Προσπάθεια αφύπνισης για έναν «κοιμώμενο γίγαντα»

Προσπάθεια αφύπνισης για έναν «κοιμώμενο γίγαντα»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι «κοιμώμενος γίγαντας», είναι έλλειψη ταλέντου ή απλώς αδιαφορία; Πώς η Ινδία που αριθμεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στην 145η θέση της κατάταξης της FIFA, ανάμεσα σε 207 χώρες; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που απασχολούσαν τους διοργανωτές του εθνικού πρωταθλήματος της χώρας, το οποίο ξεκινά σε περίπου πέντε μήνες, ευελπιστώντας να προσελκύσει μεγάλους σε ονόματα ποδοσφαιριστές στη δύση της καριέρας τους, όπως οι Φάμπιο Καναβάρο, Τιερί Ανρί και Ερνάν Κρέσπο.

Σε επίσκεψή του στην Ινδία το 2007, ο Σεπ Μπλάτερ ήταν εκείνος που χαρακτήρισε την Ινδία ως κοιμώμενο ποδοσφαιρικό γίγαντα. Εθνικό σπορ των Ινδών είναι το κρίκετ, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου προκειμένου να το παρακολουθήσει.

Αλλά το στοίχημα που κρύβεται πίσω από το ποδόσφαιρο, μέσω της δημιουργίας μιας νέας και πολύ ανταγωνιστικής λίγκας, πηγάζει από το ενδιαφέρον των Ινδών για την αγγλική Πρέμιερ λιγκ, που τηλεοπτικά έχει μεγάλη «επίδραση» στους Ινδούς. Ενας εκ των χρηματοδοτών της νέας λίγκας είναι ο Ρούπερτ Μέρντοχ, που μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα επενδύσει στο εγχείρημα των Ινδών, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή οκτώ ομάδων από μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η πρόεδρος της εταιρείας IMG, Νίτα Αμπάνι, είναι μία από τις προσωπικότητες που είχαν την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του πρωταθλήματος, τονίζοντας πως «το ποδόσφαιρο είναι μια τεράστια και ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την Ινδία και είμαι βέβαιη πως θα δημιουργήσει μια ασύγκριτη και πολύ δυναμική εμπορική επιτυχία, ασύγκριτη με οποιοδήποτε άλλο άθλημα».

Η ομοσπονδία κρίκετ της χώρας, που έχει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου, βλέπει με θετικό μάτι την προσπάθεια που καταβάλλεται.

«Προς το παρόν δεν συγκρίνεται με το κρίκετ, αλλά μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο που θα δώσει κίνητρο και στο κρίκετ να βελτιώσει περαιτέρω τη δυναμική του», δήλωσε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ινδίας στο κρίκετ, Σουράφ Κουνγκαλί.

Κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 10 ξένους ποδοσφαιριστές, ωστόσο από τους 80 που θα αποκτηθούν από τις ομάδες, τουλάχιστον οι 50 θα πρέπει να έχουν αγωνιστεί έστω και μία φορά με τις εθνικές τους ομάδες.

Μετά τις αγορές της Αυστραλίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των αραβικών χωρών, άλλη μια ποδοσφαιρική λίγκα ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχθεί ποδοσφαιρικούς αστέρες. Θα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου να αναδειχθούν και Ινδοί ποδοσφαιριστές, καθώς είναι δεδομένο πως μια τόσο πολυπληθής χώρα θα κρύβει σπουδαία ποδοσφαιρικά ταλέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή