Σκέψεις αφαίρεσης Ολυμπιακών από Βραζιλία

Σκέψεις αφαίρεσης Ολυμπιακών από Βραζιλία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία της παγκόσμιας ολυμπιακής οικογένειας σχετικά με την πορεία των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 υπήρχε εδώ και καιρό, αλλά «φούντωσε» για τα καλά την περασμένη εβδομάδα κατά το συνέδριο «Σπορτ Ακόρντ» στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των εθνικών επιτροπών.

Το εκτελεστικό γραφείο της ΔΟΕ και οι παγκόσμιες ομοσπονδίες των θερινών αθλημάτων σήμαναν συναγερμό για τις σοβαρές καθυστερήσεις που απειλούν τους πρώτους αγώνες που θα διοργανωθούν στη Νότια Αμερική.

Ολοι γνώριζαν από καιρό ότι η Βραζιλία έχει μείνει πίσω στο πρόγραμμα προετοιμασίας της. Μέχρι τώρα, πάντως, η ΔΟΕ ήταν σχετικά ήπια με τις προειδοποιήσεις της ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ομως, το συνέδριο στο τουρκικό θέρετρο του Μπελέκ σήμανε την έναρξη της ξεκάθαρης έκφρασης των παραπόνων και των ανησυχιών της ΔΟΕ και των ηγετών των αθλημάτων, που αποκάλυψαν πόσο βαθιά είναι η κρίση – ακόμη βαθύτερη και από εκείνη στην περίοδο πριν από τους Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, που «εθεωρείτο» το σημείο αναφοράς για την έλλειψη οργάνωσης.

Οι καθυστερήσεις στην ανέγερση των εγκαταστάσεων δεν είναι η μόνη πηγή ανησυχίας. Οι φόβοι κορυφώνονται πλέον αναφορικά με τα θέματα διαμονής, μεταφορών και μόλυνσης του νερού.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, μάλιστα, διερωτήθηκαν ανοικτά περί εναλλακτικού σχεδίου για τους Αγώνες. Η ΔΠΕ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρει τους αγώνες από το Ρίο, κάτι που θεωρείται ιδιαιτέρως απίθανο τόσο αργά πια. Το μήνυμα είναι: μόλις δύο χρόνια έμειναν και οι αγώνες πρέπει να σωθούν!

«Πιστεύουμε ότι το Ρίο μπορεί και θα διοργανώσει εξαιρετικούς Αγώνες εάν οι κατάλληλες κινήσεις γίνουν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, απέφυγε να αποκλείσει την πιθανότητα να αφαιρεθούν οι Αγώνες από τη Βραζιλία εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο, είπε: «Αυτό που κατηγορηματικά μπορώ να πω είναι πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να κάνουμε αυτούς τους Αγώνες επιτυχημένους».

Η «μεταφορά» των Αγώνων αλλού θα ήταν η έσχατη λύση και θεωρείται απίθανη σε τόσο προχωρημένο στάδιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά η ΔΟΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να αυξήσει την πίεση στη Βραζιλία ώστε να τα έχει όλα έτοιμα.

Ο κ. Μπαχ αρνήθηκε να βγάλει κάποια «κίτρινη ή κόκκινη κάρτα» στους Βραζιλιάνους, όπως είχε κάνει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τότε ηγέτης της ΔΟΕ, στους Ελληνες διοργανωτές των Αγώνων της Αθήνας το 2004, ένα μήνυμα που εστάλη τότε τέσσερα χρόνια πριν από τους Αγώνες.

Τώρα που μένουν μόνο δύο χρόνια μέχρι τη διοργάνωση στο Ρίο, οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή από εκείνη της Αθήνας, διότι είναι πάρα πολλά τα έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει.

«Το θέμα δεν είναι να βγάζουμε κάρτες», επισήμανε ο κ. Μπαχ. «Είναι να εξασφαλίσουμε την επιτυχία των Αγώνων αυτών. Πιστεύουμε ακόμη ότι αυτοί οι Αγώνες μπορούν να είναι πολύ επιτυχημένοι. Αν το θέλουμε αυτό, θα πρέπει να αναλάβουμε θετική δράση, και αυτό είναι που κάνουμε τώρα.

Τον ρόλο του ανθρώπου – μαστιγίου της ΔΟΕ στο Ρίο έχει ο Ζιλμπέρ Φελί, ο βετεράνος εκτελεστικός διευθυντής Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ. Αν και του είχαν ανατεθεί τα καθήκοντα αυτά για μετά την αποχώρησή του από τη θέση του στη ΔΟΕ τον Αύγουστο, ο Ελβετός εστάλη άρον άρον από τώρα στο Ρίο για να αρχίσει νωρίτερα δουλειά. Αλλωστε, κανένας δεν είναι τόσο πεπειραμένος στις διαδικασίες προετοιμασίας και τις προθεσμίες ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων όσο ο κ. Φελί, αν και τώρα θα έχει πολύ μεγάλο βάρος να σηκώσει.

Επιπλέον, δημιουργούνται τρεις ομάδες εργασίας, προσελήφθη ένας Βραζιλιάνος υπεύθυνος δομικών έργων, ενώ η επιτροπή συντονισμού και η ομάδα ελέγχου προόδου της προετοιμασίας θα επισκέπτονται τη Βραζιλία πολύ πιο τακτικά. Μία ακόμη προσωπικότητα που θα συνεργάζεται με τον κ. Φελί στο παρασκήνιο θα είναι ο Νταγκ Αρνό, ο Αμερικανός ειδικός στις ολυμπιακές εργασίες.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο από όλα είναι μάλλον το γκολφ των Αγώνων του 2016, καθώς το γήπεδο που έχει σχεδιάσει Αμερικανός αρχιτέκτονας δεν έχει ούτε γρασίδι ακόμη. Οι διοργανωτές λένε πως η εγκατάσταση του χόρτου θα αρχίσει μέσα στον μήνα, αλλά μπορεί άραγε ένα γήπεδο γκολφ παγκοσμίου κλάσεως να δοκιμαστεί πλήρως και να είναι έτοιμο εντός δύο ετών; Το γκολφ απαιτεί συνθήκες οι οποίες θα προσελκύσουν τους κορυφαίους του αθλήματος. Ετσι, οι υπεύθυνοι ίσως να πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν άλλο γήπεδο, που να είναι έτοιμο, εντός ή εκτός Βραζιλίας, αν δεν σημειωθεί άμεσα πρόοδος στο θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή