Χωρίς ελληνική εκπροσώπηση το φάιναλ φορ

Χωρίς ελληνική εκπροσώπηση το φάιναλ φορ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά το 2008, το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία κάποιας ελληνικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός οδήγησαν τη σειρά των πλέι οφ σε πέμπτο παιχνίδι, κόντρα σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα, αλλά υπέστησαν την ήττα σε Μαδρίτη και Μόσχα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης το πάλεψαν, αλλά έχασαν με 83-69. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός συνετρίβη από τους Ρώσους με το βαρύτατο 74-44, στη χειρότερη επιθετικά βραδιά του στην ευρωπαϊκή του ιστορία.

Στη Μαδρίτη, οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν κοντά στο σκορ μέχρι και τα μέσα του τέταρτου δεκαλέπτου, αλλά τα πολλά χαμένα ριμπάουντ στοίχισαν στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Μαδριλένοι μπήκαν από την αρχή σε θέση οδηγού, προηγήθηκαν με 18-12 στο πρώτο δεκάλεπτο και 40-34 στο ημίχρονο, όμως δεν μπορούσαν να ξεφύγουν στο σκορ. Το άγχος για τους γηπεδούχους μεγάλωνε όσο ο Ολυμπιακός έμενε μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο, όταν θα έπρεπε να γίνει η τελική αντεπίθεση, οι «Πειραιώτες» έμειναν από καύσιμα. Η διαφορά δεν έπεφτε κάτω από τους 10 πόντους και στα τελευταία λεπτά οι Γιουλ και Μπουρούσης έβαλαν τέλος στα όνειρα των «ερυθρόλευκων» για πρόκριση.

Να σημειωθεί ότι πριν από το τζάμπολ του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 45 του χρόνια. Επίσης, οι παίκτες της Ρεάλ αγωνίστηκαν με πένθος στη φανέλα.

ΡΕΑΛ: Φερνάντεθ 15 (1), Ρέγιες 15, Ντίεζ, Μίροτιτς 10, Ροντρίγκεθ 8 (2), Κάρολ, Ντάρντεν 6, Γιουλ 20 (4), Μπουρούσης 8, Σλότερ 1, Μεζρί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 9 (3), Ντάνστον 4, Σπανούλης 19 (2), Παπαπέτρου 3 (1), Σλούκας 3, Κόλινς 3, Σίμονς 7, Πρίντεζης 4, Μάντζαρης 2, Λοτζέσκι 15.

Η «απογείωση» του Παναθηναϊκού προς το Μιλάνο και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας μετατράπηκε σε αναγκαστική προσγείωση στη Μόσχα, με τη συντριβή των «πρασίνων» από την ΤΣΣΚΑ (74-44). Ο επίλογος του Παναθηναϊκού στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ήταν απογοητευτικός, σημαδεύτηκε από το αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή ιστορία του και συνοδεύτηκε από ομαδική καθίζηση των παικτών του, ύστερα, μόλις, από τα πρώτα 12 λεπτά. Οι «πράσινοι», χωρίς η άμυνα της ΤΣΣΚΑ να προκαλεί «φόβο και τρόμο», είχαν τραγικά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση και μηδενική πεποίθηση στα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και αμυντικά, δίνοντας το δικαίωμα στους γηπεδούχους να πιστέψουν ότι ο πέμπτος αγώνας θα είναι ευκολότερος ακόμα και από τον δεύτερο, στον οποίο είχαν επικρατήσει με 77-51. Οι έξι συνεχόμενοι πόντοι του Μαυροκεφαλίδη στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου διαμόρφωσαν και την τελευταία επαφή του ΠΑΟ με το σκορ (21-18). Εκτοτε, η ΤΣΣΚΑ επέβαλε σταδιακά και ολοκληρωτικά τον ρυθμό της, υπό την ανοχή των πρωταθλητών Ελλάδας, που πήγαν στα αποδυτήρια στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (45-31) έχοντας 6/23 δίποντα, 2/7 τρίποντα, πρώτο σκόρερ τον Μαυροκεφαλίδη (6 π.) και τον Διαμαντίδη, διστακτικό και χωρίς πόντο σε 16 λεπτά συμμετοχής.

Η εικόνα του ΠΑΟ όχι μόνο δεν βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά χειροτέρευε ραγδαία. Τι και αν οι γνώριμοι σκόρερ της ΤΣΣΚΑ, Γουίμς, Κριάπα, Χάινς και Κρστιτς είχαν μικρή συγκομιδή πόντων, ο Σάσα Κάουν ήταν ασταμάτητος και είχε σημειώσει 18 πόντους έως το 30΄ (54-33). Ο Παναθηναϊκός σκόραρε 10 πόντους μέχρι το 10΄, άλλους 11 μέχρι το 20΄ και άλλους 12 στο τρίτο δεκάλεπτο. Οσες και όποιες αλλαγές κι αν έκανε ο Αλβέρτης, δεν πρόσφεραν καμία αναλαμπή στην απόδοση της ομάδας του, καθώς στον πιο ακατάλληλο ευρωπαϊκό αγώνα, η επιθετική «λειψυδρία» που υπήρχε από την αρχή της φετινής περιόδου μετατράπηκε σε «ξηρασία» (15/46 δ., 3/12 τρ., 5/7 β.). Φυσιολογικά, η διαφορά του σκορ έφτασε στους 30 πόντους, γιατί στη Μόσχα εμφανίστηκε το «φάντασμα» του Παναθηναϊκού, που στρέφει την προσοχή του στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΤΣΣΚΑ: Τεόντοσιτς 7 (1), Μίτσοβ 8 (2), Φριτζόν 9 (1), Τζάκσον 9, Κρστιτς 5, Γουίμς 5, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 3, Κάουν 18, Κριάπα 10 (1), Χάινς.

ΠΑΟ: Μπράμος 5 (1), Κάρι 2, Μπατίστ, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 2, Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης, Γκιστ 11 (1), Ματσιούλις 2, Ράιτ 3, Γιάνκοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή