. Είναι ο πρώτος που χρίστηκε Πρώτος Σκόρερ σε 4 συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρώτος που έβαλε 5 γκολ σε έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, και τη σεζόν 2011-2012 έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερτ Μίλερ, σημειώνοντας 73 γκολ σε μια σεζόν. Τι άλλο μπορεί να θέλει; Μα φυσικά να σηκώσει στον ουρανό του Ρίο ντε Ζανέιρο το βαρύτιμο τρόπαιο και να φορέσει στο στήθος του το μετάλλιο του πρώτου νικητή. Και μετά να βάλει τον επόμενο στόχο, ειδικά μετά το νέο μυθικό του συμβόλαιο στην Μπάρτσα.

Λιονέλ Μέσσι

Ημερομηνία Γέννησης: 24/6/1987 – Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

AΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Το «Ελ Μονουμεντάλ», το εθνικό στάδιο της Αργεντινής, φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα το 1938, αλλά η κατασκευή του ολοκληρώθηκε 20 χρόνια αργότερα, όταν η Ρίβερ Πλέιτ πήρε 91.000 λίρες από τη Γιουβέντους για τον Ομάρ Σίβορι.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

16/6 Βοσνία

(Ρίο ντε Ζανέιρο 01:00)

21/6 Ιράν

(Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

25/6 Νιγηρία

(Πόρτου Αλέγκρε 19:00)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Παίζουν κοντά στα πάτρια εδάφη, έχουν τον Μέσι στη σύνθεσή τους, θέλουν να χαλάσουν το πάρτι της Βραζιλίας. Δεν τους λείπει τίποτα για να τα καταφέρουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή