Αδειάζει η κλεψύδρα, αυξάνονται οι «πληγές»

Αδειάζει η κλεψύδρα, αυξάνονται οι «πληγές»

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις, διαδηλώσεις και επεισόδια αποτυπώνουν την εικόνα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που ξεκινά τον Ιούνιο. Αφορμή αυτή τη φορά υπήρξε η δολοφονία ενός γνωστού Βραζιλιάνου χορευτή, ονόματι Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς. Η οικογένεια του άτυχου νεαρού άνδρα κατήγγειλε πως το θύμα έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα του, κατηγορώντας ευθέως την τοπική αστυνομία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «η αστυνομία πέρασε τον γιο μας για έμπορο ναρκωτικών».

Με την είδηση του θανάτου, πυροδοτήθηκε ξεσηκωμός στη φαβέλα Παβαοζίνια, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως υπήρξαν πολλοί τραυματίες και τουλάχιστον ένας νεκρός. Πυρπολήθηκαν ένα αστυνομικό τμήμα και δεκάδες αυτοκίνητα από τους εξεγερμένους κατοίκους της εν λόγω φαβέλας, που βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στον χώρο όπου θα στεγαστεί το Ολυμπιακό Χωριό στους Αγώνες του 2016, όσο και στην περίφημη παραλία της Κοπακαμπάνα, που αποτελεί, παγκοσμίως, εμβληματικό χώρο προσέλκυσης τουριστών. Μάλιστα, καταγράφηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις Αρχές της Βραζιλίας, ενόψει του Μουντιάλ.

Τα τελευταία επτά χρόνια, η βραζιλιάνικη αστυνομία πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων προκειμένου να «ανακαταλάβει» τις φαβέλες, ωστόσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική στις δαιδαλώδεις παραγκουπόλεις του Ρίο, με τη φύλαξη και την επιτήρησή τους να αποτελεί πονοκέφαλο για τους υπευθύνους των δύο κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων αλλά και τις βραζιλιανικές Αρχές. Μολονότι οι επιχειρήσεις είναι πάντοτε ιδιαιτέρως συντονισμένες, η επιτυχία τους δεν είναι πάντα δεδομένη…

Το πρόβλημα της αστυνόμευσης μαζί με το ζήτημα της καθυστέρησης στις κατασκευές των γηπέδων αποτέλεσαν τα πιο περίπλοκα και προβεβλημένα θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της προ-μουντιαλικής περιόδου.

Τεχνολογικά κενά

Παράλληλα με αυτά, όμως, δεδομένου πως η ημερομηνία της τελετής έναρξης του Μουντιάλ πλησιάζει, εγείρεται και το ζήτημα της τηλεφωνικής κάλυψης στα στάδια των αγώνων, όπως αναφέρουν οι εταιρείες τηλεφωνίας. «Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει πλήρης κάλυψη», ανέφερε ο Εντουάρντο Λέβι, επικεφαλής μεγάλης εταιρείας τοποθέτησης κεραιών και συστημάτων επικοινωνίας στα γήπεδα.

Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτό δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς αν το δίκτυο δεν είναι επαρκές, θα είναι αδύνατο για κάποιον θεατή να «ανεβάσει» ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως πάντως να είναι δύσκολη ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία, γεγονός που σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα θα δυσκολέψει πάρα πολύ και το έργο των δημοσιογράφων. Η εμπορική διείσδυση των ποδοσφαιρικών προϊόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επιρροή σε αυτές τις ιστοσελίδες, συνεπώς γεννάται και εδώ προβληματισμός, καθώς η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον ποδοσφαιρικό τομέα.

Αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε και μέσω του Ζερόμ Βαλκ, γενικού γραμματέα της FIFA. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει κίνδυνος λόγω των καθυστερήσεων να μην υπάρξει καμία «δοκιμή» πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Δεν θέλουμε το Μουντιάλ της Βραζιλίας να μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο λόγω αδυναμίας κάλυψης των γεγονότων από τους δημοσιογράφους», ανέφερε ο κ. Βαλκ. Προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, 100 άνδρες δουλεύουν νυχθημερόν. Για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως πολλά τηλέφωνα δεν είχαν σήμα σε αγώνες του Κονφεντερέισονς Καπ, που ήταν η γενική πρόβα ενόψει Μουντιάλ.

Το πρόβλημα της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αφού η βιομηχανία της «κινητής» έχει διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια με 272 εκατομμύρια συνδέσεις. Μοιραία, πολλές νέες εταιρείες θέλησαν να «ανοίξουν» την αγορά, αλλά οι Αρχές της Βραζιλίας το απαγόρευσαν έως ότου βρεθεί λύση με το πολύ περιορισμένο δίκτυο.

Στα… χιουμοριστικά που έπονται σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο, ορισμένα συνδικάτα εργατών στη Γερμανία ζητούν να ξεκινούν αργότερα δουλειά, λόγω των αγώνων που θα προβάλλονται ξημερώματα στην Ευρώπη. «Εάν γίνεται, ζητούμε από τους εργάτες και τους εργοδότες την τροποποίηση του ωραρίου κατά την περίοδο του Μουντιάλ, προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε τους αγώνες», ανέφερε ο Ελληνας Μιχάλης Ιωακειμίδης, πρόεδρος των εργαζομένων στον τομέα των εξορύξεων και των χημικών. «Κάτι τέτοιο εξετάζεται», απάντησε αξιωματούχος της κυβέρνησης… 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Κατάρ

Η σκιά της διαφθοράς καλύπτει εδώ και πάρα πολύ καιρό τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ, με τη FIFA να εθελοτυφλεί διαρκώς γύρω από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Το τεχνικό ζήτημα της διεξαγωγής του Μουντιάλ τους χειμερινούς μήνες είναι το μόνο που φαίνεται να ανησυχεί τον Σεπ Μπλάτερ, πρόεδρο της FIFA, ο οποίος αδιαφορεί πλήρως για όσα συμβαίνουν γύρω από τον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά δεν αφορούν αυτό καθαυτό το άθλημα.

Οι θάνατοι επτά εργαζομένων στα υπό κατασκευή γήπεδα της Βραζιλίας δεν σχολιάστηκαν από τον πρόεδρο της FIFA, που τοποθετήθηκε μόνο περί το ζήτημα της διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ τους χειμερινούς μήνες. Το ζήτημα των καιρικών συνθηκών ήταν εξαρχής γνωστό στη FIFA, αλλά και σε οποιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αθλητική δράση με τη θερμοκρασία «κολλημένη» στους 40 βαθμούς, αλλά πολύ συχνά και υψηλότερη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οπότε διεξάγονται συνήθως οι αγώνες του Μουντιάλ. Η FIFA μέσω του καταστατικού της αναφέρει πως θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών είναι επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, αλλά κάτι τέτοιο ελήφθη μάλλον εκπρόθεσμα υπόψη.

Οι υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες άθλησης πάνε περίπατο, με τον Μπλάτερ να τονίζει πως το Μουντιάλ πρέπει να γίνει απαραιτήτως τους χειμερινούς μήνες.

Από αυτή την άποψη του Μπλάτερ, ωστόσο, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: το να γίνουν οι αγώνες άλλους μήνες από τους προγραμματισμένους, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη πριν δοθεί το χρίσμα της διοργάνωσης στο Κατάρ; Δεν συνιστά αδικία για τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες; Δεν δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό χάρτη, μέσω της αλλαγής του προγράμματος όλων των διοργανώσεων;

Ρητορικά προφανώς τα ερωτήματα, με την απόφαση για τη διεξαγωγή τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, να αναμένεται τον Ιούνιο του 2015 ή λίγο αργότερα. Το Κατάρ είχε αντίπαλες υποψηφιότητες αυτές της Νοτίου Κορέας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, με την ψηφοφορία που ανέδειξε το Κατάρ να συνοδεύεται από όργιο φημών περί εξαγοράς ψήφων μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Πολλά έχουν επίσης ακουστεί και καταγγελθεί αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν στα υπό κατασκευή στάδια, αλλά και «ομηρίας» αθλητών και εργαζομένων γενικότερα, εξαιτίας του νομικού πλαισίου που περιορίζει στο ελάχιστο την ελευθερία ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα σε περίπτωση που επιθυμούν να παραιτηθούν.

Τα νεότερα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν παλαιότερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή