Ενα σκαλοπάτι ψηλότερα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη και… φαρμακερή παρουσία της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου προσβλέπει η εθνική μας ομάδα, αφού μετά την ιλαροτραγωδία του 1994 και την αξιοπρεπή παρουσία το 2010 έχει στα γήπεδα της Βραζιλίας ουσιαστικό στόχο ένα βήμα παραπάνω, που δεν είναι άλλο από την πρόκριση για πρώτη φορά στα νοκ άουτ της διοργάνωσης.

Σε μια εκστρατεία… προσκύνημα στους Αγίους Τόπους του ποδοσφαίρου, εκεί όπου η μπάλα λατρεύεται σαν θεά, και με σύνθημα «Οι ήρωες παίζουν σαν Ελληνες», η ελληνική συμμετοχή θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τον ρόλο του κομπάρσου που είχε στις προηγούμενες διοργανώσεις και να θυμίσει όχι μόνο την ομάδα που κατέκτησε το 2004 το ευρωπαϊκό στέμμα, αλλά κι εκείνη πριν από δύο χρόνια στα γήπεδα της Πολωνίας, όταν πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Euro, πάλι με τεχνικό τον Φερνάντο Σάντος.

Ο Πορτογάλος αποχαιρετά μετά τη διοργάνωση στη Βραζιλία τον πάγκο της εθνικής ομάδας και επιθυμεί να σφραγίσει την παρουσία του με την καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας σε Μουντιάλ. Για τον σκοπό αυτό μοιάζει να ξεφεύγει κάπως από το βασικό πλάνο της εμμονής στην άμυνα, προσδίδοντας λίγο περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον δημιουργικό τομέα με το σταδιακό μπόλιασμα της μεσαίας γραμμής με τους παίκτες που σημειώνουν ουσιαστική βελτίωση στο παιχνίδι τους αφότου άφησαν το ελληνικό πρωτάθλημα για το καμπιονάτο: τους Γιάννη Φετφατζίδη, Παναγιώτη Κονέ και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Ελπίζει μάλιστα ότι αυτό θα προκαλέσει έκπληξη στους αντιπάλους, αφού δεν έχουν συνηθίσει την Ελλάδα να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, όπως έκανε στα φιλικά με Νιγηρία και Βολιβία.

Πλάι στους προαναφερθέντες μέσους ο Σάντος τοποθετεί τους Κώστα Κατσουράνη και Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορους ρόλους στο γήπεδο, ενώ στα τελευταία 30 λεπτά κάθε αγώνα αναμένεται να δίνει το «παρών» και ο αρχηγός και ρέκορντμαν συμμετοχών Γιώργος Καραγκούνης.

Η απουσία των τραυματιών Κυριάκου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Σιόβα περιορίζει τις επιλογές στο κέντρο της άμυνας, όπου βασικοί είναι οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς, με αντικαταστάτη τον Μόρα. Ο Φερνάντο Σάντος ποντάρει στα ανεβάσματα των ακραίων μπακ Βασίλη Τοροσίδη και Χοσέ Χολέμπας και στη σταθερότητα του Καρνέζη. Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως είναι στο κέντρο της επίθεσης, ανάμεσα στους ακραίους Γιώργο Σαμαρά και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, καθώς ο βασικός σέντερ φορ, ο Κώστας Μήτρογλου, απέχει πολύ ακόμη από τον παίκτη που χάρισε στην Ελλάδα μια θέση στα τελικά με τις εμφανίσεις του το περασμένο φθινόπωρο. Ετσι, θέση στο βασικό σχήμα διεκδικεί και ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος είχε καλή σεζόν στην Τουρκία με την Κόνιασπορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή