Τέρμα τα λόγια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της Εθνικής μας έφτασε. Σήμερα, στις 19.00, κάνει… ποδαρικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στη Βραζιλία. Αντίπαλός της η Κολομβία, που στα «χαρτιά» είναι η ομάδα από την οποία μπορούμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Με έναν τέτοιο «αέρα», θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα, με διαφορετική ψυχολογία, την Ιαπωνία και την Ακτή Ελεφαντοστού. Από αυτά τα ματς θα μπορεί ακόμα και ένας βαθμός -σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα- να μας δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την επόμενη φάση. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Και δεν είναι εύκολος.

Μία ήττα απόψε δεν είναι καταστροφική, αλλά με τον τρόπο που αντιδρούμε εμείς οι Ελληνες στην πρώτη αποτυχία, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να επανακάμψουν οι διεθνείς μας. Ειδικά όταν γνωρίζουν πως οι «κατήγοροι» περιμένουν στη γωνία για να ζητήσουν την καταδίκη τους.

Σίγουρα δεν έχουν γίνει οι καλύτερες επιλογές. Γεγονότα, μεταξύ των παικτών, χάλασαν το κλίμα και παρότι έγινε προσπάθεια να επανέλθει στο γνωστό «οικογενειακό», το γυαλί έχει ραγίσει. Οσο για την προετοιμασία, η παρουσία στην Αμερική δεν συνοδεύτηκε από την απαιτούμενη ηρεμία και συγκέντρωση των παικτών αποκλειστικά στα καθήκοντα για τα οποία έχουν στρατευτεί.

Από όσα είδαμε στα φιλικά, το βασικό που λείπει από την ομάδα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία φάσεων. Περιμένουμε πάλι από στημένες μπαλιές να δούμε την μπάλα στα δίχτυα. Ο λόγος αυτής της αδυναμίας μας γνωστός και έχει τις ρίζες του στο πρωτάθλημά μας, όπου η πλειονότητα των ομάδων, στις θέσεις των κεντρικών χαφ, έχουν προτίμηση στους ξένους παίκτες.

Εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι και περιμένουμε το λάθος του αντιπάλου. Και αυτό εξαρτάται κατά πόσο θα βρούμε τις δυνάμεις να τον πιέσουμε και να τον αναγκάσουμε να το κάνει. Και στο σημείο αυτό, υπεισέρχονται οι δύο κύριες παράμετροι του σύγχρονου ποδοσφαίρου: η ταχύτητα και η αντοχή. Και τα δύο είναι απόρροια και της ηλικίας. Κάτι που ο Φερνάντο Σάντος μάλλον θεωρεί δευτερεύον, σε σχέση με την εμπειρία των παικτών που δείχνει προτίμηση στη μεσαία γραμμή.

Στην άμυνα, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Οι παίκτες που θα επιλεγούν έχουν και την εμπειρία και διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα βοηθηθούν από αυτούς που θα παίζουν μπροστά τους και δεν θα βρεθούν εκτεθειμένοι.

Φυσικά, οι σχεδιασμοί, οι προβλέψεις και οι όποιες εκτιμήσεις τελειώνουν με το σφύριγμα έναρξης του διαιτητή. Επομένως… κοντός ψαλμός αλληλούια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή