Αλγερία: «Πολεμιστές» που δεν εγκαταλείπουν

Αλγερία: «Πολεμιστές» που δεν εγκαταλείπουν

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους αποκαλούν «πολεμιστές της ερήμου» και με αυτή την ιδιότητα οι Αλγερινοί θα ταξιδέψουν στα γήπεδα της Βραζιλίας, προκειμένου να δώσουν μια μάχη η οποία μόνο εύκολη δεν είναι. Η αποστολή τους στον 8ο όμιλο μαζί με Βέλγιο, Ρωσία και Νότιο Κορέα μοιάζει εξαιρετικά επικίνδυνη, με τους Βορειοαφρικανούς, όμως, να μη λογαριάζουν από… κινδύνους.

Ο προπονητής της ομάδας Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς γνωρίζει πως το ρόστερ του υστερεί σε ποιότητα, αυτό όμως ίσως να μη σταθεί εμπόδιο για μια αξιοπρόσεκτη πορεία που θα προκαλέσει προβλήματα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Η Αλγερία στις τρεις προηγούμενες εμφανίσεις της σε Παγκόσμιο Κύπελλο δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, παρότι στην πρώτη της παρουσία, το 1982, έφθασε μια ανάσα μακριά από τη μεγάλη έκπληξη. Ισοβάθμησε με τέσσερις βαθμούς μαζί με τη Δυτική Γερμανία και την Αυστρία, ωστόσο αποκλείστηκε επειδή υστερούσε στη διαφορά των γκολ. Το 1986 και το 2010 οι Αλγερινοί περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου μαζεύοντας από έναν βαθμό σε κάθε διοργάνωση.

Η Αλγερία επιδιώκει ένα ξέσπασμα σε μια μεγάλη διοργάνωση, αφού ούτε στα Κύπελλα Εθνών Αφρικής έχει καταφέρει να διακριθεί. Δύσκολα θα το καταφέρει και σε αυτό το Μουντιάλ, παρά τους ποιοτικούς παίκτες που στελεχώνουν το ρόστερ. Ο Σοφιάν Φεγκουλί της Βαλένθια, ο Σαφίρ Ταϊντέρ της Ιντερ και ο Ισλάμ Σιλμανί της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας αποτελούν τα «βαριά» χαρτιά του Χαλίλχοτζιτς, ο οποίος μπορεί να υπολογίζει και σε έναν ακόμη κρυφό άσο. Ο λόγος, για τον Ράφικ Τζιμπούρ, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, παρά την κάκιστη χρονιά που είχε με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του, αλλά η πορεία του μετά τη φυγή του από τους «Πειραιώτες» είναι φθίνουσα. Αντίθετα, ο Καρλ Μεντζανί που φόρεσε τα ερυθρόλευκα για περίπου έξι μήνες βρήκε πάλι τα πατήματά του στη Βαλενσιέν. Σε μια ομάδα που περισσεύει το πάθος, δεν είναι παράλογο που περισσεύουν και οι… παρεξηγήσεις. Ειδικά όταν στον πάγκο κάθεται ένας προπονητής που διακρίνεται από αυθορμητισμό. Ο Χαλίλχοτζιτς ανά πάσα στιγμή θα πει αυτό που θα περάσει από το μυαλό του είτε πρόκειται για παίκτη του είτε για αντίπαλο. Με έναν μαγικό τρόπο πάντως, έστω και οριακά, βρίσκεται η χρυσή τομή.

Οριακή ήταν και η πρόκριση των Αλγερινών στη Βραζιλία, αφού δυσκολεύτηκαν αρκετά κόντρα στην Μπουρκίνα Φάσο. Στον πρώτο αγώνα των μπαράζ ηττήθηκαν με 3-2 και χρειάστηκαν το γκολ του Μπουγκέρα στον επαναληπτικό (1-0) προκειμένου να σφραγίσουν το εισιτήριο για Λατινική Αμερική. Στη φάση των ομίλων είχαν κατακτήσει εύκολα την πρώτη θέση, μπροστά από Μάλι, Μπενίν και Ρουάντα. Οι Αλγερινοί δεν έχουν πολλές πιθανότητες διάκρισης, δεν έχουν όμως και διάθεση να εγκαταλείψουν τη μάχη. Αλλωστε η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ…

Χρήσιμες πληροφορίες (από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ένας κεντρικός αμυντικός που του αρέσει να προωθείται, ο Μαντζίντ Μπουγκέρα είναι ένας αποφασισμένος και έμπειρος παίκτης που πέρασε την ποδοσφαιρική του ακμή στα γήπεδα της Σκοτίας στα ρόστερ της Γλάσκοου Ρέιντζερς, δημιουργώντας ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Ντέιβιντ Γουέιρ. Σκληρός, ανταγωνιστικός και πάντα μαχητικός, θα είναι έτοιμος για όλα στα γήπεδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Μαντζίντ Μπουγκέρα

Ημερομηνία Γέννησης: 07/10/1982

Σύλλογος: Λεκίγια

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Το Νο 1 της βουλγαρικής ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο Εμπολί γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά μεγάλωσε με την Αλγερινή μητέρα του, και έτσι αποφάσισε να παίξει για τα χρώματα της Αλγερίας. Έχει περάσει από δοκιμή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παραλίγο κάποια στιγμή να υπογράψει στη Νιούκαστλ. Στη μόλις δεύτερη εμφάνισή του με τα αλγερινά χρώματα κράτησε το μηδέν ενάντια στην Αγγλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, στη Νότια Αφρική.

Ραΐς Εμπολί

Ημερομηνία Γέννησης: 25/04/1986 – Σύλλογος: ΤΣΣΚΑ Σόφιας

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Το βιογραφικό του Χαλίλχοτζιτς περιλαμβάνει τις Νις, Παρί Σεν Ζερμαίν, Τραμπζοσπόρ, Δυναμό Ζάγκρεμπ, καθώς και την Εθνική Ακτής Ελεφαντοστού. Για την ακρίβεια, οδήγησε τους «Ελέφαντες» στο Μουντιάλ του 2010, αλλά αντικαταστάθηκε από τον Σβεν Γκόραν Έρικσον 4 μήνες πριν από την έναρξή του, ύστερα από την αποτυχία να περάσει τους προημιτελικούς του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Στο παιχνίδι ενάντια στο Βέλγιο θα μπει στο ολιγάριθμο γκρουπ αυτών που έχουν παίξει και προπονήσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βαλντ Χαλίλχοτζιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 15/10/1952

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αλγερία: «Πολεμιστές» που δεν εγκαταλείπουν-1

Η FIFA αποδέχτηκε την αίτησή του να φύγει από την Εθνική Γαλλίας, προκειμένου να παίξει για την Αλγερία στις 23 Οκτωβρίου 2011, και από τότε φοράει τα πράσινα. Κατά κύριο λόγο είναι δημιουργός παρά σκόρερ. Ο «νέος Ζιντάν», όπως πολλοί τον αποκαλούν, καταφέρνει να σκοράρει περίπου κάθε 4 παιχνίδια για την εθνική ομάδα της χώρας του. Μάλιστα, σκόραρε ακόμα και στο ντεμπούτο του στο νικηφόρο αγώνα της ομάδας του επί της Γκάμπια με 2-1. Είναι άριστος χειριστής της μπάλας, έχει την ικανότητα να μυρίζεται τις φάσεις πριν από όλους και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γκολ, ενώ απολαμβάνει τον ηγετικό ρόλο του στην Αλγερία. Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Βαλένθια, στην οποία αγωνίζεται ως βασικός από το 2010, και θέλει να αποδείξει την αξία του στα βραζιλιάνικα γήπεδα.

Σοφιάν Φεγκουλί

Ημερομηνία Γέννησης: 26/12/1989

Σύλλογος: Βαλένθια

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

17/06 Βέλγιο

(Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

22/06 Νότια Κορέα

(Πόρτο Αλέγκρε 22:00)

26/06 Ρωσία

(Κουριτίμπα 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Από τα 6 αφρικανικά κράτη που είχαν προκριθεί στο Μουντιάλ του 2010, η Αλγερία ήταν η μόνη με Αφρικανό προπονητή. Δυστυχώς ο Ραμπά Σααντάνε, η «πατρική φιγούρα» του αλγερινού ποδοσφαίρου, μπόρεσε

να πάρει μόλις 1 βαθμό

στον όμιλο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Αν η Αλγερία καταφέρει να κάνει μία νίκη, θα θεωρηθεί τεράστια επιτυχία. Δυστυχώς μάλλον θα καταρρεύσουν στο πρώτο εμπόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή