ΗΠΑ: Με το βλέμμα στο μέλλον

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στο μέλλον

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο βρίσκεται στη σκιά του μπάσκετ, του ράγκμπι και του μπέιζμπολ, η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ, υπάρχει κίνδυνος να περάσει στα… ψιλά. Εχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ είχαν φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και κάποιοι πανηγύριζαν όταν η μπάλα περνούσε… πάνω από το δοκάρι. Από τότε, το «σόκερ» πέρασε σιγά σιγά στη συνείδηση του κόσμου. Μεγάλοι αστέρες αγωνίστηκαν στην αμερικανική λίγκα, ενώ και η Εθνική ομάδα παρουσιάζει σταθερή πορεία χωρίς, όμως, να κάνει την υπέρβαση.

Η ομοσπονδία των ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια ανέβασε ψηλά τον πήχυ. Εβαλε σκοπό να γίνει υπερδύναμη και στο ποδόσφαιρο, όπως είναι στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα. Προσπάθησε να διαδώσει το «σόκερ» σε όλες τις Πολιτείες, «δανείστηκε» την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και επένδυσε πολλά χρήματα για να δει ο κόσμος από κοντά παίκτες όπως ο Μπέκαμ και ο Ανρί, ή παλαιότερα οι Πελέ και Μπεκενμπάουερ, στη «δύση» της καριέρας τους.

Φαίνεται, όμως, πως το ποδόσφαιρο δεν… κυλάει στο αίμα του Αμερικανού. Ελάχιστοι παίκτες κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν μια καλή καριέρα στην Ευρώπη, ενώ και η παρουσία της Εθνικής ομάδας στα παγκόσμια κύπελλα χαρακτηρίζεται απλώς ως ικανοποιητική. Η κορυφαία στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της ήρθε το 2002 όταν έφθασε μέχρι τους «8», αλλά αποκλείστηκε από τη Γερμανία. Εχοντας αποδεχθεί, πια, τον ρόλο ενός δευτεραγωνιστή, οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο «ποδοσφαιροποίησης». Εχουν παραδώσει τα «κλειδιά» στον Γιούργκεν Κλίνσμαν ο οποίος ανέλαβε τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή και του τεχνικού διευθυντή το 2011 και μέχρι το 2018, θα πρέπει να έχει αναδείξει μία νέα γενιά ποδοσφαιριστών.

Στη Βραζιλία, οι ΗΠΑ δύσκολα θα καταφέρουν να προκριθούν στην επόμενη φάση, όπως κατάφεραν στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο Κλίνσμαν θα βασιστεί στους παίκτες που μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια την ποδοσφαιρική επικαιρότητα των Αμερικανών. Οι Λάντον Ντόνοβαν και Κλιντ Ντέμπσεϊ θα σηκώσουν στις πλάτες τους τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία ενός παίκτη από τον οποίο περιμένουν πολλά τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για τον 18χρονο Τζούλιαν Γκριν που ανήκει στην Μπάγερν Μονάχου και διεκδικεί μία θέση στην τελική αποστολή.

Η ομάδα του Γερμανού τεχνικού δεν δυσκολεύτηκε -ως συνήθως- να πάρει την πρόκριση για το Μουντιάλ, αφού ο ανταγωνισμός που έχει στην προκριματική ζώνη Βορείου και Κεντρικής Αμερικής δεν είναι έντονος. Κατετάγη με σχετική ευκολία στην πρώτη θέση του ομίλου μπροστά από Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμά και Τζαμάικα.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ένας από τους δύο μόλις Αμερικανούς παίκτες που έχουν σκοράρει σε δύο παγκόσμια κύπελλα (ο άλλος είναι ο Μπράιαν Μακ Μπράιντ), ο Κλιντ Ντέμπσεϊ θα προσπαθήσει να προσθέσει άλλο ένα γκολ σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ενεργητικό του και να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που θα τα καταφέρει. Δεδομένης της φόρμας στην οποία βρίσκεται και του ότι θα φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ίσως και να το πετύχει.

Κλιντ Ντέμπσεϊ

Ημερομηνία Γέννησης: 09/03/1983

Σύλλογος: Σιάτλ Σάουντερς

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Τιμ Χάουαρντ αγωνίζεται πάντα σκληρά και τα δίνει όλα, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ακόμη κι όταν είχε διπλό κάταγμα στην πλάτη και έβγαλε

1-2 δάχτυλα, δεν βγήκε από το παιχνίδι μέχρι να λήξει. Ο Χάουαρντ έχει όλα όσα χρειάζεται ένας τερματοφύλακας, είναι αξιόπιστος, μαχητικός και δεν τα παρατάει ποτέ. Θα προσπαθήσει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, αφού μάλλον θα αποσυρθεί μετά τη Βραζιλία.

Τιμ Χάουαρντ

Ημερομηνία Γέννησης: 06/03/1979

Σύλλογος: Έβερτον

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Όταν ο Κλίνσμαν επέστρεψε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας ως προπονητής, τον Ιούλιο του 2004, μετά από την κακή παρουσία του στο Ευρωπαϊκό του 2004, έπαιξε ρόλο στην προώθηση νέων παικτών, τακτική από την οποία η γερμανική εθνική ωφελείται μέχρι σήμερα. Είναι προπονητής των ΗΠΑ από το 2011 και, παρά τα κάπως καταστροφικά πρώτα αποτελέσματα, έχει αρχίσει να δένει την ομάδα και να παρουσιάζει μια ομοιογένεια που μόνο καλό θα κάνει στις ΗΠΑ φέτος

το καλοκαίρι.

Γιούργκεν Κλίνσμαν

Ημερομηνία Γέννησης: 30/07/1964

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στο μέλλον-1

Αποφασιστικός, επίμονος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός μέσος, ο Μάικλ Μπράντλεϊ δεν κάνει απλώς βόλτες στο κέντρο, επιδιδόμενος σε δυνατά τάκλιν και κοντινές πασούλες. Είναι πολλά παραπάνω: ένας πολύ καλός οργανωτής με οξεία αντίληψη, που εφαρμόζει την τακτική μέχρι τέλους και επηρεάζει θετικά τους συμπαίκτες του με την ενέργεια, το πάθος και τη θέλησή του. Ο «Στρατηγός» Μπράντλεϊ είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο εμπνευσμένους και συνεπείς Αμερικανούς ποδοσφαιριστές –άλλωστε έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010– και είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τις ικανότητές του, μετά το Μουντιάλ, θα αποχαιρετήσει τους Τορόντο Ράπτορς εξασφαλίζοντας μια καλή μεταγραφή σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο.

Μάικλ Μπράντλεϊ

Ημερομηνία Γέννησης: 31/07/1987

Σύλλογος: Τορόντο Ράπτορς

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

17/06 Γκάνα

(Νατάλ 01:00)

23/06 Πορτογαλία

(Μανάους 01:00)

26/06 Γερμανία

(Ρεσίφε 19:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η καλύτερη επίδοση των ΗΠΑ ήταν στο Μουντιάλ του 2002, όταν κάτω από τις οδηγίες του Μπρους Αρίνα, έφτασαν μέχρι τους 8, για να αποκλειστούν από τους μετέπειτα πρωταθλητές Γερμανούς. Αντίθετα το 2006, δεν κατάφεραν καν να περάσουν τη φάση των ομίλων.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μπορεί να είναι μια συμπαγής και έμπειρη ομάδα, αλλά δεν έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ξεκλειδώσει τις πολύ έμπειρες άμυνες του ομίλου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή