Βέλγιο: Αφήνει πολλές υποσχέσεις

Βέλγιο: Αφήνει πολλές υποσχέσεις

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη του Μουντιάλ και να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Το Βέλγιο στα γήπεδα της Βραζιλίας θέλει να… ξανασυστηθεί στο κοινό και να βγει από το κλαμπ των μικρομεσαίων. Ενας στόχος του είναι να δείξει πως έχει «μεγαλώσει».

Η εμπειρία της ομάδας στα Παγκόσμια Κύπελλα δεν είναι αμελητέα αφού έχει δώσει το «παρών» σε ένδεκα διοργανώσεις. Ωστόσο, μόνο σε μία κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά. Ηταν η γενιά των Ζαν-Μαρί Πφάαφ, Ερικ Γκέρετς, Γιαν Κέλεμανς και Εντσο Σίφο. Από τότε, η παρουσία της είναι από αξιοπρεπής έως… αδιάφορη. Τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στο βελγικό ποδόσφαιρο και αυτό φαίνεται από την αλματώδη πρόοδο αρκετών παικτών που, πλέον, στελεχώνουν ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Διαθέτει έναν κορυφαίο τερματοφύλακα όπως ο Τιμπό Κουρτουά της Ατλέτικο Μαδρίτης (ανήκει στην Τσέλσι), στην άμυνα δεσπόζουν οι Βινσέντ Κομπανί της Μάντσεστερ Σίτι και Τόμας Βερμάελεν της Αρσεναλ, στο κέντρο ηγούνται οι Εντέν Αζάρ της Τσέλσι, Μαρουάν Φελαϊνί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αξελ Βίτσελ της Ζενίτ, ενώ στην επίθεση ο Κέβιν Μιραλάς της Εβερτον και ο Ρομέλου Λουκάκου της Εβερτον αποτελούν τις πλέον αξιόπιστες λύσεις. Η επιθετική γραμμή των Βέλγων γίνεται ακόμη πιο δυνατή μετά την απόφαση του Αντνάν Γιανουζάι της Γιουνάιτεντ να αγωνιστεί και σε εθνικό επίπεδο με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων».

Οι Βέλγοι βρίσκονται πλέον στην ευχάριστη θέση να μετρήσουν τα κέρδη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια. Μετά το Μουντιάλ του 2002 η βελγική ομοσπονδία συνειδητοποίησε πως θα έπρεπε να αλλάξει τακτική και να οργανωθεί στο πλαίσιο πιο προηγμένων χωρών, προκειμένου να έρθουν οι επιτυχίες. Σε συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώθηκαν τα τμήματα υποδομής και αναπτύχθηκε ένα επαρκές τμήμα σκάουτινγκ ώστε κάθε νέος Βέλγος ποδοσφαιριστής να μπορεί πλέον, από πολύ μικρή ηλικία, να δουλεύει σε σωστές βάσεις. Επίσης, έριξε δίχτυα και σε άλλες χώρες προκειμένου να επαναπατρίσει ποδοσφαιριστές που είχαν «ρίζες» από το Βέλγιο, όπως οι Λουκάκου, Βίτσελ και Κομπανί.

Προπονητής είναι ο Μαρκ Βίλμοτς ο οποίος από το 2009 έως το 2012 ήταν βοηθός των Αντβοκάατ και Λέεκενς. Ο Βίλμοτς ένωσε Φλαμανδούς και Βαλλόνους για το κοινό καλό της ομάδας, έδωσε κίνητρο στους νέους παίκτες και, πλέον, καλείται να διαχειριστεί μια γενιά παικτών που της λείπει μόνο η βαριά φανέλα.

Η πορεία της στα προκριματικά της ζώνης της UEFA ήταν εντυπωσιακή. Πήρε την πρόκριση αήττητη στον Α΄ όμιλο, χωρίς να αμφισβητηθεί από τις Κροατία, Σερβία, Σκωτία, Ουαλλία και Σκόπια, σημειώνοντας οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι η ίδια ομάδα χωρίς τον Κομπανί, ούτε και η εθνική του Βελγίου θα είναι, αν αυτός ο κεντρικός αμυντικός υποστεί κι άλλο τραυματισμό πριν από τη Βραζιλία. Έχει όλα τα στοιχεία που κάνουν έναν αρχηγό: υποδειγματική γενναιότητα στις αντιξοότητες, εξαιρετικά εύστοχη τοποθέτηση στο γήπεδο, είναι απειλητικός στην επίθεση, ήρεμος στην άμυνα και πάνω απ’ όλα έχει την προσωπικότητα για να ηγηθεί της ομάδας.

Βινσέντ Κομπανί

Ημερομηνία Γέννησης: 10/04/1986

Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Τιμπό Κουρτουά θα διεκδικήσει του χρόνου, μαζί με τον συμπατριώτη του Εντέν Αζάρ, μια θέση βασικού στην Τσέλσι. Είχε τόσο καλή χρονιά ως δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν κοίταξε καν κατά τη μεριά του Σιμόν Μινγκολέ, ο οποίος επίσης έκανε καλή χρονιά με τη Λίβερπουλ. Κλήθηκε πρώτη φορά στην εθνική το 2011, έκανε το ντεμπούτο του ένα μήνα μετά και έγινε ο μικρότερος σε ηλικία τερματοφύλακας που έπαιξε για το Βέλγιο.

Τιμπό Κουρτουά

Ημερομηνία Γέννησης: 11/05/1992

Σύλλογος: Τσέλσι

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Βίλμοτς, εκτός από πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, είναι και πολιτικός στη χώρα του. Έχει ήδη δείξει τις διπλωματικές του ικανότητες, αναδεικνύοντας τον Αζάρ και ενσταλάζοντας μεγάλη αίσθηση πίστης και αυτοπεποίθηση στην ομάδα των «Κόκκινων Διαβόλων». Κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 1997 με τη Σάλκε, οι οπαδοί της οποίας του έβγαλαν το παρατσούκλι «Μαχητικό Γουρούνι». Ο Βίλμοτς θα είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος στις 17 Ιουνίου.

Μαρκ Βίλμοτς

Ημερομηνία Γέννησης: 22/02/1969

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Βέλγιο: Αφήνει πολλές υποσχέσεις-1

Ο μεσοεπιθετικός Εντέν Αζάρ ήταν αδιάφορος με την εθνική της χώρας του, αλλά κάτω από την προστασία και την καθοδήγηση του νέου του προπονητή Μαρκ Βίλμοτς έχει αναπτυχθεί τρομερά. Ο Μαρκ Βίλμοτς έκανε ό,τι οι άλλοι προπονητές δεν κατάφεραν, «χτύπησε» στον εγωισμό του Αζάρ και πήρε από αυτόν τις καλύτερες του εμφανίσεις που τον έχουν κάνει να πρωταγωνιστεί σε ομάδες επιπέδου Τσέλσι. Ο Αζάρ χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και διαθέτει μοναδική ισορροπία, που του επιτρέπει να αλλάζει κατεύθυνση αστραπιαία. Έχει την ικανότητα να αναστατώνει τους καλύτερους αμυντικούς της Ευρώπης, υπό τις προπονητικές οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο, και φέτος ο Βίλμοτς ελπίζει σε αντίστοιχα καλές εμφανίσεις στο Μουντιάλ του 2014 στα βραζιλιάνικα γήπεδα.

Εντέν Αζάρ

Ημερομηνία Γέννησης: 7/1/1991 Σύλλογος: Τσέλσι

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

17/06 Αλγερία

(Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

22/06 Ρωσία

(Ρίο ντε Τζανέιρο 19:00)

26/6 Νότια Κορέα

(Σάο Πάολο 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές για το Βέλγιο, ο Γιαν Κέλεμανς, απέρριψε τη μεταγραφή του από την αγαπημένη του Μπριζ στη Μίλαν, ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας του. Τη χρονιά που οι Βέλγοι έφτασαν στην τέταρτη θέση, είχε βάλει 4 γκολ.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Αν ο Κομπανί είναι σε φόρμα και ο Μιραλάς σκοράρει, οι Βέλγοι θα κάνουν εντύπωση στη Βραζιλία. Δεν ξέρει όμως κανείς πώς θα αντιδράσουν κάτω από συνεχόμενη πίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή